reklam

Projeler ve Mimarları
Gündem > Venedik Bienali


Fotoğraf: Domus

8 Eylül'de açılan Venedik Bienali, gelecek yıllarda neyin nasıl inşa edileceğini, mimarlığın nasıl bir gelişim süreci geçireceğini görselleştiren "NEXT: Dünya mimarisinin geleceği" adlı sergiye de ev sahipliği yapıyor.

Mimarlığın sanatla olan ilişkisini daha da yakınlaştıran fantastik ya da gerçekci temsillerden farklı olarak bu yılki mimarlık bienali sergisi, hedeflenen mimarinin uygulanmasında öncelikli olarak şekil ve malzemenin kalitesini araştırıyor.

Dünyada pekçok mimar, binalarına yeni bir doku ve görsel kalite kazandırmak amacıyla yeni malzemeleri yeni yapım teknikleriyle uygulayarak özgün ve çağdaş araştırmalar üzerinde çalışmakta. Japon mimar Toyo Ito'nun alüminyum ve betonarme cam üzerine geliştirdiği çalışmalardan Herzog ve Meuron'un dijital tasarımlarındaki zarif kaplama malzemelerine kadar tüm denemeler sergi boyunca gösterimde olacak.

NEXT uluslarası sergisi, geniş Arsenale Bölgesi'ndeki Corderie ve Artiglerie sergi mekanlarında konumlandırılarak geçmiş dönem mekanlarının ve yeni inşaatların geleceğinin büyüklü küçüklü maket ve fotoğraflarla görselleştirildiği büyüleyici bir yol üzerinde gerçekleştiriliyor. Müze, kule, çalışma, konut, kilise, merasim,iletişim, performans, alışveriş, eğitim ve master plan gibi hepsinin de belirli bir yapı tipiyle veya mimari bir temayla alakalı olduğu, daha önceden hiç görülmemiş 110'u aşkın proje, sergi boyunca ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Genç olsun kıdemli olsun sunduğu projede belirli bir olgunluğa ulaşmış mimarlarca tasarlanmış bu projeler mimarlık sergisinin odak noktasını oluşturmakta.

8. Uluslararası Mimarlık Sergisi "NEXT", daha ikinci haftasında toplam 13,100 ziyaretçi tarafından gezildi. Sabah 10:00'dan akşam 18:00'e kadar açık olan sergi, 3 Kasım tarihine kadar mimarlığa ilgi duyanların beğenisine sunuluyor. Sergilerin gerçekleştirileceği ana mekanlardan Arsenale, uluslararası projeleri kapsayan NEXT sergisine, Giardini di Castello ise farklı uluslara ait pavyonlara ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda sergiye katılan 35 ülke ise şöyle sıralanıyor.
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avusturya, Belçika, Brezilya, Çek / Slovakya Cumhuriyetleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Yunanistan, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Kore, Kuzey Avrupa Ülkeleri, Litvanya, Macaristan, Meksika, Mısır, Portekiz, Romanya, Rusya, Slovenya, Şili, Ukrayna, Venezuella, Yugoslavya "NEXT" sergisi kapsamında Foster and Partners da yakın bir geçmişte tasarladığı yüksek katlı iki ofis binasının maketlerini sergileyecek. Biri Londra'da yapımı hala devam etmekte olan 40 katlı Swiss Binası, diğeri de Manhattan'da, Hearst Firmasına ait Art Deco binasının, "şehrin sembolu" olma özelliğini elinden alacak olan yine aynı kuruma ait, 42 katlı Hearst Merkez Binası.

Bu vurucu binaların ikisi de üçgensel gridleme sisteminin oluşturduğu sağlam bir strüktür ve kolonların bölmediği esnek ofis mekanlarından oluşmakta. Hearst Merkez Binası iç mekanındaki "piazza"sıyla, Swiss Re Binası da, satış birimlerinin oluşturduğu bir pasajla daire içine alınmış, zemin katıyla anlamlı kamu mekanları içermekte. Ayrıca Swiss Re'nin aerodinamik formu, mekanik soğutma ve havalandırma sisteminin yıl içinde toplam % 40'lık bir kısmını üstlenerek enerji tüketimini ve karbondioksit emilimini azaltıyor ve ofis mekanlarına doğal vantilasyon sağlıyor.

World Trade Center: Geçmişi, Bugünü, Geleceği
Amerika Birleşik Devletleri Pavyonu, bu yılki kapsamını 11 Eylül saldırıları üzerine yoğunlaştırmış. Yaşanan olayların iki farklı yaklaşımla ele alındığı pavyonda geçmiş, fotoğraflarla gelecek ise farklı tasarımların sunumuyla canlandırılıyor. 11 Eylül'den bugüne fotoğrafçı Joel Meyerowitz tarafından çekilmiş dokunaklıdan bilimsele büyüklü küçüklü 7000'i aşkın fotoğrafın geçmişi anlatmasına karşın Max Protetch Eylül 2001'den itibaren uluslararası camiadan 50 kişilik mimar ve sanatçı topluluğunu davet ederek bu arsada neyin yapılabilir olduğunu etüd etmeye başladı. İçlerinde Zaha Hadid, Steven Holl, RoTo Architects, Winka Dubbeldam, Frei Otto, Daniel Libeskind, Morphosis, Oosterhuis Architects, Raimund Abraham, ve the late Samuel Mockbee gibi isimlerin bulunduğu mimarların çizim, maket ve dijital enstallayonları bu mekan için uygun mimari yaklaşımlar sunarak New York'un geleceği için yeni bir münazara platformu başlatıyor.

 

Venedik Bienali

Platform

Konut Alanlarının Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 22 Ekim'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Yiğit Gülöksüz, Murat Güvenç, Hakan Kodal, Nevzat Sayın, Yıldız Sey, Levent Turan, Han Tümertekin


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz