reklam

14 Ocak 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Türkiye, tarihine sahip çıkıyor (!)

TMMOB, Suudi Arabistan'ı kınayan Türkiye'nin, tarihine ne kadar sahip çıktığını sorguluyor. Mimarlar Odası, Türkiye'deki birçok kentin de tarihsel dokusunun, özgün peyzajının zedelendiğini belirterek Suudilere gösterilen tepkinin ülke içindeki eserler için de gösterilmesi gerektiğini açıkladı.

TMMOB Mimarlar Odası, Suudi Arabistan'ın Osmanlılardan kalma El Cihad Kalesi'ni (Ecyad) yıkması üzerine Türkiye'nin verdiği tepkinin ibretle izlendiğini açıkladı. Türkiye'deki birçok kentin de tarihsel dokusunun, özgün peyzajının zedelendiğini anlatan Mimarlar Odası, ''Ve yine şimdi Ecyad Kalesi için ayağa kalkanların, yerlerine oturmadan Hasankeyf için ve diğer tüm sözde kalkınma projeleri için gözden çıkartılan ve aynı politikaların kurbanı olmayı bekleyen eşsiz tarih hazinelerimiz için de aynı tepkiyi göstermelerini bekliyoruz'' açıklamasını yaptı.

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu'nca yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan yönetiminin ilkel tutumunu sürdürdüğü, Müslümanların hac inançlarını dünyanın en kazançlı turizm gelirine dönüştürmek için Ecyad Kalesi'ni yıkarak otel inşaatına başlamasına şaşırmamak gerektiği kaydedildi.

Suudi yönetiminin ''şeriatçı ve aydınlanmamış'' bir kafaya sahip olduğunun belirtildiği açıklamada, benzer tutumların Türkiye'de de görüldüğü vurgulandı. Açıklamada, tarihi ve kültürel mirasların korunmasına ilişkin Türkiye gerçeği başlığı altında şu görüşlere yer verildi:

* 1980'lerden bu yana iktidara gelen tüm partiler, örneğin Kültür Bakanlığı bütçesinin oranını daha da azaltmışlar ve UNESCO'nun en az yüzde 1 olan kararına rağmen bugün binde 2'lere kadar düşürmüşlerdir. Buna karşın ülkemizde din kurumlarının bütçeden aldıkları paylar, akıl almaz düzeyde fazla tutulmaktadır.

* Kentlerimizin çoğu yine hemen her görüşten yönetim dönemlerinde, Suudilerin Mekke'ye sıraladıkları türden ve kentin tarihsel dokusu ile özgün peyzajını paramparça eden kimliksiz rant yapılarıyla ezilmektedir.

Suudileri protesto
Ulusal Demokrat Sendikalar Konfederasyonu (USEK) ve Ankara Ülkü Ocakları üyeleri Ecyad Kalesi'nin yıkılması kararını Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği önünde protesto ettiler. USEK Başkanı Kamil Aydoğan , Ecyad Kalesi'nin yıkılmasının Türk kamuoyu vicdanında derin yaralar açtığını söyledi.
Cumhuriyet

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz