Sanat

Küresel Şehirler

Tarih: 19 Haziran 2007


İstanbullu sanatçılar Osman Bozkurt ve Hüseyin Alptekin’in de işlerinin yer aldığı “Global Cities” sergisi 20 Haziran – 27 Ağustos 2007 tarihleri arasında Tate Modern’de izlenebilir.

Osman Bozkurt, Auto-Park isimli video işinde,günlük şehir hayatının imkansızlıkları içerisinde kendi pratik çözümlerini yaratan insanların, İstanbul’un çevre yolları ve kavşakları etrafında yer alan yeşillendirilmiş alanlar üzerinde her türlü tehlikeyi göze alarak ailece piknik yapmalarına, dinlenmelerine ve rahatlayabilmelerine dikkat çekiyor. Yaya girişine kapalı ve hızla akan trafiğin arasındaki bu kamusal alanların halkın kullanımıyla farklı bir işlev kazanmasını göz önüne çıkartıyor.

Hüseyin Alptekin ise “Incidents” isimli video yerleştirmesinde son onbeş yıl içerisinde görünmeden, bel altında gelişen küreselleşmeye farklı tepkiler veriyor. Incidents’da iki farklı coğrafyayı zarif bir empatiyle bir araya getiriyor.

Sanatçı İstanbul’da çöp toplayan bir Nijeryalıyla Mumbai’de uzanan bir sahil şeridine odaklanarak, günler boyunca onları aynı noktadan kaydediyor. İki hassas etkiyi bir araya getiren videolar bir bireyin mekan ve zamanı nasıl kontrol ve organize edebildiğini gösteriyor.

Sergideki işler Tate Modern’in Sheena Wagstaff, Achim Borchardt - Hume ve Stuart Comer’den oluşan kuratöryel ekibi ve November Payton’ın kuratöryel danışmanlığında seçildi.



Küresel Şehirler, on küresel şehirdeki - Kahire, İstanbul, Johannesburg, Londra, Los Angles, Mexico City, Mumbai, Sao Paulo, Şangay ve Tokyo - son değişiklikleri inceleyen önemli bir sergi. 20 Haziran - 27 Ağustos 2007 tarihleri arasında Tate Modern'deki Turbine Hall'da görmeye değer enstelasyonlar sergilenecek. Tate Modern'in Venedik Bienali ile ortak düzenlediği bu serginin sponsorları Land Securities ile Savills ve Derwent London.

Bu sergi uluslararası öneme sahip sanatçı ve mimarların yeni işlerinden oluşuyor. Nigel Coates, Zaha Hadid & Patrik Schumacher, Fritz Haeg, OMA*AMO/Rem Koolhaas, Nils Norman ve Richard Wentworth Londra'nın sosyal, kültürel ve fiziksel yönlerinden etkilendi. Diğer şehirlerin bilgileri Atelier Bow Wow, Hüseyin Alptekin, Francis Alys, Laurence Bonvin, Osman Bozkurt, Hala Elkoussy, Kendell Geers, Dryden Goodwin, Andreas Gursky, Naoya Hatakeyama, Francesco Jodice, Eva Koch, Maha Maamoun, Neutral, Nils Norman, Scott Peterman, Melanie Smith, Dean Sameshima, Guy Tillim, Paromita Vohra ve Yang Zhenzhong gibi yirmiden fazla işiyle yer alan sanatçı ve mimarlardan oluşuyor.

Global Şehirler 10. Venedik Mimarlık Bienali'nin ana işi olarak 130,000'den fazla izleyici topladı ve bugüne kadarki en popüler mimarlık bienali oldu. Tate Modern'deki sergi Londra üzerine odaklanıp diğer şehirlere referans vererek kıyaslamalarda bulunacak. Turbine Hall'daki bu sergi Pentagram tarafından özel olarak tasarlandı.

Sergi dünyadaki en etkileyici kentsel merkezlerdeki ana konularla ilgileniyor. Göçten hareketliliğe, sosyal bütünleşmeden sürdürülebilir büyümeye kadar, beş temayı keşfediyor: Büyüklük, hız, yoğunluk, şekil ve çeşitlilik ve London School of Economics'den araştırmacıların bir araya getirdiği kıyaslamalı sosyo-ekonomik ve coğrafi dataya dikkat cekiyor.



Bu veriyi tamamlamak için sergi on şehirdeki öznel yorumları ayrı ayrı sunan video ve fotoğraf alanındaki geniş bir seçenekte var olan bir çok sanat işini bir araya getiriyor. Sanatçılar ve mimarlardan sipariş edilen ve sırf Turbine Hall sergisi için üretilmiş işlerse, Londra'nın yerelinde ve Southwark'daki bazı vakalara değiniyor.

Dünya nüfusunun yarıdan fazlası şu an kentsel alanlarda yaşıyor, şehirler gün geçtikce kamusal tartışmanın, kültürel düşüncenin ve medya ilgisinin merkezini oluşturuyor. Bir yüzyıl önce dünya nüfusunun sadece %10'u şehirlerde yaşıyorken; 2050'de dünya nüfusunun %75'ini oluşturacak 8 milyar kişi kentsel alanlarda yaşayacak, bunların çoğu Asya ve Afrika'nin gelişmekte olan bölgelerinde yoğunlaşacak. Mumbai, Şangay, Mexico City, İstanbul veya Kahire gibi patlayan mega şehirlerin şekli, büyüklüğü ve yapısı sadece buralarda yaşayan milyonlarca yeni kentsel ikameti değil, ayrıca sağlık ve gezegenimizin sürdürülebilirliği gibi konular dikkate alındığında, büyük şehirlerin dünya CO2 emilsiyonuna %75 olan etkisini de arttıracak. Şehirler günümüzde ekonomi, sosyal ve kültürel değişim merkezleri oldukları sürece yaratıcılık, ekonomik büyüme ve sosyal çarpışmaların deney tüpü olacaklar.

Bu sergi tartışma için bir platform oluşturacak. Gayri resmi ve kamuya açık bir seri programla. 22 - 25 Haziran tarihleri arasında Mimarlar Vakfı'nın 4 tartışmalık seriden oluşan "Londra Münazaraları" Birleşik Krallığın kozmopolitan başkentinin şu anki durumu üzerine olacak ve yaz boyunca Pazar akşamları film gösterimleri olacak.
Sanat
Takvim
<<Nisan 2024>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.