reklam

Kentin Gücü
Gündem > Ahmet Piriştina'nın Anısına

Kentin Gücü
Emel Kayın

İnsan mı kenti yönetir, yoksa kent mi insanı? Bu soruyu yanıtlayabilmek hiç de kolay değildir. Kenti yönetmeye kalkışan insan onun karmaşık mekanizmasını kavramaya çalışırken, kent de insanı yoğurur, biçimlendirir. Kent güçlüdür; dinamiktir; büyüktür. Üzerinde egemenlik kurmak isteyen insanla her zaman uzlaşmaz; onunla çatışır da...

Kentlerin tarihinde yaşatılmaya değer izler bırakan yöneticilerin kimliklerine bakıldığında, onların kentin gerçekliğini farklı boyutlarıyla anlamaya çalışan ve onun gücüne direnmek yerine bu kaynaktan yararlanma yolunu benimseyen kişiler oldukları görülecektir. Hatta daha öznel bir değerlendirmede kenti seven kişiler oldukları... İzmir'in Cumhuriyet döneminin başarılı Belediye Başkanları arasına adını yazdıran Ahmet Piriştina'ya da böyle bir konumu kazandıran temel özellik işte budur.

İzmir'in geçtiğimiz beş yılında yöneticiliğini üstlenen Ahmet Piriştina, görevi süresince kentin sokaklarında dolaştı; insanlarıyla konuştu; kenti fiziksel ve sosyal tüm dinamikleriyle anlamaya, yaşamaya çalıştı. Bilim adamlarının, sanatçıların, aydınların; kent için çaba gösterenlerin, kenti sevenlerin sözlerine kulak verdi. Yani İzmir kentinin gücünü reddetmedi. Kenti biçimlendirmeye çalışırken, kentin de onu biçimlendirmesine izin verdi.

 

 

Ahmet Piriştina

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz