reklam

Pavyonlar 
Gündem > Venedik Bienali

Orijinal adı Palazzo dell'Esposizione olan şimdiki adıyla İtalyan Pavyonu,1895 yılında inşa edildiğinden beri pek çok tadilat geçirerek genişletildi.
Farklı dönemlerde bienale katılan çeşitli uluslarca inşa edilmiş 26 pavyon daha Gardens'ın çevresinde konumlanıyor. Aalto, Hoffmann, Rietveld, Scarpa ve Stirling gibi tanınmış mimarlarca tasarlanmış pavyonlar kendi içlerinde yirminci yüzyıl mimarisinin bir çeşit antolojisini oluşturuyorlar.

Örneğin bu mimarlardan Carlo Scarpa , 1948-1972 yılları arasında Castello Gardens'da bulunan bir dizi proje üzerine çalışmış. Bunun dışında 1948'de Klee sergisinde olduğu gibi bazı sanatçıların kişisel sergilerinin tasarımcısı olarak da görev almış. 1952 yılında büyük bir yaprağı anımsatan görkemli bir konsol çatının örttüğü bilet ofisi, İtalyan Pavyonu'nun iç bahçesi, 1954 yılındaki Venezuella Pavyonu Scarpa'nın bienal kapsamında yaptığı diğer çalışmalardan.
Gardens'da bulunan diğer pek çok pavyon ünlü mimarlarca tasarlanmış. "Secession" akımının önde gelen isimlerinden Josef Hoffmann, 1934 yılında "Secessionist" özelliklerle Klasizm ve Rasyonalizmin etkilerini birleştirdiği Avusturya Pavyonu'nun tasarımını üstlenmiş.

Basit bir kareden yola çıkılarak özenle tasarlanmış geometrik oranların göze çarptığı Hollanda Pavyonu, 1954 yılında De Stijl akımının öncülerinden Gerrit Thomas Rietveld tarafından gerçekleştirilmiş.

1956 yılında Alvar Aalto tarafından tasarlanan Finlandiya Pavyonu ise Bienalde kullanım amacıyla Finlandiya'da üretilen tamamı ahşap parçalardan bir araya getirilmiş prefabrike bir yapı.

1958 yılındaki 29. Bienal, BBPR Grubu mimarlarından Banfi, Barbiano di Belgiojoso, Peressutti ve Rogers tarafından tasarlanmış Kanada Pavyonu'nun görkemli açılışına tanıklık etti. Dışarıda birbirlerinin içine girmiş bir labirent izlenimi veren bu sergi mekanı BBPR grubunca yaratılmış en iyi tasarımların başında geliyor.
Tüm bu çalışmalardan daha yeni olan James Stirling'in 1991 yılındaki "Kitabevi Pavyonu", aslında 1950 yılında Scarpa tarafından aynı amaçla tasarlanmış, fakat 1980 yılında geçirdiği yangın yüzünden yıkılmış olan ahşap küçük bir yapının yerine inşa edilmiş.
Yabancı ilk pavyon 1907 yılında Belçikalı mimar Léon Sneyens tarafından tasarlanmış. Bienaldeki diğer pavyonlar kronolojik olarak şöyle sıralanıyor (tarih ve mimar ismi):

Macaristan (1909, Géza Rintel Maroti), Almanya (1909, Daniele Donghi) daha sonra yıkıldı ve tekrar inşa edildi (1938, Ernst Haiger), Büyük Britanya (1909, Edwin Alfred Rickards), Fransa (1912, Umberto Bellotto), Hollanda (1912, Gustav Ferdinand Boberg) daha sonra yıkıldı ve tekrar inşa edildi (1953, Gerrit Thomas Rietveld), Rusya (1914 , Aleksej V. Scusev), İspanya (1922, Javier De Luque) cephesi daha sonradan eklendi (1952, Joaquin Vaquero Palacios), Çekoslavakya (1926, Otakar Novotny), Amerika Birleşik Devletleri (1930, Chester Holmes Aldrich and William Adams Delano), Danimarka (1932, Carl Brummer) daha sonra genişletildi (1958, Peter Koch), Venedik Pavyonu ( 1932, Brenno Del Giudice) dekoratif sanatlara adanmış ve 1938yılında genişletilmiş, Avusturya (1934, Josef Hoffmann), Yunanistan (1934, M. Papandréou - B. Del Giudice), İsrail (1952, Zeev Rechter), İsviçre (1952, Bruno Giacometti), Venezuella (1954, Carlo Scarpa), Japonya (1956, Takamasa Yoshizaka), Finlandiya (1956, Alvar Aalto) şimdiki Iceland pavyonu, Kanada (1958, the BBPR Group, Gian Luigi Banfi, Ludovico Barbiano di Belgiojoso, Enrico Peressutti, Ernesto Nathan Rogers), İsveç, Norveç ve Finlandiya (1962, Sverre Fehn), Brezilya (1964, Amerigo Marchesin), Avusruralya (1987, Philip Cox), Kore (1995, Seok Chul Kim ve Franco Mancuso)

Avusturya
Avustuyalı tasarımcılar, projelerin sergilenmesi için evi anımsatan büyük bir pavyon tasarlamış.

Belçika
"Proje denizinde yedi ada", yedi kusursuz proje…

Brezilya
Sosyal sorumluluklarla yüzleşen Brezilya pavyonu, Brezilya'nın varoş sorununa çözüm olabilecek projeleri içermekte.

Finlandiya
Ahşap zemin strüktürünü yumuşak kumdan oluşan bir halının kapladığı Finlandiya Pavyonu Alvar Alto tarafından tasarlanmış.

Fransa
Fransa Pavyonu, sekizinin ArchiLab'de yer aldığı ve üçünün de Premio Nouveaux Albums des Jeunes Architectes (Genç Mimarlar Albümü) ödülü aldığı toplam onbir mimarı biraraya getiriyor.

İngiltere
FOA tarafından duvarları koyu renge boyanmış pavyon koridorları, ziyaretçilerin projeleri dolaşarak, farklı açılardan görebilmeleri için labirent şeklinde tasarlanmış.

İsviçre
İsviçreli tasarımcılara ait "Hormonorium" adı verilen bu proje, oksijen oranının %21'den % 14.5% düşürüldüğü, üstden değil altan gelen aydınlatma şiddetinin 10,000 lükse çıkarıldığı bir tasarım.

Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri Pavyonu, bu yılki kapsamını 11 Eylül saldırıları üzerine yoğunlaştırmış. Yaşanan olayların iki farklı yaklaşımla ele alındığı pavyonda geçmiş, fotoğraflarla gelecek ise farklı tasarımların sunumuyla canlandırılıyor. 

 

Venedik Bienali

Platform

Konut Alanlarının Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 22 Ekim'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Yiğit Gülöksüz, Murat Güvenç, Hakan Kodal, Nevzat Sayın, Yıldız Sey, Levent Turan, Han Tümertekin


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz