Proje

Tarih:
1. Mansiyon


Kazanan: Mustafa Mürşit Günday,İpek Öztürk, İhsan Yıldırım, Nur Durmaz, Mustafa Türkeri, Orhan Sarıkaya, M. Bülent Özgür, H. Sinan Oktay, Serpil Öztekin

Yapı, doğu-batı komşularına kapalı , sağır cepheli ; kuzeyde anayol , güneyde bahçe ve lojman binasıyla görsel ve mekansal ilişki kurabilecek şekilde şeffaf olarak düşünülüyor. Projede, bürolar ve destek birimler toprak üstünde, zırhlı araç ilişkili birimlerse toprak altında yer alması öneriliyor.

Yapının ana yaklaşım yönündeki kuzey cephesi şeffaf olarak tasarlanmasına rağmen, algıda şefaflık ile sağırlık arasında bir denge aranıyor. Yol yaklaşımında; cephede kullanılan derin kolonlar nedeniyle cephedeki şeffaflık algılanamamakta, binaya yaklaştıkça ve önüne gelindiği zaman şeffaflık algılanabiliyor. Bu mimari etkinin, binanın kurumsal kimliği ile bütünleştiği düşünülüyor.

Yapının iç mekan kurgusunda ise, ana yaklaşım olarak , personel ve müşteri girişleri ayrılıyor. Müşteri girişi, ana yol yaklaşımının bulunduğu kuzeydeki şeffaf cepheden sağlanıyor. Bu cephenin arkasında giriş ve müşteri holleri yer alıyor. Ayrıca, tüm katlar boyunca müşteri holünün galeri boşluğu olarak kullanılmasıyla bu mekanın içte ve dışta gerekli etkiyi yaptığı düşünülüyor. Personel girişi ise, lojman ve metro yaklaşımının olduğu güneydeki cephede yer alıyor. Bina çözümündeki bir diğer önemli kriter ise, otopark-servis girişi ile zırhlı araç girişinin ayrılması oldu. Bu araç trafiğini belli bir düzene sokmakla birlikte güvenlik açısından da önemli bir kolaylık sağlıyor.

Lojman binasının tasarımında ise; daha önce de belirtildiği gibi, gerek mimari dil gerekse görsel açıdan hizmet binası ile ilişkili olmasına özen gösteriliyor.

Yapı, arsaya doğu- güney yününde yerleşmiştir. Ancak, özellikle de doğuda bulunan binanın olumsuz etkisinden korunmak için doğuda bulunan odaların güneye bakması sağlanıyor. Arsanın kuzey ve batısı ise merinos tesislerinin ve hizmet binasının yeşili ile görsel ilişki kuracak şekilde açık, yeşil alan olarak bırakılıyor.
Proje Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.