Haberler

Büyümeden eminiz, fabrika için Orta Anadolu’da yer arıyoruz

Tarih: 26 Haziran 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Abdulhamit Yıldız
Piyasalardaki dalgalanma yüzünden Türk ekonomisi hareketli günler geçirirken, yabancı yatırımcılar Türkiye için yeni yatırımlar planlamaya devam ediyor.

Yapı malzemeleri sektöründe dünyanın en büyük firmalarından İsveçli Maxit Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Cornelis Altena, Türkiye'nin büyümesinden emin olduklarını söyledi. Maxit'in Türkiye temsilciliği, İstanbul Çerkezköy'deki fabrikasında kapasite artırımı için yatırım yaparken, yeni bir fabrika için Orta Anadolu'da yer arıyor. Altena, Türkiye'nin AB'ye girip girmemesi durumlarında bakış açılarının değişip değişmeyeceğine ilişkin olarak, "Türkiye AB'ye üye olsa da olmasa da bizim açımızdan önemli değil. Biz değerlendirmeyi kendimiz yaparız ve ona göre hareket ederiz. AB üyesi olmayan birçok ülkede de yatırımlarımız ve fabrikalarımız bulunuyor zaten." değerlendirmesini yaptı.

Altena, şirketin İsveç'in başkenti Stockholm'deki merkez ofisinde Türk gazetecileri ağırladı. İsveç'in de 1970'li yıllarda büyük bir ekonomik kriz atlattığını ifade eden Altena, "Ekonomik krizleri atlatmanın çok önemli bir reçetesi aslında yok. Son derece basit yöntemlerle krizi yendik. Masraflarımızı kıstık, harcamaları gelirlere göre yapmaya başladık." dedi. Öğrenerek büyüme felsefesini kendilerine şiar edindiklerini vurgulayan Altena, krizlerle mücadele etmeyi Türkiye'den öğrendiklerini kaydetti. Alman Heidelberg Cement'in sahibi olduğu İsveçli Maxit, Türkiye'de 1986 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Firma Türkiye'de Çerkezköy'de kurulu iki üretim tesisini kapasitesini artırmayı ve Orta Anadolu'da yeni bir fabrika için 8-10 milyon Euro'luk yatırım yapmayı planlıyor. Özellikle ‘premix' adı verilen hazır yapı malzemeleri üretecek olan yeni fabrika sayesinde Türkiye'de hızla artmakta olan talebin karşılanması hedefleniyor. Maxit Türkiye Genel Müdürü Cem Baki Sinal, Maxit'in Türkiye'de son iki yıldır ortalama yüzde 35-40 oranında büyüdüğünü belirterek, bundan sonra satın almalar yoluyla da büyümeyi planladıklarını kaydetti. Türkiye'de yapı kimyasalları ve premix alanında faaliyet gösteren iki ayrı firmayla görüşme halinde olduklarını vurgulayan Sinal, Maxit'in özellikle son 3 yılda satın almalar yoluyla hızlı bir biçimde büyüdüğünü ve ilk sıraya yerleştiğini kaydetti. Sinal, şirketin 136 yıllık bir tarihi olduğunu, Türkiye'de su bazlı akrilik boyayı üreten ilk firmanın da Maxit olduğunu kaydetti. 2006 ciro hedeflerinin 18 milyon Euro olduğunu ifade eden Sinal, daha sonraki hedeflerinin ise 26 milyon Euro olduğunu kaydetti. Türkiye'ye boya, yapı kimyasalları ve ısı yalıtımı uygulama makineleri getireceklerini belirten Sinal, bunların arasında özellikle Maxit tarafından geliştirilen otomatik sıva yapma makinesi ve silo sisteminin inşaatlarda bu yıl sonuna kadar kullanılacağını söyledi. Bu sayede bina sıvaları otomatik olarak makineler tarafından kaliteli biçimde yapılabilecek. Bu makinelerin satış fiyatları ise 8 bin ile 35 bin Euro arasında değişiyor. Sinal, ayrıca 8 bin Euro'luk bir makine ile 14 katlı binaların boya ve sıva yapılabileceğini ifade etti. Bu makineler sayesinde çok sayıda sıva işçisi ve ustasının işsiz kalabileceği ihtimalinin dile getirilmesi üzerine Sinal, bu sistemi hazır betonun uygulamasına benzetti: “Bu durum işçilerin kalitesinin artmasına yarayacaktır, bugüne kadar sıva işçisi ve ustası olarak çalışanlar yeni sistemle birlikte otomatik sıva makinelerini kullanacaklar.” Türkiye'de ABD büyükelçiliği binası inşa edilirken akredite olarak inşaat malzemelerini temin eden Maxit, Türkiye bu referans sayesinde çevre ülkelerdeki Amerikan kontratlarını da alıyor.

Bronşit ve astım hastalarına özel boya
Maxit, Serpo adı altında ürettiği boya ile özellikle bronşit ve astım hastalarının hastalığını tetikleyen mantarımsı oluşumlara karşı çözüm özelliği sunuyor. Maxit'in geliştirdiği boya sayesinde bu hastalıklara karşı etkili bir savunma oluşturuluyor. Maxit Türkiye Genel Müdürü Cem Baki Sinal, ayrıca geliştirdikleri Serpoflex isimli boyanın kendi kendini tamir edebilme özelliği taşıdığını, 1 mm'ye kadar oluşan çatlakların boyanın altında kalan nemli bölge tarafından tamir edildiği ve kendini yenilediğini belirtti. Sinal, ayrıca bunun nefes alıp veren bir boya olduğunu kaydetti. Boya ve yapı malzemeleri alanında nano teknolojide büyük ilerleme kat ettiklerini belirten Sinal'ın verdiği bilgiye göre, güneş ışığı ya da ışıma olan yerlerde Airfresh isimli nano boya, sarımsak, amonyak hatta sigara kokusu ve bazı duvar lekelerini yok etmek ve çıkarmakta etkili.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.