reklam

18 Ocak 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

"Yasada boşluk var"

İzmirli avukat, farklı parseller üzerinde kurulan sitelerdeki yasal sakıncaları ortadan kaldırmak için hukuk savaşı veriyor.

İzmirli avukat Sebahattin Yılmaz, farklı parseller üzerinde bulunan toplu yapıların yönetimi konusunda oluşan kanun boşluğuna çare arıyor. Kanun boşluğuna, genel olarak farklı parsellerde kurulu yazlık sitelerde rastlandığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:

Kat mülkiyeti
"Siteler, birden fazla parsel üzerine kurulu olduğundan tamamını kapsayan kanuni bir yönetim oluşturulamıyor. Oluşturulan sözleşmeli yönetim ise, farklı parseller nedeniyle Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yasal olmuyor. Yasal olmayan yönetim de hiçbir hak talep edemiyor. Ayrıca aynı parsel üzerindeki yapılarda Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre bir yönetim planı oluşturabiliyorsunuz. Ancak farklı parsel üzerindeki sitelerde bu mümkün olmuyor."
Kanun boşluğunun giderilmesi için Adalet Bakanlığı ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne başvuracağını belirten Avukat Sebahattin Yılmaz, İzmir ve çevresinde bulunan tüm sözleşmeli yönetimleri, kendisine destek vermeye çağırdı.

Mavişehir'de yaşandı
Mavişehir'in farklı parseller üzerine kurulu olduğunu, her blokun Kat Mülkiyeti Kanunu'na dayalı bir yönetimi ve bir de sözleşmeli genel yönetimi olduğunu belirten Sebahattin Yılmaz, şunları söyledi:
"Mavişehir'de bir blok yönetimi, ortak giderlerden sorumlu sözleşmeli genel yönetimin, kanuni olmadığını belirterek mahkemeye verdi. Mahkeme sonucunda yargıtay, bir kanun boşluğu olduğuna dikkat çekerek ortak yerlere ilişkin genel bir yönetim kurulmasının zorunlu olduğunu belirtti. Davaya bakan Yargıtay hakimi ise, Medeni Kanun'un 1. maddesinde yer alan hukuk boşluğunun giderilmesi konusunda kendisine verilen yetkiyi kullanarak, sözleşmeli genel yönetimin haklı olduğu yönünde karar verdi" dedi.

Sıkıntı yaratıyor
Sözleşmeli genel yönetim ile ilgili davalarda sadece kendisinin değil, tüm avukatların sorun yaşadığını kaydeden Yılmaz, yönetimin yaşadığı sıkıntıları şöyle sıraladı:
"Sözleşmeli genel yönetim, ortak giderlere katılımda hukuki yaptırım uygulayamıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu geçerli olmadığı için kiracının ortak giderlerle ilgili kanuni sorumluluğu olmuyor. Ayrıca kaba inşaatı bitmesine rağmen, inşaatını tamamlamayan kişilere kanuni yaptırım uygulanamıyor. Yönetimin evlerde yapılan yasak işlere karşı da yine müdahale yetkisi bulunmuyor."
Yeni Asır

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ikinci Gökhan Avcıoğlu  22 Ocak  2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Gökhan Avcıoğlu
Arkitera Forum'da bu buluşmayı  okumak için...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz