Haberler

Smyrna arkeolojik park oluyor

Tarih: 23 Haziran 2006 Kaynak: Birgün
Yeni kazı sezonunun başlamasının ardından İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve İzmir Ticaret Odası Bayraklı Kazılarını İzleme Komitesi üyelerinin, Bayraklı Eski Smyrna Ören Yeri'ni ziyaret ederek, kazı Başkanı Prof. Dr. Meral Akurgal ve teknik ekibiyle incelemelerde bulunduğu bildirildi. İZTO'dan yapılan yazılı açıklamada, Eski Smyrna'nın önemli bir arkeolojik değer olduğunu ve mutlaka şehir turizmine kazandırılması gerektiğini belirten Ekrem Demirtaş, Eski Smyrna Ören Yeri'nin arkeolojik bir park haline getirilmesini sağlayarak, turistik bir cazibe merkezi yaratmayı amaçladıklarını kaydetti.

Beş Bin Yıllık Geçmiş
İzmir'in doğduğu yerin, gezilebilir, görülebilir ve fark edilebilir bir yer haline gelmesini sağlayacağını belirten Demirtaş, Symrna Antik Kenti'nin körfeze açılacak bir kanalla birleştirilerek, eski günlerde olduğu gibi denizle buluşturulmasının projeyi tamamlayacağını ifade etti.

İzmir'in ilk kurulduğu yerleşim bölgesi olan Symrna, İzmir Körfezi'nin kuzeydoğusunda yer alıyor. Kral Tantolos'un mezar kalıntılarının da bulunduğu Tepekule denilen bölgede İzmir'in erken dönemlerine ait buluntularla ilgili kazı çalışmaları halen devam ediyor.

Bölgede yapılan kazılar Symrna'daki ilk yerleşimlerin, MÖ 3000 yılına kadar vardığını göstermekle kalmıyor, aynı yerde Truva-Yortan ve Hitit uygarlıklarının da bölgeyi mesken tuttukları anlaşılıyor. MÖ 7. yüzyıla ait megaron tipi evler ile Tantalos'un mezarı, bölgenini en önemli arkeolojik kalıntılarını oluşturuyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.