reklam

18 Ocak 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Dere yatağına apartman

Bostanlı'daki 7 katlı binanın, bin 400 evin sular altında kalmasına neden olduğu ortaya çıktı.

İZSU'nun son su baskınlarından sonra, derelerle ilgili yaptığı incelemeler, bütün felaketlere rağmen, eskiden beri yapılan hatalardan ders alınmadığını bir kez daha ortaya çıkardı. Dere yataklarının neredeyse ortasındaki yapılaşmalar tüm hızıyla devam ediyor. Karşıyaka'da 1400 evin sular altında kalmasına neden olan en son sel felaketine Bostanlı Deresi'nin Demirköprü mevkinde dere yatağı içinde inşaatı devam bir binanın neden olduğu tespit edildi. 25218 ada 1 parseldeki 7 katlı bina dere yatağının içinde yer alıyor. Yasalara göre, dereden en az 5 metre geride yapılması gereken binanın istinat duvarı ise bir bölümünü kaplıyor. Son incelemeden sonra İZSU ekipleri binanın istinat duvarını yıkmalarına karşın bina dereden kurtulamıyor.

Kağıt üzerinde
Gürbüz Alpaslan'a ait binanın bulunduğu bölge, 1984 yılındaki imar affından yararlandıktan sonra 1985 yılında dönemin Karşıyaka Belediyesi tarafından imar planı hazırlandı. İnşaat ruhsatı ise 27 Aralık 1996 tarihinde verildi. İşin ilginç tarafı, Karşıyaka Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkililerine göre planlarda söz konusu bina gerekli çekmeleri yapmış gibi gösterilmiş. Planlara göre binanın önünden yol geçiyor. Bina bu yoldan 3 metre geride inşa ediliyor. Oysa imar planlarında yol olarak görünen alan tam olarak Bostanlı Deresi'nin içinde kalıyor. Kağıt üzerinde çekme mesafesini gerçekleştirmiş bina, çıplak gözle bakıldığında dere yatağının içinde görünüyor. İşin daha da ilginç tarafı, bu binanın yapılması için DSİ'nin olumlu görüşü bulunuyor.

'Kayma var'
Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak, bu binanın durumunun kendilerini de rahatsız ettiğini belirterek, "Bu bölgelerdeki imar düzenlemelerinde çok dikkat edilmesi gerekiyor. Ancak bu özen tam olarak gösterilmemiş. İnsanlar hak sahibi olmuş. Bizim burada kamulaştırma yapmamız lazım. Ancak, kamulaştırma bütçemizi çok aşar. İmar planlarında çekme mesafeleri gözüküyor. Ancak, derenin yatağında kayma var. Bu yüzden sorun oluyor."

Geciktirsinler
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Mehmet Karcı da, dere yataklarına imar parseli vermenin yanlışlığının sel felaketi ile ortaya çıktığını belirterek, "Belediyeler kazanılmış imar haklarını yok edemez. Ancak, dere yataklarındaki imar hakları en azından bir süre geciktirebilir. Belediyeler ruhsatı hemen vermeyebilir. Bu süre içinde de hak sahibine ya parası verilir. Ya da takas bir arazi verilir. Buralarda inşaata izin vermek tehlikeli ve yanlıştır" dedi.

İMAR REZALETİ
İZSU yetkilileri, Bostanlı Deresi'nin taşmasına ve yüzlerce evin su altında kalmasına Demirköprü Mevkiindeki sıkışmanın neden olduğunu söylediler. Yetkililer, "Burada inşaatı devam eden bina köprünün üçte birini kaplamış durumda. Bu durum açıkça görülüyor. Buraya imar verenlerin aklına şaşıyoruz. Üstelik, istinat duvarı da derenin ortasına kadar geliyor. Biz, bu duvarı yıkarak dereyi açtık. Kağıt üzerinde çekme mesafelerini yapmış görünen bu bina aslında bunu gerçekleştirmemiş. Yol olarak gösterdikleri yer doğal dere yatağı. Buna hiç dikkat edilmemiş" dediler.
Yeni Asır

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ikinci Gökhan Avcıoğlu  22 Ocak  2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Gökhan Avcıoğlu
Arkitera Forum'da bu buluşmayı  okumak için...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz