Haberler

Avrasya Tüneli Projesi'nin İşlendiği Planlar Meslek Odaları Tarafından Yargıya Taşındı

Tarih: 10 Haziran 2011
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından Avrasya Tüneli Projesi ile ilgili ortak bir bülten yayınlandı.

"Geçtiğimiz Şubat ayında temeli atılan Avrasya Tüneli Projesi'nin işlendiği Nazım ve Uygulama İmar Planları, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından açılan ortak dava ile yargıya taşınmıştır. İmar Kanunu'nun 9. maddesine dayanarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlatılan bu planlardan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları ise ilgili ilçe belediyelerinde (Fatih, Zeytinburnu, Üsküdar ve Kadıköy) askıya çıkarılmıştır.

İptal istemiyle dava açılan bu planlarda "İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi" olarak anılan Avrasya Tüneli Projesi, Tarihi Yarımada'yı denizin altından tünel ile geçecek bir otoyolu ile Anadolu Yakası'na bağlayacak olan bir karayolu boğaz geçişidir.

İstanbul'un bütüncül ulaşım ve planlama geleceği bakımından geri dönüşü mümkün olmayacak etkileri olan, Boğaz geçişi için kalıcı çözüm sağlamayan Avrasya Tüneli Projesi, İstanbul'un üst ölçekli planlarında ve Tarihi Yarımada özelindeki planlama çalışmalarında öngörülmemiş; yaratacağı etkiler nedeniyle de ulaşım uzmanları, ilgili meslek odaları, STK'lar, tarih ve arkeoloji çevreleri ile UNESCO çatısı altında endişeyle izlenmiş ve eleştirilere konu olmuştur. 

Mesleki bilgi birikimimiz ve İstanbul'un geçmiş deneyimleri dikkate alındığında Avrasya Tüneli Projesini ve benzer başka projeleri övmek; kentimiz ve tarihi mirasımız açısından kabul edilebilir değildir. 2023 vizyonlu politik programlara planlardan ve bilimsel öngörülerden bağımsız projelerle varılmaya çalışılan bu günlerde, İstanbul'un kent içi ve Boğaz trafiğinde insan odaklı ve sürdürülebilir çözümlerin varlığını tıpkı 3. Köprü Projesi'nde olduğu gibi Avrasya Tüneli Projesi'nde de kamuoyu ile her fırsatta paylaşmak ve bu projelere karşı haklı mücadelemizi kamu adına sürdürmek Meslek Odaları olarak görevimizdir."

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.