Gündem

Meclis Binaları

Tarih: Nisan 2009 Kaynak: Wikipedia, Guardian, E-architect.co.uk, Patara Kazıları Resmi Web Sitesi, TBMM Resmi Web Sitesi, Topkapı Sarayı Resmi Web Sitesi, Arcspace Çeviren: Selcen Karatay Editör: Gökçe Aras
TBMM Binası

Kaynak: WOWTurkey

TBMM'nin halen çalışmalarını sürdürdüğü üçüncü binasının mimarı, 1938'de açılan proje yarışmasını kazanan Prof. Clemens Holzmeister (1886-1983)'dir. Avusturyalı mimar Prof. Holzmeister aynı zamanda başkent Ankara'daki pek çok devlet yapısının da mimarıydı.

TBMM, 11 Ocak 1937'de çıkardığı bir yasayla, "Türkiye Cumhuriyetinin varlığını, yirminci asrın mimarî özelliklerine uygun ve bir abide niteliğinde" yeni bir parlamento binasının yapımı için proje yarışması açmayı kararlaştırdı.
14 projenin katıldığı yarışma 28 Ocak 1938'de sona erdi ve jüri birinciliğe değer üç proje seçti. Sonuçta, Atatürk'ün de beğendiği Clemens Holzmeister'in projesinin uygulanmasına karar verildi. Binanın inşaatına 26 Ekim 1939'da dönemin Meclis Başkanı Abdülhalik Renda (1881-1948)'nın attığı temelle başlandı.

Binanın yapımında zaman zaman parasal kaynak bulunmasında büyük zorluklar çekildi, bu arada İkinci Dünya Savaşı'nın da başlaması daha büyük sıkıntılara yol açtı. Bu nedenlerle, yapım çalışmalarına aralıklarla devam edilebildi.
1957'den sonra yapımı hızlandırılan yeni Meclis Binası, 6 Ocak 1961'de hizmete açıldı.

475.521 metrekarelik bir arazi içinde bulunan Meclis ana binasının yerleşim alanı 19.372 metrekare. Faydalı iç mekanlar itibariyle toplam hacmi ise, 56.775 metrekare. 5 katlı olan binanın ön cephe uzunluğu 248 metre. TBMM binasının mimari özellikleri ve genel yapısı, Türkiye Cumhuriyeti'nin gücünü ve ölümsüzlüğünü simgeleyecek biçimde, ağır başlı, sağlam ve dayanıklı nitelikte tasarımlanmış.

Tüm mekanlarda, anıtsal, dengeli ve üç boyutlu bir düzenleme ele alınmış. Yapının tam ortasında ve arazinin en yüksek noktasında, büyük toplantı salonlarının olduğu merdivenli ve sütunlu girişi ile ana kütle yer alıyor.

Ön cephede biribirine paralel iki sıra halinde yanlara uzanan kanatlar ve bu kanatları birleştiren köprüler bulunuyor.

Meclis kampusüne girişler sağ ve solda Atatürk Bulvarı ve Dikmen Caddesi üzerindeki iki ana kapıdan yapılıyor.

Ana Bina
Ana Binanın ön cephesindeki orta alanda Şeref Girişi, köprü kanatlar altında 1 ve 2 numaralı, arka cephede ise 3 ve 4 numaralı giriş kapıları yer alıyor.

Anıtsal nitelik taşıyan Şeref Girişinden, iç taraftaki Şeref Holüne beş büyük bronz kapıyla geçiliyor. Buradan iki iç bahçenin bulunduğu mermer salon ve sütunlu galerilere giriliyor.

Milletvekillerinin kulis yerleri olan bu galerilerin çevrelediği orta mekanda ise, Genel Kurul Toplantı Salonu bulunuyor. Toplantı salonunda üyeler için 640 ve dinleyici localarında 980 olmak üzere toplam 1.620 oturma yeri var. Başkanlık kürsüsüne göre sol taraftaki localarda Cumhurbaşkanlığı ve resmî yöneticiler için ayrılan bölümler, sağda ise kordiplomatik locası yer alıyor. Kürsünün karşı tarafındaki ilk loca basın mensuplarına, bu locanın üstündeki localar dinleyici vatandaşlara ayrılmış.

Genel Kuruldaki görüşmeler kapalı devre televizyon sistemi ile salon dışından izlenebiliyor. Binada, Genel Kurul Salonun dışında siyasî parti grupları için ayrılmış 176, 415 ve 700 kişilik üç büyük toplantı salonu ile ayrıca 44 salon ve 352 küçüklü büyüklü oda bulunuyor.

Binanın iki yanından uzanan köprü geçişlerle bağlanmış iki kanat bölümden birinde, TBMM Başkanlık makamı ve çalışma büroları ile Başkanlık Divanı üyelerinin odaları, diğer uç bölümde ise, iç içe üç büyük salondan oluşan TBMM Tören Salonu yer alıyor.

Ana Bina içinde Genel Kurul salonunun dışında siyasî partilere ayrılmış yönetim büroları, komisyonların toplantı salonları, Meclis Kütüphanesi, bilgisayar merkezi, arşiv, basın ve lostra salonları, PTT, havayolları ve demiryolları bilet satış gişeleri ile Genel Sekreterlik ve bağlı hizmet birimleri bulunuyor.


Kaynak: WOWTurkey

TBMM Genel Kurul Salonu'nun Yeniden Düzenlenmesi
Hüsamettin Cindoruk'un başkanlığı döneminde açılan " TBMM Genel Kurul Salonu'nun Yeniden Düzenlenmesi" yarışması sonucu, İlhami Kural ve Adnan Ural'ın tasarımı 25 proje arasından birinci seçilmiş. Projenin uygulanması ve ihale aşamasında birçok yolsuzluk dosyasıyla gündeme gelen salon ceylan derili kırmızı koltuklarıyla da oldukça büyük tepkiler almıştı.

TBMM Milletvekili Çalışma Binası Mimari Proje Yarışması
1997 yılında Bayındırlık Bakanlığı tarafından açılan yarışmayı ise Semra Uygur ve Özcan Uygur'un tasarladıkları proje birinci seçilmiş fakat bu proje de uygulanmamış.

TBMM Yapı Kompleksi Mimari Proje Yarışması
2006 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphane-Araştırma Merkezi Arşiv Binası ve Genel Sekreterlik Hizmet Binası Yapı Kompleksi ile Ziyaretçi Kabul Binası mimari projelerini elde etmek amacıyla düzenlenen yarışmayı ise Cem Açıkkol ve Kaan Özer ekibi kazandı.

Yapı grubunun temel atma töreni Haziran 2007'de dönemin meclis başkanı Bülent Arınç'ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Dikmen tarafında yapılacak yeni hizmet kompleksi, 82 bin 271 metrekarelik alan üzerinde olacak.

Ziyaretçi kabul binası, 7 bin 808 metrekarelik alana yapılacak. Ziyaretçi kabul salonunda, 1500 metrekare büyüklüğünde ziyaretçi bekleme salonu ve kafeterya yer alacak.

16 bin 748 metrekarelik alana yapılacak kütüphane araştırma merkezi ve arşiv binasında, 2 bin metrekare büyüklüğünde okuma salonu, süreli yayınlar ve dergi okuma salonları ile grup çalışma salonları bulunacak. Burada ayrıca milletvekilleri için kişisel çalışma odaları yer alacak.

Ayrıca bu binada sosyal etkinlikler için 700 kişilik konferans ve toplantı salonu, 300 metrekarelik genel ve özel sergi salonları, dinlenme salonu ve 200 metrekarelik kafeterya bulunacak.

Genel Sekreterlik Binası
Yeni hizmet kompleksi içinde yaptırılacak Genel Sekreterlik binası, 57 bin 715 metrekarelik alana kurulacak. 8 katlı olacak binanın ilk 3 katında milletvekilleri için çalışma ofisi ve toplantı salonları yer alacak.

Binanın alt zemin katında doktorluk, komisyon ve eğitim salonları, yemek salonu, banka, lostra, kuaför ve spor merkezi bulunacak.

Genel Sekreterlik binasının 1, 2 ve 3. alt katlarında ise 512 araçlık otopark yaptırılacak.


Meclis Binaları
Meclis Binaları
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.