Haberler

O tren iki yıl sonra gelecek

Tarih: 16 Haziran 2006 Kaynak: Birgün
Günde yaklaşık 140 bin kişiye hizmet veren İstanbul banliyö tren hatlarının Marmaray Projesi nedeniyle kapatılacak olması, yolcuların nasıl taşınacağı konusunu gündeme taşıdı.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada,"Marmaray Projesi kapsamında banliyö tren hattının yapılması biraz sıkıntılı olacak. Biz bunu asgariye seviyeye indirmek için çalışacağız. İstanbul halkından 24 ay sabır istiyoruz" dedi. Sorunun giderilmesi için Gebze ve Halkalı'ya istasyonlar kurulacağını söyleyen Karaman, yolcuların bu noktalardan kente transfer edileceğini bildirdi.

"İçime Sinmiyor"
Banliyö trenlerinin kalitesinin kimsenin içine sinmediğini ifade eden Karaman, herkesin daha kaliteli bir banliyö taşımacılığı istediğini vurguladı. Karaman, Marmaray Projesi'nin Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkah arasını da kapsadığını hatırlatarak, buranın kenarlardan banliyö, ortadan yük treni geçecek şekilde 3 hatta çıkartılacağını kaydetti.

"Marmaray Projesi kapsamında Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkah arasında yapılacak çalışmalar nedeniyle hattı maalesef kapatmak zorundayız" diyen Karaman, başka türlü İstanbul trafiğinin çekilmez hale geleceğini savundu. Süleyman Karaman, trafiğe kapatılmadan hattın yapılması durumunda birtakım risklerin oluşacağını, inşaatın uzun yıllar sürebileceğini belirtti.

Yük Trenleri de Duruyor
Çalışmaların 24 ay içinde bitmesi gerektiğini belirten TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman şunları söyledi:

"Çalışmalar başlar başlamaz 24 ayda bitmeli. Bu yolu yaparken hem banliyö, hem de yük trenlerinin seferlerini 24 ay durduracağız. Tüm trenler Gebze'ye kadar gelecek. Yükler için Derince ile Tekirdağ Muratlar hattı yapıyoruz. Derince'den vagonları tren feri ile alacağız. Tekirdağ'da trenler yeniden oluşacak. O çalışmalar da devam ediyor. Gebze'ye kadar gelen yolcular ise karayolu ile İstanbul'a transfer edilecek. Bunun için İETT ile işbirliği yapacağız. Gerekirse özel araçlar tahsis ederek bunu çözeceğiz."

Haydarpaşa ve Sirkeci Garları
Süleyman Karaman, Marmaray Projesi'nin devreye girmesiyle birlikte Haydarpaşa ve Sirkeci istasyonlarının da eski işlevini kaybedeceğini söyledi. Bazı kişilerin "Haydarpaşa Garı yıkılacak" şeklinde eleştirilerinin bulunduğunu hatırlatan Karaman, "Haydarpaşa Garı'nı TCDD olarak asıl biz yıktırmayız. Böyle bir şeyin olması da mümkün değil. Bunu söylemek abesle iştigal" dedi.

Genel Müdür Karaman, Haydarpaşa
Garı'nm İstanbul'a yakışır bir projeyle değerlendirilmesi için çalışma başlatıldığını kaydederek, şunları söyledi:

"Bununla ilgili mimarların çalışmaları sürüyor. Bu çalışmalar bittikten sonra Türkiye'nin ve dünyanın en iyi mimarlarına projeler hazırlattıracağız. İstanbul halkı hangi projeyi beğenirse, ona göre projeyi gerçekleştireceğiz. Haydarpaşa Garı için kurum olarak biz bir şey öngörmedik, hangi projeyi yapacağımıza karar vermedik. Burası bir Haydarpaşa, İstanbul, Türkiye projesi değil. Bu bir dünya projesi olduğu için çok iyi dizayn ederek gerçekleştereceğiz. Benim veya bir başkasının fikri ile yapılmayacak."

Süleyman Karaman, Haydarpaşa Garı ile ilgili projeyi yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirmek istediklerini de sözlerine ekledi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.