Sanat

'Cumhuriyet’ için birleştiler

Tarih: 16 Temmuz 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Aslı Onat
18 sanatçı “Uyanış” adlı karma sergide bir araya geldi. Cumhuriyet mitinglerinin ardından oluşan atmosfer sonucu ortaya çıkan sergi, 'rejime sahip çıkma’ yönünde bir mesaj vermeyi amaçlıyor.

Türkiye’nin önde gelen koleksiyonerlerinden biri olan ve yıllardır Tem Sanat Galerisi’nin yöneticiliğini yürüten Besi Cecan, galeride 2 Temmuz’da açılan ve süresiz olarak devam eden “Uyanış” adlı karma sergide, 18 sanatçının eserlerini bir araya getirdi.

Cumhuriyet mitinglerinin yarattığı havadan etkilenen Cecan’ın tanıdığı sanatçıları arayıp onlardan eser istemesiyle ortaya çıkan “Uyanış”ta Fuat Acaroğlu, Beril Anılanmert, Oktay Anılanmert, Gülden Artun, Zahit Büyükişleyen, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Talat Enlil, Hüseyin Ertunç, Zeki Fındıkoğlu, Selma Gürbüz, Devabil Kara, Fevzi Karakoç, Nur Özalp, Yüksel Özen, Abdulkadir Öztürk, Hale Sontaş, Sema Ilgaz Temel ve Bilgehan Uzuner’in yapıtları yer alıyor.

'Emrivaki yaptım!’
Besi Cecan “Önce Oktay Anılanmert’i, sonra da Fevzi Karakoç’u aradım. Diğerlerine ise 'Katılır mısınız?’ diye sormadım bile, onlara emrivaki yaptım” diyor gülerek. Gülden Artun ve Nur Özalp da Almanya’da olmalarına karşın Cecan’ın çağrısına yanıt vermiş ve sergiye katılmışlar.

Besi Cecan, serginin içeriğinin ve adının nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: “Laik cumhuriyeti ve demokrasi değerlerimizi korumayı amaçlayan cumhuriyet mitingleri beni düşünmeye sevk etti. Ankara’daki ve İstanbul’daki mitinglere bizzat ben de katıldım. 29 Nisan’da boynum rahatsız olmasına rağmen 5 saat boyunca Çağlayan mitinginde bulundum. Çektiğim acıya rağmen elimdeki bayrak 1 santim aşağıya inmedi. 20 Mayıs’ta Samsun’da düzenlenen mitingi televizyondan izlerken de çok etkilendim ve sanatçılar neden bu konuda bir şey yapmasın diye düşündüm. Ben sanatçı değilim ama böyle bir sergi düzenlemek zorunda hissettim kendimi.”

'Umutluydum ama’
Cecan, Atatürk’ün laiklik ilkesini sanat, özellikle de resim ve heykel sanatıyla yakından ilgili gördüğünü; kendisi bir toplum gerçeği olan sanatın toplumdaki sosyal, düşünsel hareketlerin, gelişmelerin ve siyasal çalkantıların dışında kalamayacağını belirtiyor. Tıpkı Picasso’nun başyapıtı “La Guernica” ile İspanyol İç Savaşı’nı kınaması ve Goya’nın siyah baskı “Caprice”leri gibi...

Galerinin üst katını tamamen doldurmuş olan serginin belirli bir bitiş tarihi bulunmuyor. Besi Cecan, bunun nedenini “Uyanış”ı sonlandırmak istememesi olarak açıklıyor. Aslında kendisi, “Uyanış”ı bir sergiden çok oluşum olarak görüyor: “Bunlar gerçekten çok coşkuyla, Türkiye için yapılmış eserler. Sergiye katılan herkesin mevcut rejimin şu anda içinde bulunduğu durumla ilgili bir derdi vardı. Bu yüzden hepsi içten bir katılım gösterdiler. Sergiyi açarken çok ümitliydim ama 'Uyanış’ın şu ana dek yeterli ilgiyi gördüğünü düşünmüyorum. İsterdim ki insanlar galeriye gelsinler, bu konu üzerine tartışsınlar ve yeni fikirler üretsinler.”

Tem Sanat Galerisi (0212) 247 08 99, 234 13 46
Sanat
Takvim
<<Nisan 2024>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.