Haberler

Batık gemiler, Japon balıklara emanet

Tarih: 13 Haziran 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Sevgi Korkut

Marmaray kazısı sırasında bulunan batık gemilerin FaroArm denilen bir cihazla üç boyutlu resimleri çiziliyor. HD kalitesinde de video çekimleri yapılarak bunların gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.

Dünyanın en önemli deniz geçişli demiryolu projelerinden biri olan Marmaray ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin metro kazıları sırasında ortaya çıkan batık gemileri, Japon balıklar koruyor.

Suda üreyen bakteri, kurtçuk ve larvaları yiyen Japon balıklar, böylelikle inceleme için suda bekleyen batık gemilerin zarar görmesini engellemiş oluyor. İstanbul'un tarihini yeniden yazarak 8 bin 500 yıl öncesine ait bulguların elde edildiği kazı çalışmalarında şimdiye kadar 36 batık gemi bulundu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım bölümünden Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, uzun süre suda kalmış batık gemilerin parçalarının özel bir sistemle korunduğunu söylüyor. Kimyasal korumanın yanı sıra doğal koruma uygulandığını anlatan Kocabaş, "Kimyasal koruma 6-7 ayda aktifliğini kaybediyor. Biz periyodik olarak kimyasal korumalardan yardım alıyoruz ama aynı biyolojik korumada Japon balıklarını da kullanıyoruz." diyor. Japon balıklar ile son derece başarılı sonuçlar elde ettiklerini kaydeden Kocabaş, "İklim sıcaklığı olduğu için bu tür arkeolojik eserlerin depolanmasında bakteri, mantar ve kurt ile karşılaşmamız bizim için büyük bir sorun. Bunun için güçlü bakteri önleyiciler kullanıyoruz; ama neredeyse 10 aydır kullandığımız Japon balıklardan olumlu sonuçlar aldık. Balıkların olduğu gemilerde kurtçuk ve larva üremesi sıfıra indi." ifadelerini kullanıyor. Kazı devam ettikçe daha fazla batık geminin bulunması bekleniyor. Mevcut bulunan gemilerin FaroArm denilen bir cihazla üç boyutlu resimleri çiziliyor. HD kalitesinde video çekimleri yapılıyor ki bunlar gelecek nesiller için bir arşiv niteliğinde olsun. Bunun yanı sıra, önümüzdeki yıllarda gemilerin sergilenebilir hale gelmesi planlanıyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.