reklam

21 Ocak 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Afganistan’ın inşasına 3 milyar dolar

Afganistan’ın yeniden yapılandırılması için kreditör kuruluşlar 3 milyar dolar yardım vermeyi planlıyor. 21-22 Ocak’ta Tokyo’daki konferansta yardım miktarı netleşecek.

Tokyo’da gelecek hafta toplanacak 50’yi aşkın ülke ile uluslararası örgütlerden oluşan kreditörler, Afganistan’ın yeniden inşası sürecinin başlatılması için 3 milyar dolara kadar yardım verecekler. Bu arada, Japonya’nın Afganistan konularında özel temsilcisi ve Birleşmiş Milletler Mülteciler eski Yüksek Komiseri Sadako Ogata, Afganistan’ın yeniden inşasının uzun vadeli bir proje olduğunu, uluslararası kurumların projeye vadede kendilerini adamaları gerektiğini söyledi.

Japon Yomiuri Gazetesi’nin ilk sayfadan verdiği haberine göre, Afganistan’ın yeniden inşası için ilk raporun hazırlanacağı Tokyo’daki konferansta, ilk 2.5 yıl için 3 milyar dolara kadar katkı, bunun altıda birinin Japonya tarafından vaad edilmesi bekleniyor.
Gazete, kaynak belirtmeden verdiği haberinde, Japon Başbakanı Junichiro Koizumi’nin konferansın açılışındaki konuşmasında, Afganistan’ın yeniden inşası için 550 milyon dolar hibe etme planını duyuracağını bildirdi.
Afganistan’ın yeniden inşası için ABD’nin 400 milyon dolar, 15 üyeli Avrupa Birliği’nin (AB) de 350 milyon dolar yardım etmesi bekleniyor.

5 MİLYAR YEN GEREKLİ
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) dahil bir grup uluslararası örgüt, Afganistan’ın yeniden inşasının ilk aşamasının maliyeti için 5 milyar yen civarında kaynak gerektiğini tahmin ediyor.
Japon Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili gazetecilere açıklamasında, 5 milyar yenlik hibe hedefinin gerçekçi olup olmadığını söylemek için henüz erken olduğunu bildirdi.
ABD, AB ve Suudi Arabistan’ın evsahipliğindeki Tokyo’daki konferansa, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile Afganistan’da geçici hükümetin Başbakanı Hamid Karzai’nin katılımı planlandı.

TÜRKİYE’DEN DE HEYET GİDİYOR
Tokyo’daki konferansta Türkiye’yi Devlet Bakanı Edip Safder Gaydalı’nın başkanlığındaki heyet temsil edecek. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ali Tuygan, Genel Müdür Yardımcısı Şakir Fakılı, Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Yaman Başkut ve diğer yetkililer ile Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Avrasya Koordinatörü Ali Akkaya ve Uluslararası Müteahhitler Birliği Türkiye Genel Sekreter Yardımcısı Ruhi Kalkan da hazır bulunacak.

OGATA: YENİDEN İNŞA UZUN SÜRECEK
Bu arada, Japonya’nın Afganistan konularında özel temsilcisi ve Birleşmiş Milletler Mülteciler eski Yüksek Komiseri Sadako Ogata, uluslararası camiadan Afganistan’ın yeniden inşasına uzun vadede kendilerini adamalarını istedi.
Ogata, basın toplantısındaki açıklamasında, Tokyo’daki konferansın sadece ilk adım olduğunu, çok uzun süreli sürekli yardım çabası gerektiğini vurgulayıp, kreditörlerin iki taraflı yardımlarının uluslararası örgütler kanalıyla olana kıyasla daha süratle aktarılabileceğini söyledi.
“İki taraflı yardım sadece bencillik olarak değerlendirilmemeli” diyen Ogata, kreditör ülkelerin kendi hesaplarına yardım yollarını görmeleri halinde çoktaraflı kuruluşları beklememeleri gerektiğini kaydetti.
Ogata, bu tür durumlarda, kreditör ülkelerin sorumluluğu üstlenip, yardım alan ülkeyle işbirliği halinde yardımı idare etmesini istedi.

FON KURULMASI DÜŞÜNÜLÜYOR
Tokyo konferansı katılımcıları, kreditör ülkelerin nihayetinde kendi yardımlarını kendilerinin kullandıracağını belirtirken, Dünya Bankası, daha küçük ülkelerin yardımlarını idare edecek bir fon kuracak. Büyük kreditör ülkeler, siyasi faydasını düşünerek, spesifik projelere iki taraflı yardım vermeyi istiyor.
Kreditör ülkelerin Afganistan’ın yeniden inşası için daha fazla kaynak ayırmaya hazırlanmasını isteyen Ogata, paranın en gereken yerlerde harcanmasını garantilemek için Afganistan için bir koordinasyon kurumu oluşturulmasına öncelik verilmesini istedi. Ogata, “Afganistan’da koordinasyona ihtiyacımız var, bu, Tokyo, New York ve Washington gibi uzak yerlerden yapılamaz” dedi.
Afganistan’ın yeniden inşası için geniş kapsamlı çabalar, ABD liderliğindeki askeri harekatan çok daha fazla sabır isteyecek. Ancak, Afganistan’ın Taliban ve Al-Kaide örgütü gibi radikal hareketlerin bir daha besleyici zemine dönüşmemesi hayati önem taşıyor.
Kreditörler, başbakan Karzai geçici hükümetinden, Afganistan ekonomisini uyuşturucu ticaretine bağımlılıktan kurtarması, kadınların eşitliğini teşvik için plan isteyecek. Karzai ise dünyanın diğer yerlerindeki sorunlar karşısında Afganistan’ın unutulmamasını isteyecek.

6 MİLYON MÜLTECİ YERLEŞTİRİLECEK
Afganistan’ın yeni yönetimi, dış ülkelerde mülteci, sürgün olarak yaşayan, yurtdışında yaşayan ya da çatışmalar ve kuraklık nedeniyle, ülke içinde yerinden-yurdundan olmuş altı milyon kişiyi yerleştirmeye öncelik verecek.
Uzun vadede, Afganistan’ın doğal kaynaklarının geliştirilip canlı bir ekonomi yaratılması hedefleniyor. Kentsel hizmetler, ulaştırma, mayın temizleme ile uyuşturucu ticaretiyle mücadeleye ağırlık verilip, kendi kendine yeterlilik sağlanacak.
Tokyo’daki konferansta vaad edilecek para, yeni kurulan geçici hükümetin masraflarının ödenmesi ve ulusal uzlaşma dahil, Afganistan’ın en acil ihtiyaçlarına harcanacak. BM Kalkınma Programı (UNDP) Afganistan’ın yeniden inşası için 10 yılda 15 milyar dolar, AB ise 9-12 milyar dolar dış yardıma ihtiyaç duyulacağını hesapladı.
NTVMSNBC

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ikinci Gökhan Avcıoğlu  22 Ocak  2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Gökhan Avcıoğlu
Arkitera Forum'da bu buluşmayı  okumak için...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz