Sanat

Sarkis, Louvre Müzesi'nde sergi açtı

Tarih: 28 Mart 2007 Kaynak: Radikal Yazan: Ali Akay
Sarkis'in Louvre'da açılan sergisi sanatçının kendi yapıtlarıyla Munch, Uccello, Grünewald ve Beuys'un yapıtları arasında çarpıcı bir ilişki kuruyor. Sanatçı, bu yapıtları canlı görüntüleriyle sergi salonuna taşıyor.

Louvre müzesi çağdaş sanatçıları davet ederek, tarihi eserlerle karşı karşıya getiriyor. Bu, Fransız müzelerinde son zamanlarda yeşeren sanat tarihi ile cağdaş sanatı birleştirme arzusunu ortaya koyuyor. 'Kronolojik' olmaktansa 'sorunsallaştırıcı' veya 'sanatsal' diye adlandırılabilecek bu bakış açısı sanat tarihçisi Aby Warburg'un 'Bellek Atlası' adlı yaklaşımına dayanıyor. Louvre müzesinin çağdaş sanatçılara ayrılan salonu şu sıralar Paris'te oturan çağdaş sanatçımız Sarkis'e verilmiş durumda. Sarkis'ten, daha önce aynı salonda sergi açan Mike Kelley veya Jean-Luc Moulene'un yaptığı gibi, müzenin koleksiyonundaki sanat tarihi eserleriyle kendi eserlerini kaynaştırması isteniyor. Sarkis, zaten tarihi eserlerle kendi eserini yan yana getiren bir sanatçı. Bu kez de Sarkis'in 'Eserini' etkileyen Munch, Uccello, Grünewald ve Beuys'a ait dört eserle, sanatçının Warburg'cu bakışını karşı karşıya getiren bir sergi ortaya çıkıyor. Sarkis bu dört sanatçının her birisinin eserlerinden biriyle çok saygıdeğer bir hesaplaşmaya girişiyor.

Tarihselliği tersyüz ediyor
Sarkis'in eserleri, biri Louvre dört farklı müzedeki dört yapıtın görüntüleriyle birlikte sergileniyor ve bize sansasyon dolu bir ilişki sunuyor. Sarkis'in eserinde yüzey, derinliği reddederek, dil ve şeyler arasında bir yere oturuyor. Tarihi eserleri gösteren monitörlerin yüzeyiyle naklen yayın içindeki diğer müzelerin o anı görüntüleyen video projeksiyonunun yüzeyi kesişiyor; Sarkis'in eserlerinin yapılmış 'an'larına nazaran diğerlerinin 'zaman süresi' şimdiki zamana oturuyor. Çünkü tamamlanmış eserin zamanının, naklen zamanın önüne geçme olasılığı yok; ancak burada, Sarkis'in bütün tarihselliği ters yüz eden hareketi başlıyor. Kendi eserlerinin yapılma anı ile naklen yayınla gösterilen diğer eserlerin şimdiye ait zamanını tersyüz ediyor. Biri Louvre'da, üçü farklı müzede olan Sarkis için önemli dört yapıt, sanatçının kendi yapıtlarıyla birlikte sergiye taşınıyor.

Paolo Uccello'nun 'San Romana Savaşı' tablosu (1456) Louvre'dan naklen yayımlanan görüntüsüyle sergide. Sarkis bu tablonun karşısına bir tabut gibi yerleştirdiği altın rengi tahta kutunun içerisine mızrakları andıran kırık neonları, manyetik bantları, transformatör ve pembe neon ışıkla yazılan kendi kelimesini-leidschatz- yerleştirmiş. Mathias Grünewald'ın Strasbourg, Colmar'daki Unterlinden Müzesi'nde sergilenen 'İssenhaim Mihrabı' tablosuyla (1512-1516) 'Başlangıçta Dokunma' adlı yerleştirme birlikte yer alıyor. Haç şeklinde yerleştirilen altı monitörden oluşan bu konstrüksiyonda, İsa'nın başında, çivilenmiş ellerinde ve ayaklarında Sarkis'in ovuşturduğu Grünewald'ın İsa'sını görüyoruz. Sarkis'in eli İsa'nin vücudunu sıvazlarken parmakları sarı sulu boyayla İsa'nın yaralarına dokunuyor ve tarih-aşırı, şamanik bir iyileştirme eylemini bize düşündürüyor. Yaralar sanatla iyileştirilebilir mi? sorusu, video eserde, tarihi bir yer kaplamaya başlıyor.

Sarkis'in keçeleri, renkleri
Almanya'daki Darmstadt Müzesi'nden, Beuys'un 1970 ile 1986 yılları arasında gerçekleştirdiği Werkkomplex adlı eserinin bulunduğu salonun görüntüsü Louvre'a taşınıyor. Louvre'daki salonda ise Sarkis'in 2002 yılına ait, tahta bir konstrüksiyon üzerine yerleştirilmiş beş renkten oluşan keçeler ve üzerine konulmuş çandan oluşan, 'Renklendirilmiş terk edilen uyku' adlı eseri yer alıyor. Şu anda tamiratta olan Oslo, Milli Sanat Mimari ve Tasarım Müzesi'ndeki Munch'un Çığlık (1893) tablosuysa bir fotoğrafıyla Sarkis'in video çalışmasının yanına yerleşiyor. Sarkis'in Istanbul Modern'de şu anda sergilediği 'Başlangıçta Munch'un Gözü (2006) adlı yapıtı zamanlar aralığındaki bir başka katmana yerleşiyor ve geçmişi temsil ediyor. Bu, belki de, Sarkis'in sanata başladığı zaman dilimine ait olarak sanatçının geçmişini oluşturuyor.

Bunların yanında Louvre'un sanat Objeleri Bölümü'nden alınmış 14. yüzyıla ait bir bronz İskandinav atlı savaşçı heykeli; 10. yüzyıl, Konstantiniye'den getirtilmiş bir madalyon; 12. yüzyıla ait Altıncı Emir'i taşıyan dore bronz bir melek heykeli; Halep'in güneyinden Louvre'a getirilmiş Maaretel-Naman Kilisesi'nden 9. ve 11. yüzyıla ait bir Revetement ile yine şimdiki zamana bağlanan Sarkis'in öğrencisinin, Patrick Neu'nun şarap bardağına Uccello'nun tablosunu, isin üzerine ince ince çizdiği eseri de, diğer eserlerle birlikte yer alıyor.

Salon bize bir mabet görüntüsü veriyor ama tamamen seküler, teknolojik. Oysa birbirini izleyen naklen görüntüler tamamen teolojik, ama hepsi tarihsel; tamamen açık gibi duruyor, ama Sarkis tarafından tamamen sorunsallaştırılmış. Küratörlüğünü Marie Laure Bernadec'in yaptığı çok güzel ve düşündürücü bu sergi, 21 Mayıs'a kadar sürüyor.

Sarkis Paris'te her yerde
Sarkis'in eserleri bugünlerde Paris'te Louvre dışında iki ayrı mekânda daha sergileniyor. Bourdelle Müzesi, Sarkis'in 'Inclihaison' (Eğilim) başlıklı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Tarihi müzede Sarkis'in mekânla ilişkiye giren yapıtları yer alıyor. Sergi, 3 Temmuz'a kadar açık. Sanatçının eserleri ayrıca Paris'in banliyölerinden Montreuil'deki Mira Phalaina Sanat Merkezi'ndeki karma sergide de yer alıyor. 'L'homme Nu' (Çıplak İnsan) adlı sergi 7 Nisan'a kadar açık kalacak.
Sanat
Takvim
<<Mart 2024>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.