reklam

14 Ocak 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Büyük şehirde emlak kâbusu

Emlak vergisinde 4 yılda bir gerçekleştirilen genel beyan dönemi mart ayında başlayacak. 17-18 milyon dolayında vatandaş, mart, nisan ve mayıs aylarında belediyelerin oluşturduğu emlak vergisi bürolarına giderek bina, arsa ve arazileri için yeni beyanname verecek.

Beyan edilen değerler üzerinden binalar için binde 2, arsalar için binde 3, araziler için de binde 1 oranında vergi verilecek. Ancak TBMM'de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı'na gönderilen yasa onaylanıp yürürlüğe girerse bu oranlar büyük şehirlerde 2 kat olarak uygulanacak.

Geçen hafta TBMM'de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı'na gönderilen yasa, Sezer tarafından da onaylanıp yürürlüğe girerse, vergi oranları büyük şehirlerde oturanlara 2 kat olarak uygulanacak.
Ekonomi Servisi - Emlak vergisinde genel beyan dönemi öncesi, Türkiye'nin en kıymetli yerleri İstanbul'daki İstiklal Caddesi ile İzmir'deki Opera ve Nadir Nadi Caddeleri olarak belirlendi.

Emlak vergisinde 4 yılda bir gerçekleştirilen genel beyan dönemi mart ayında başlayacak. 17-18 milyon dolayında vatandaş, mart, nisan ve mayıs aylarında belediyelerin oluşturduğu emlak vergisi bürolarına giderek belediye ve mücavir alan sınırları içinde kalan bina, arsa ve arazileri için yeni beyanname verecek. Maliye Bakanlığı'nın ağustos ayı sonuna kadar uzatma yetkisi bulunan genel beyan dönemi içinde, emlak vergisinin ilk taksidi de yatırılacak. İkinci taksit ise kasım ayında ödenecek. Emlak vergisi beyannamesi vermeyenler usulsüzlük cezası ile cezalandırılırken tahakkuk eden emlak vergisi de kendilerinden zamlı olarak tahsil edilecek.

Beyan edilen değerler üzerinden de binalar için binde 2, arsalar için binde 3, araziler için de binde 1 oranında vergi verilecek. Ancak hafta içinde TBMM'de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı'na gönderilen yasa, Sezer tarafından da onaylanıp yürürlüğe girerse, bu oranlar büyük şehirlerde oturanlara 2 kat olarak uygulanacak. Böylece, İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer büyük şehirlerde oturan gayrimenkul sahipleri, binalar için binde 4, arsalar için binde 6, araziler için de binde 2 vergi ödemesinde bulunacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, büyükşehirlerde oturan emlak sahiplerinin bu şekilde 300 trilyon lira dolayında daha fazla vergi ödemesinin beklendiğini bildirdiler.

Emlak vergisinde genel beyan dönemi öncesi, arsa ve arazi metrekare birim değerleri de belirlendi.

Buna göre İstanbul-İstiklal Caddesi, Türkiye'nin en kıymetli mekânı oldu. Etrafındaki binaların metrekaresine 5 milyar lira değer biçilen İstiklal Caddesi'ni, 4 milyar 750 milyon liralık metrekare birim fiyatı ile İzmir Konak'taki Nadir Nadi ve Opera caddeleri izledi.

Başbakan Bülent Ecevit, ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve DYP Genel Başkanı Tansu Çiller' in konutlarının bulunduğu yerlerde metrekare fiyatı 200 milyon.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel' in evinin bulunduğu Güniz Sokak'ta emlak birim değeri ise 350 milyon lira olarak saptandı.
Cumhuriyet

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz