reklam

03 Ocak 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Bu cennet yıkılacak mı

Tesislerin 2.5 yıl önce faaliyete geçtiğini, İZSU'nun dava açmak için bu kadar neden beklediğini anlamadığını belirten Başkan Şeboy, "Yapılanlar kötü desinler, ellerimle yıkarım." dedi.

İZSU, 2.5 yıl önce faaliyete geçen Buca Gölet Tesisleri'nin Tahtalı Koruma Havzası'ndaki imar planına aykırı olduğunu söyleyerek, tesislerin kaldırılması için dava açtı. Menderes Havzası'nda faaliyet gösteren tesisler dururken, İZSU'nun uzak koruma alanındaki Buca Gölet'in yıkılmasını istemesine Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, sert tepki gösterdi. Şeboy, "İmar planlarını onaylayan kendileri. Bunca yıldır akılları neredeydi? Gölet'i yıkmak istiyorlarsa, toplarım 5 bin kişi davul zurnayla yıkarım" dedi.

İşgüzarlık
Davayı, "İZSU'nun işgüzarlığı" olarak nitelendiren Şeboy, şunları söyledi:
"İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'ya davanın neden açıldığını sorduğumda, 'dava açıldığından haberim yok' dedi. Davayla ilgili ne olacağı umurumda değil. Eğer Gölet'i yıkmak istiyorlarsa, kötü bir proje diyorlarsa, toplarım 5 bin kişi davul zurnayla yıkarım. Ama İzmirliye Gölet'in yıkılma hesabını onlar verir.

Zarar vermiyor
Orada havzaya zarar veren başka tesisler var. Neden onları kaldırmıyorlar da Gölet için dava açıyorlar. İZSU bütün işlerini bitirdi de Gölet mi kaldı? Bu bölgeye zaten vatandaşlar geliyordu. Bu tür projeler havzaları korur. Tansaş Et Entegre Tesisleri'nin arıtma tesislerinin kullandığımız için her ay 2.5 milyar lira ödüyoruz. O bölgede zaten 3 tane yapı var. İki restorant ve bir cafe. Daha fazla yapı inşa etmeye de yasal hakkımız vardı ama yapmadık. Bizim oradaki amacımız, insanların sosyal tesis ihtiyacını gidirmekti."

Bu arada, İzmir 2. İdare Mahkemesi'nde görülen davada taraflar savunmalarını verdi. Duruşma günü henüz belirlenmedi. Buca Belediyesi dava savunmasında, İZSU'nun belirli periyotlarla gölette kontrollerini, tetkiklerini yaptığını ve şimdiye kadar neden dava açmaya gerek duymadığını ifade etti. Buca Belediyesi yetkilileri İZSU'nun daha önce arıtma tesisinin yeterli olarak çalıştığını tespit eden raporlarının olduğunu dile getirdi.

Yıkım davası nasıl açıldı?

Göletteki tesislerin İZSU'dan görüş alınmadan yapıldığı iddia ediliyor. İZSU, bu gerekçeyle tesislerin yapımından 2.5 yıl sonra, tesis binalarının çevreye zararı olacağını belirterek yıkılması için dava açtı. Dava dilekçesinde "Tesisler, Tahtalı Barajı su toplama havzası içinde havza koruma yönetmeliği hükümlerine aykırı" ifadesi kullanıldı.

Büyükşehir karar aldı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin son toplantısında Buca Gölet'in 1/25 binlik çevre düzeni planının yapılmasına karar verildi. Plan değişikliği önerisinin belinlenmesi için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na iletilmesine karar verildi. Buna göre hazırlanacak 1/25 binlik çevre düzeni planıyla ana kararlar belirlenerek, Gölet ile ilgili yasal prosedür tamamlanacak.
Yeni Asır

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz