Gündem

Meclis Binaları

Tarih: Nisan 2009 Kaynak: Wikipedia, Guardian, E-architect.co.uk, Patara Kazıları Resmi Web Sitesi, TBMM Resmi Web Sitesi, Topkapı Sarayı Resmi Web Sitesi, Arcspace Çeviren: Selcen Karatay Editör: Gökçe Aras
Almanya Parlamento Binası (Reichstag)

Kaynak: Wikipedia, Reichstag Binası

Berlin'deki Reichstag Binası Alman İmparatorluğunun ilk parlamentosu olan Reichstag için inşa edilmiş. 1894 yılında kullanıma açılan bina, iddialara göre daha sonradan idam edilen Hollandalı komünist Marinus van der Lubbe tarafından çıkartılan yangında hasar gördüğü, 1933 yılına kadar Reichstag'a ev sahipliği yapmış. Bu yangın yıllar boyunca tartışma konusu olmuş. Ulusal Sosyalist Alman İşçi Partisi, bu olayı Berlin'i vatan hainlerinden arındırmak ve Komünist Parti'yi kapattırmak için bir savaş sebebi olarak kullanmış.

Almanya'nın yeniden birleşmesine dek bina, yıkıntılar içinde kalmış, daha sonra mimar Sir Norman Foster tarafından yenilenmiş. 1999 yılında yenilenmesi tamamlandıktan sonra bina, modern Alman Parlamentosu Bundestag'ın toplanma yeri haline gelmiş.

Bir parlamento olarak Reichstag Kutsal Roma İmparatorluğu'na kadar giden ve Nazi rejiminin uygulandığı yıllar içinde (1933 - 1945) gerçek bir parlamento olmaktan çıkmış.

Yenileme Çalışmaları
3 Ekim 1990 tarihinde düzenlenen resmi yenileme seramonisi başbakan Helmut Kohl, başbakan Richard von Weizsäcker, eski başbakan Willy ve daha bir çoğunun da katılımıyla Reichstag binasında düzenlenmiş. Bir gün sonra ise Birleşik Alman Parlamentosu sembolik olarak Reichstag Binası'nda bir araya gelmişler.

Buna rağmen, Berlin'in rolünün ne olacağına o tarihte henüz karar verilmemiş. Sadece sert bir çekişmeden sonra, Bundestag'ın kararı ile hükümetin ve parlamentonun Bonn'dan Berlin'e taşınmasına karar verilmiş.

1992 yılında, Norman Foster binanın yenilenmesi için düzenlenen yarışmayı kazanmış, fakat proje uygulanırken aslına sadık kalınmamış. En dikkat çekici olan fark ise Foster'ın orjinal tasarımında olmayan kubbe.

Yenileme'nin başlamasından önce Reichstag, 1955 yılında Amerikan sanatçı Christo ve eşi Jeanne-Claude tarafından devasa büyüklükte bir örtü ile sarmalanmış ve bina milyonlarca ziyaretçiyi çekmiş. Proje, Christo'nun 1950 ve1960'lı yıllardaki projelerinde olduğu gibi, hazırlık niteliğindeki çizimlerin ve kolajların satılması ile finanse edilmiş.

Yenileme süresince, bina öncelikle dış duvarlar haricinde, Baumgarten'in 1960 yılında yaptığı değişiklikler de dahil olmak üzere tamamen boşaltılmış.

Binanın orjinal tasarımına ve iç dekorasyonuna saygısızlık yapılmasının tartışılmasına rağmen, rekonstrüksiyonun Nisan 1999'da tamamlanması büyük bir başarı olarak görülmüş. Reichstag, sadece 1984 yılındaki orjinal tasarımında yer alan kubbeye gönderme yaparak çatısına eklenmiş olan, devasa büyüklükteki cam kubbesinden dolayı değil, şehre özellikle geceleri etkileyici bir görsellik katmasından dolayı da Berlin'de en çok ziyaret edilen yerlerden biri haline gelmiş.


Kaynak: Wikipedia, Reichstag Kubbesi

Reichstag Kubbesi

Reichstag kubbesi, binanın en tepesinde bulunan, ikonik olarak yapılmış, büyük cam bir kubbe. Kubbe 360 derecelik Berlin manzarasına sahip. Parlemento katının altında bulunan ana avlu kubbeden de görülebiliyor ve yukarıdaki kubbeden içeri giren doğal ışık parlamento katına doğru yayılıyor. Geniş bir güneş kalkanı güneşin hareketine göre elektronik olarak hareket ediyor ve alt kattakileri rahatsız edebilecek olan güneşten gelen ışınları engelliyor. İnşaat, 1999 yılında bitmiş ve parlamento koltukları aynı yılın Nisan ayında Reichstag'a transfer edilmiş.

Meclis Binaları
Meclis Binaları
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.