Haberler

Marmara'yı ne kirletiyor?

Tarih: 7 Haziran 2011 Kaynak: NTVMSNBC
Türkiye Doğa ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Murat Demir, Marmara Bölgesi'nde nüfus ve sanayi yoğunlundan kaynaklanan evsel atıkların Marmara Denizi'ni kirlettiğini bildirdi.

DOĞADER Başkanı Demir, Marmara Denizi'ndeki kirliliğin giderek arttığını öne sürerek, ''Evsel ve sanayi atıklarının bir bölümünün arıtmaya tabi tutulmadan Marmara Denizi'ne deşarj edilmesi kirliliğe sebep oluyor. Marmara Denizi artık kirli bir denizdir''dedi.

Marmara Denizi'nin artık bölgenin ''fosseptik çukuru'' haline geldiğini savunan Demir, ''Marmara Denizi, ağır metallerden tutun da birçok kimyasal kirlilikle boğuşuyor. Bu nedenle Marmara Denizi'nde birçok canlı çeşidi de azalmakta'' diye konuştu.

Demir, son yıllarda Marmara Denizi'nde balık popülasyonunun hızla azaldığını anlatarak, bunun en önemli nedeninin sanayi tesislerinin kıyı bölgelerindeki yoğunluğu olduğunu savunarak, şöyle devam etti: ''İstanbul'dan Bursa'ya gelirken deniz yolunu kullanmayıp Gebze-Kocaeli hattından gelirseniz, 30-40 yıl önce şirin küçük balıkçı kasabalarının artık sanayi kasabaları haline dönüşmüş olduğunu görürsünüz. Denize sıfır fabrikalar var. Buraların arıtmaları ne derecede çalıştırılmaktadır? Kontrolleri kimler tarafından, ne kadar sağlıklı yapılmaktadır? Bu veriler belli olmadığı için Marmara Denizi bu hale geldi.

Bugün Marmara Denizi, sanayi taşımacılığının kullanıldığı bir yer haline geldi. Türkiye'nin en büyük tersaneleri Marmara Bölgesi'ne kuruldu. Özellikle içinde kanserojen madde olan gemi söküm tesisleri de Marmara Denizi etrafında yerleştiriliyor. Bu tersanelerin sayısı her geçen gün artıyor. Marmara Denizi'nin etrafındaki illerde yaşayanlar artık rahatlıkla Marmara Denizi'ne girip yüzemiyor.''

MARMARA DENİZİ'NDE KİRLİLİĞİ AZALTMA YOLLARI
DOĞADER Başkanı Murat Demir, Marmara Denizi'nde kirliliğin azalması için sanayi yoğunluğunun farklı bölgelere kaydırılması gerektiğini belirterek, sözlerine şöyle tamamladı:''Marmara'daki sanayi yoğunluğunu, ülke geneline bölüştürmek lazım. Denize sıfır fabrikaları bedeli ne olursa olsun kesinlikle kapatmak gerekir. Her geçen gün Marmara Bölgesi'ndeki şehirlerde, yeni sanayi bölgeleri açılmakta. Bu sanayi bölgeleri sağlıklı bir şekilde açılmalı. Sanayiye karşı değiliz, çünkü sanayi toplumunda yaşıyoruz ama burada maliyeti düşünülmeksizin arıtma tesisleri kurulmalı. Kurulan arıtma tesisleri de son sistem olmalı. Hem biyolojik, hem kimyasal arıtmaya tabi tutulmalı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.