Sanat

Sulukule, Arda Kalan

Tarih: 29 Mayıs 2007


Sulukule adıyla anılan bölge, tarihte Romanların ilk yereşik hayata geçtikleri bölge olarak önemli bir yer teşkil eder. Fatih’in İstanbul’u fethinden yaklaşık 4 yüzyıl önce bu bölgeye yerleşen Romanlar, Osmanlı döneminde İstanbul eğlencelerinin en önemli adreslerinden birini yarattılar. Romanların çalıp, dans edip şarkı söyleyerek gelenleri eğlendirdikleri evler Cumhuriyet sonrasında “devriye evleri” adıyla anıldı ve her kesimden insanın uğrak yeri oldu. Ayrıca bu evler pek çok müzisyen ve dansçı için de bir hayat okulu olarak, yarattığı ekonomi ile pek çok iş sahası sundu.

1960’larda Sulukule adı verilen bölge yıkıldı ve devriye evleri bugün Neslişah Sultan ve Hatice Sultan Mahallelerinin olduğu yere çekilerek eskisi gibi Sulukule adıyla anılmaya devam etti. 1992 ve 1994 yıllarında bölgedeki devriye evleri dönemin Yedikule Emniyet Müdürü Hortum Süleyman lakabıyla bilinen Süleyman Ulusoy tarafından yapılan şiddetli baskınlarla kapatıldı. Bu dönemden sonra ekonomik dinamiğini kaybeden bölge yaşayanları fakirlik ve işsizliğe; dünyanın en önemli kültür miraslarından biri de ölüme terk edildi.

Bugün ise bölge sakinleri 5366 sayılı yasa ile bin yıllık mahallelerinden zorla çıkartılmaya çalışılıyor. “Kentsel dönüşüm” programı kapsamında kentin çöküntü alanları olarak ilan edilen bu bölge İstanbul’un rant piyasasına altın tepside sunuluyor. Bu durum karşısında şimdiye dek her daim barışçıl tavırlarıyla dikkat çeken bölge sakinleri, ata mirası geleneklerini, kültürlerini ve mülklerini kendileri adına alınan yıkıcı kararlar karşısında koruyamama endişesini taşıyor.



40 gün 40 gece Sulukule Platformu, Sulukule'nin ardından kalanları; eğlence evleri (devriye evleri)'nin kapatılmasından sonra bıraktığı izleri biraz olsun ortaya koyabilmek, bugününe ayna tutabilmek ve “kentsel dönüşüm “ adı altında yok edilecek olan eşine az rastlanır kültür mirasına dikkat çekmek için "Sulukule, Arda Kalan" karma fotoğraf sergisi gerçekleştiriyor.

ULIS fotoFEST '07 kapsamında düzenlenen "Sulukule, Arda Kalan" karma fotoğraf sergisi, 30 Mayıs – 9 Haziran tarihleri arasında Karaköy Karai Galeri'de görülebilir.

Sergiye katılan fotoğrafçılar; Seyit Ali Ak, Coşkun Aşar, Yunus Emre Aydın, Özgür Baykal, Kemal Cengizkan, Kutup Dalgakıran, Dora Günel, Mehmet Oflazoğlu, Timurtaş Onan, Mustafa Özünal, Fatih Pınar, Nikos Pılos ve Yücel Tunca adına Küratör Özgür Baykal.
Sanat
Takvim
<<Mart 2024>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.