Haberler

Sami Yen'in ardından ‘Likör'ün de tadı kaçacak

Tarih: 13 Haziran 2011 Kaynak: Haber Türk
Sami Yen'de itiraz reddedildi 'Likör' planı da davalık oldu.

CHP Şişli Belediye Meclisi üyeleri, Ali Sami Yen arsası imar planı için yürütmeyi durdurma kararı sonrası, yanındaki Likör Fabrikası arsasının yeni planı için de başvurdu. TOKİ'nin Sami Yen için itirazı da reddedildi.

CHP Şişli Belediye Meclisi Üyesi Dursun Çaltı, Ali Sami Yen Stadı arsasının imar planı için yürütmeyi durdurma kararı çıkaran davanın ardından, yan parseldeki Likör Fabrikası arsasının yeni planı için de yürütmeyi durdurma istemiyle mahkemeye gitti. TOKİ, Ali Sami Yen'deki yürütmeyi durdurma kararı için Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etti; ancak bu talep de geri çevrildi

Galatasararay'ın yeni stadı Türk Telekom Arena'ya taşınmasının ardından Ali Sami Yen Stadı'nın yıkımı geçtiğimiz ay tamamlandı; ancak, yerine yapılacak proje bir türlü başlayamıyor. CHP Şişli Belediye Meclisi üyelerinin açtığı davada, İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin arsanın imar planına yönelik aldığı yürütmeyi durdurma kararına üst mahkeme aracılığıyla itiraz eden TOKİ, olumlu sonuç alamadı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararının dayandığı kanuni ve hukuki gerekçeleri uygun gördüğünü açıklayarak 4 Mayıs 2011 tarihinde, oybirliğiyle, verilen kararda itirazı reddetti.

"SİYASET KONUSU DEĞİL"
Davacılardan CHP Şişli Belediye Meclisi Üyesi Dursun Çaltı, itirazın reddine sevindiklerini, bundan sonraki aşamalarda da yeni bir plan yapılması söz konusu olursa yine dava açacaklarını belirtti. Çaltı, "O arsanın yeşil alan olarak kalması gerekiyor. Biz bu konuyu siyaset dışı, partiler üstü görüyoruz. Yeşil Çevre Platformu'nu kurduk ve yürüyüş yaptık. Her partiden insan bu fikre katıldığı ve Mecidiyeköy'e yeşil alan kazandırmak için yürüdü. Yatırımcılara karşı değiliz. TOKİ onlara başka bir yer verebilir ama burası Mecidiyeköy için çok önemli bir alan ve çevre bilinciyle hareket edilmeli" dedi.

"YENİ PLAN AYNI"
Ali Sami Yen'in yan parselindeki eski Likör Fabrikası arsasının daha önce yürütmeyi durdurma kararı alınan imar planının bir süre önce yenilendiğini ve bu yeni plana da dava açtıklarını kaydeden Çaltı, şunları söyledi: "Yeni planı takip ettik ve ona da karşıyız. Çünkü eskisinin aynı gibi. Değişen bir şey yok. Ali Sami Yen'de alınan yürütmeyi durdurma kararının emsal olmasını ve yan parseldeki bu arsa için de yürütmeyi durdurma kararı çıkmasını bekliyoruz. Bu davayı, İstanbul 7. İdare Mahkemesi takip ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ ile davacıyız."

DANIŞTAY'DAN DÖNERSE YENİ PLAN YAPILACAK
CHP Şişli Belediye Meclisi üyeleri Dursun Çaltı, Hıdır Tanrıverdi, Muharrem Çatalkaya, Harütün Arif Güneş, Selahattin Engez, Canan Şahin ve Nazım Bülbülkaya'nın açtığı dava sonucu, İstanbul 2. İdare Mahkemesi, Ali Sami Yen arsanın 2 Nisan 2010'da tasdik edilen imar planına yönelik yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Plan notlarındaki 4a ve 8'inci maddelerin hukuka aykırı bulunduğu yönünde karar veren mahkeme, söz konusu uygulamanın gerçekleşmesi halinde, telafisi güç ve olanaksız zararlar doğuracağı sonucuna vardığını bildirmişti. Bodrum katların emsale dahil edilmediği planda, 2.50 olan emsalin, bu şekilde 4.50'ye yükseltildiği ve inşaat hakkını yüzde 80 artırdığı ifade edilen dava kararında, şu ifadelere yer verilmişti: "İmar ve otopark yönetmelikleri gereği, uyuşmazlığa konu plan tadilatlarının 4a ve 8. maddeleriyle çerçevesi oluşturulmaya çalışıldığı gibi, 1'inci ve 2'nci bodrum katların hem ticaret olarak kullanılıp hem emsal hesabı harici tutulmaları mümkün değil."

TOKİ'nin itirazının reddinden sonra yapılabilecek tek şey Danıştay'a gitmek. Ancak her iki mahkemenin de olumsuz karar verdiği konularda Danıştay'ın da genellikle itirazları kabul etmediği düşünülürse, bundan sonrası için Ali Sami Yen arsasına yeni bir plan hazırlanması muhtemel görünüyor.

2008'DEN BERİ PROJENİN İNŞAATI BAŞLATILAMIYOR
TOKİ'nin son ihalesini geçen yıl yaptığı Ali Sami Yen Stadı arsasını, İdare'ye 1.2 milyar liralık toplam gelir üzerinden 475 milyon liralık pay öneren Aşçıoğlu İnşaat kazanmıştı. Aşçıoğlu, Torunlar ve Kapıcıoğlu İnşaat ile ortak olunca çoğunluk hisse Torunlar'a geçmişti. Aşçıoğlu, yan parseldeki Likör arsasının ihalesinde de gülen taraftı. Şirketin bu ihaledeki ortakları Ofton İnşaat, Omak İnşaat ve Meydanbey İnşaat olmuştu. Komşu parsellerdeki iki arsa üzerinde birbirine geçişli projeler yapılması planlanıyordu. Ancak, Likör projesi 2008'den beri davalar yüzünden gerçekleştirilemezken, şimdi de Ali Sami Yen arsası aynı sorunlara takıldı.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.