Haberler

Otomobil Koltukları Neden Bu Kadar Kötü Bir Tasarıma Sahip

Tarih: 10 Haziran 2011 Kaynak: Good Magazine Yazan: Alexandra Lange Çeviren: Tuba Kolat
Kocam ve ben parçaları bir araya getirmek konusunda (10 yıl boyunca mimarlık eğitimi almış olmamızdan ötürü) oldukça iyiyizdir. Bu nedenle bebek sahibi olduğumuz zaman araba koltuğunu kuramadığımızı görmek bizim için şok edici bir durumdu. Ebeveynlerden biri üzerine oturup, diğeri emniyet kemerini bağladıktan sonra bile bir oaraya bir buraya uğursuzca sallanıyordu. Alt tarafta yer alan ve koltuğun düzgün oldup olmadığını gösteren sayaç (ve arabanın içinde özellikle arabanın içi karanlıksa sayacı görebilmek oldukça zor) hiçbir işe yaramıyordu. Ne kadar uğraşsak da olmadı. 15 dakika, yarım saat ve derken oldukça uzun bir süre mücadele ettik, bağladık, çözdük ve doğru olup olmadığından bir türlü emin olamadık.

En sonunda ebeveynlere özgü bir kaygı ile pes ettik ve "New York City Car Seat Fitting Station"dan ücretsiz randevu aldık. İnternet sitesi 10 aileden 9'una araba koltuğunu monte etme işini hatalı gerekleştirdiklerini söylüyor. Eğer küçük çocuğunuz ile birlikte araba yolculuğu yapacaksanız, bu zorluğu siz de yaşayacaksnız. Bu konumda olan çok fazla aile var ve araba koltukları hepimizi kendisine makhum etmiş durumda.

Araba koltuğu kurmanının zorluğu, araba kiralama piyasasını, tren, uçak otobüs ve taksileri de etkiliyor. Bu işlemi doğru düzün yapmak 3 ya da daha fazla koltuk almadan mümkün değil ve ikinci el koltukların alımına karşı çok ciddi uyarılar var. Eğer ki Birleşik Devletler fosil yakıt kullanımını azaltmak ve araç paylaşımını arttırma, yeniden kullanım ve toplu taşıma gibi konularda ciddi ise, tasarımcılar aileler için bu son sorunu çözmek zorundalar.

Ne zaman bir Amerika turu planı yapsak araba koltuğu, konuşmanın asıl öğesi haline geliyor. Seyahat ederken çocuğun yanı sıra kendi araba koltuğumuzu da trende, uçakta, araba kiraladığımızda, tatilde taşımalı mıyız? Her seferinde trene ya da uçağa yükleyip, kiralık arabaya monte edip sonra sökmek zorunda mıyız? Ya da kiralık arabaya ve çoğu zaman kirli ve buna ek olarak pahalı (günlüğü $10) olan kiralık araba koltuklarına son bir şans mı vermeliyiz? Araba çoğu zaman farklı emniyet kemerine ve kilit sistemine sahip ve her koltuğu aynı yöntemle kuramıyorsunuz. Araba kiralama görevlileri yardımcı olmuyor çünkü bu konuda bir sorumluluk hissetmiyorlar. Kendi arabanızla seyahat ediyorsanız eğer sonuca ulaşmak için bir başka yol araba koltuğunu evde bırakmak.

Ancak bu kısa süreli seyahatler için bir problem. Eğer ki araba koltuğunu her seferinde farklı arabalara kurmak konusunda bu kadar kaygılı olmasaydık hemen yarın Zipcar'a kaydolurduk. Zamanınızın yarısını araba koltuğunu bağlamaya çalışarak geçirmek istemiyorsunuz çünkü araba koltuğu için saatlik bir ücret ödüyorsunuz. Taksiler hakkında ise konuşmayalım bile. Bu kış kar fırtınası esnasında, saat akşam 10'da özel taşıma çantasının içinde uyuyan bebekle birlikte takside bir buçuk saatimizi harcadık. Çünkü çocuğunuz Infant Graco Snugride'ın dışında ise taksi tutmanın güvenli bir yolu yoktur ve müzeye bebek arabası sokmaya çalışmak yerine onu özel sırt çantasında taşımak daha pratik bir yoldur.

Tasarımda gerçekleşen yenilikler, yetişkin koltuklarını geliştirmeye odaklanmış. Ancak çocuklar için olan araba koltukları oldukça yetersiz. Benim fikrim, tüm araba ve çocuk koltuğu üreten firmaların, uluslararası bir monte sistemi geliştirmesi.

Her arabanın arka koltuğunda bebekten koltuğun sırt kısmına doğru olan ve koltukların üzerinde yer alan iki ayakla eşleşen 2 kit bulunuyor. Koltuğu çıkarmak için bir düğmeye basarak kiti açıyorsunuz. Koltuğu monte etmek için ise koltuğu kitin üzerine ortalayıp aşağı dopru bastırıyorsunuz ve "klik" sesini duyunca işlemi yerine getirmiş oluyorsunuz ve bu işlem 2 dakikanızı alıyor.

Arabanın içerisindeyseniz bebekler için tasarlanmış koltuk ve benzeri ürünler çok da gerekli olmuyor. Peki ya bu ürünler farklı boyutlardaki çocuklar için farklı eklentilerle tekrar düzenlenebilen modüler bir sisteme sahip olsaydı? Arabadan arabaya taşımaya olanak tanıyacak ölçüde hafif ya da aile arabalarının içine sabit olacak şekilde yerleştirilmiş (Volvo V70 bir alternatif olabilir) olsaydı? Ya da en azından güvenle kiralamaya veya satın almaya yardımcı olacak olan koltuklara dair kaza indekslerini görebilseydik.

Çocuklar için en pahalı ürün sadece giysiler değil aynı zamanda diğer bu gibi alet edevatlar. Aileler olarak gerekli gereksiz birçok şeye çok fazla para harcıyoruz ve hem çok pahalı hem de çirkin görünümlü ve hantal olmalarına rağmen onları satın almayı sürdürüyoruz. Tasarımcılar bu ekipmanları daha iyi hale getirmeli ki aileler kendileri ve gezegenleri için daha uygun ulaşım seçenekleri bulabilsin.

Takvim
<<Mart 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.