Haberler

Devlet Başkanlarının Saray Yavrusu Jetleri

Tarih: 10 Haziran 2011 Derleyen: Derya Yazman
Uçmak heyecan verici bir şey fakat bir uçakta en fazla kaç saat durabilirsiniz, bunu hiç düşündünüz mü? Çoğu insan uçuş süresinin çok hızlı bir şekilde geçip, ayaklarının bir an evvel yere değmesini ister. Ama devlet başkanlarının uçaklarını görünce emin olun, hep uçmak isteyeceksiniz.

Abartılı ve lüks malzemelerle döşenmiş, adeta saray yavrusu diyebileceğimiz bu uçakların her biri aslında ülke devlet başkanlarının gücünü simgeliyor. Kimisi sade ve konforu ön plana çıkaran şekilde döşenmiş, kimisi de sarayların o şaşaalı görünümünü yansıtan altın kaplama, varaklı, oymalı malzemelerle... Her birinin içinde ihtiyaç duyulabilecek her türlü birim bulunuyor ve devlet başkanları ile yardımcı ekipleri, havadayken bile her türlü işlerini (çalışma, toplantı, sunum, vs.) gerçekleştirebiliyorlar.

Bu uçaklardan en bilineni Amerika Başkanları'nın kullandığı Air Force One. Peki ya diğer ülkelerin makam uçaklarını merak ediyor musunuz? Bu heyecan verici ve gücün sembolü haline gelen uçaklardan bazıları şunlar:

Amerika'nın Meşhur "Air Force One"ı





Air Force One, Amerika başkanını taşıyan herhangi bir Amerikan Air Force'un hava trafik kontrol adı. "Air Force One" adı ilk olarak 1953 yılında Başkan Dwight D. Eisenhower'ın hava boşluğuna girmesiyle yaşanan sıkıntıdan sonra yaratıldı. 1990 yılından beri başkan filoları iki Boeing VC-25As yapılandırılarak, Boeing 747-200B uçak serileri olarak özelleştirildi. Air Force, Air Force One olarak kullanılan iki uçağın yerini alması ve Boeing serisinin tek rakibi olabilmesi için yeni uçak yaratma çabalarını sürdürüyor. Air Force 2017, 2019 ve 2021 senelerinde 3 tane uçak çıkarmayı umuyor.





Air Force One, Amerika Başkanlığı'nın ve onun gücünün sembolü olarak bilinir. Bu meşhur uçağın iç mekan tasarımı da oldukça lüks. Sade ve pastel renkler ile ahşap malzeme kullanımı, deri koltuklar, geniş toplantı mekanları ile lüks bir ofis binasının içindeymiş havası veriliyor.

Rus Başbakanı Putin'in Gıcır Gıcır IL-96-300'ü





Putin'in bu şaşaalı uçağına "Air Force Two" diyebilir miyiz? Bu uçağın yapım maliyeti, Amerika'nın "Air Force One"ı ile hemen hemen eşdeğer. Seneler önce Rusya'nın Voronej kentinde yapımına başlanan uçağın yenilenme işini, İngiliz firma "Diamonite Aircraft Furnishings" 10 milyon Pound'a anlaşarak gerçekleştirdi.







Uçağın tüm teknik bilgileri devlet sırrı olarak belirtildi. Uçağın iç mekan tasarımı, adeta bir saray odası görünümünde. Kullanılan oymalı ve altın kaplama malzemeler, konforlu deri koltuklar ile abartılı döşenmiş. İç mekan alanları, Başkan'ın çalışma odası, banyosu gibi özel mekanlar ile güvenlik, banyo, tuvalet, mutfak, konferans salonu ve diğer personelin ihtiyaç duyduğu ortak birimleri de içeriyor.


Rus Başkanlık Helikopteri

Rus Başkanlık Helikopteri de, Putin'in jetini andıran bir iç tasarıma sahip.

Ayrıca Küba Devlet Başkanı Fidel Castro'nun uçağı Ilyushin Il-96-300 da, Rusya'dan ithal edilmiş. Bu nedenle Rus uçağının benzer iç mekan tasarımına ve döşeme renklerine sahip.

Brunei Sultanı'nın Uçağı











Amerikan Air Force ajanı, Sultan'ın en son model kişisel uçağını, Teksas'ta yeniden modellendikten sonra gördüğünü söyledi. Sultan, Airbus A340-212 uçağını 100 milyon Pound'a satın aldı ve iç mekan tasarımının değiştirildiği yer olan Teksas'a uçmuştu. Daha sonra Amerikan savunma müteahhiti Raytheon, 120 milyon Pound'a iç ve dış tasarımı için anlaşmıştı.





Görüldüğü gibi lavobalar altın kapmala ve her biri Lalique kristal.

Brezilya'nın Air Force One'ı



Airbus A319'dan uyarlanmış bu uçak, FAB 001 (Brezilya Air Force One'ı) Brezilya Başbakanı'nın kullanımına dönüştürüldüğünde "Santos-Dumont" adını aldı.





Uçağın iç mekan tasarımı, Rusya'nın şaşaalı başkan uçağına göre daha sade olmasına karşın, Amerikan Air Force One gibi sade renkler ile ahşap kullanımı söz konusu.

Sırbistan'ın Başkan Uçağı



Sırbistan'ın şimdiki başkanının uçağı Dassault Falcon 50, Learjet serisinin en yenilerinden bir tanesi.

Falcon 50, Burundi, Djibouti, Fransa, Irak, İtalya, Ürdün, Libya, Morocco, Portekiz, Rwanda, Güney Afrika, İspanya ve Sudan'da devlet, VIP hizmetleri için kullanılıyor.



Ağaç kaplama, deve derisi koltuklar ve hol, saten metal levhalar, krem rengi halısı gibi yumuşak malzemeler ile 2007 yılında yenilenmiş. Ayrıca içerisinde telefon, fax, fotokopi, bilgisayar, video ekranı, konferans salonları ile uydu bağlantıları geliştirilmiş.

Türkiye Başbakanlık Uçağı



Türk Hava Yolları tarafından Başbakanlık için 2007 yılında sipariş verilen Gulfstream G550 tipi uzun menzilli iş jeti, 2009 yılında teslim edildi. Uçağın tescil işareti TC-DAP Doğu Anadolu Projesi oldu.





Normalde G550'lerin koltuk kapasitesi 14 ila 18 arasında değişiyor. Uçağın kapasitesi, Başbakanlığın isteği üzerine 18 koltuklu olarak planlanmış. Uzun uçuşlarda koltuklar 180 derece yatarak yatak oluyor. Uçağın arka bölümü toplantı salonu haline getirilebiliyor. Kabinde ayrıca 8 saatten uzun uçuşlarda pilotların dinlenmesi için özel bir alan da yer alıyor. Ayrıca koltuk, halı, kabin renklerinin seçiminde Gulfstream ve THY Teknik mühendisleri ortak çalışmış.

Dünyanın en uzun menzilli iş jeti olan çift motorlu G550, ağırlıklı olarak kıtalararası uçuş yapan iş adamları ve hükümet filoları tarafından kullanılıyor. Uçağın havada çok uzun süre kalabilmesi ile G550'ler aynı zamanda askeri ve özel görev uçuşları için de tercih ediliyor. Türkiye'nin dışında G550'yi hükümet uçuşlarında kullanan ülkeler arasında ABD, Arjantin, İsveç, Yunanistan, Tanzanya ve Uganda bulunuyor.

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.