reklam

21 Ocak 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Çölde altı yıldızlı çevreci otel


Dubai’de çölün ortasındaki Al Maha Oteli’nde nesli tükenen hayvan ve bitki türleri koruma altına alındı. Otelin, gecesi 3 bin dolara kiralanan bedevi çadırı şeklindeki odalarından elde edilen gelir, doğayı korumak için kullanılıyor.

Uçsuz bucaksız çölün ortasında bir saate yakın süre gittikten sonra birden bir vaha görünüyor ufukta. Yaklaştıkça bedevi çadırları beliriyor. Oraya doğru ilerledikçe gazeller, antiloplar ve değişik kuşlar çıkıyor insanın karşısına. Bedevi çadırlarına ulaşınca, anlaşılıyor ki burası Binbir Gece Masalları’nı yaşatacak bir yer.

Burası süper lüks 30 çadır odadan oluşan
çevre dostu Al Maha oteli. Bu otel, konumu dışında çok büyük bir özelliğe sahip: Var oluş sebebi çöl doğal hayatını korumak.

"Örneğin, size sponsor olan bir şirketin çevreci genel müdürü işten ayrılıp başa basketbol fanatiği veya sanat tutkunu biri geçince, her şey bir anda yok oluyor. Böyle hayal kırıklıkları yaşandıktan sonra en iyi sponsorun, projenin kendi olduğuna karar verdim. Projenin gerçekleşmesi ve ayakta kalabilmesi için kendi parasını kazanması gerekir" diyor Tony Williams.

Çevre dostu Al Maha otelinin proje babası ve şimdiki yöneticisi Williams bir ekolojist. Yok olmaya başlayan çöl hayvanlarını ve bitkilerini korumaya almak için gereken parayı bir otel projesinden elde ederek gerçekleştirebildi. En büyük suitinde 3 bin 200 dolar karşılığında kalınabilen otelin geliri, bulunduğu çöl arazisindeki bitkilerin ve hayvanların korunması için harcanıyor.

"Odamda 1001 mum yansın"
Al Maha’da bütün lüks otellerin sahip olduğu konfor var. Bunun yanı sıra başka yerlerde bulamayacağınız çok şey de var. 30 oda için
90 personel çalışıyor. 15 değişik ülkeden gelen personel en az 20 değişik dil konuşuyor. Her odadan sorumlu olan bir görevli var. 17 ahçı müşterilerin hizmetinde. Her gün müşterilerle konuşup her öğün istedikleri yemekleri pişiriyorlar.

"Bizim gibi elemanların mesaisi 24 saattir" diyor oteli tanıtan Polonyalı genç. "Konuklar günün her saatinde bizden bir şey isteyebilirler. Bunun için biz her altı haftada bir, iki haftalık dinlenme izni alıyoruz. Müşterilerinin isteklerine gelince... Kimi akşam yemeğini çölün ortasında gözlerden uzak bir yerde yemek istiyor. Uçsuz bucaksız bir yerde meşaleler yakılıyor, özel yemekler pişiriliyor ve mükellef bir sofra kuruluyor. Kimi odasının verandasında sevdiği birine sürpriz için 1001 tane mumun yanmasını istiyor. Bir başkası ise geceyi yıldızların altında bir kum tepesinin ardında geçirmek istiyor. En uygun mekan bulunuyor, kilimler seriliyor, yataklar yapılıyor ve müşteriler oraya diledikleri bir zamanda alınmak üzere ciplerle bırakılıyor."

375 metrekarelik çadır oda
Al Maha’daki odaların en küçüğü 75, en büyüğü 375 metrekare. Ahşap ve çöl taşı gibi malzemeden yapılmış olan çadır odalarda kullanılan kumaşlar da el dokuması. Otelin lobisi, kütüphanesi ve lokantası gibi tüm müşterilerin yararlandığı alanlarda 2 bin antika obje sergileniyor. Bunun dışında otelin dekorasyonunda kullanılan tüm eşyalar satışa açık. Lobideki bir koltuğu, odadaki bir lambayı veya lokantadaki bir halıyı beğendiyseniz evinize postalatabilirsiniz.
Müşterilerin çoğu böyle bir yerde kalmayı kafalarını dinlemek için seçiyorlar. Daha heyecanlı ve hareketli bir tatili tercih edenler ise bu yöreyi çevreleyen Hacer Dağları’nda kum kayağına gidiyor. Diğer aktiviteler arasında ise deve ve at sırtında yapılan safariler ile jip safarisi de var.

Sting ve futbolcular da geldi
Çölde tatil geçirenler arasında Sting ve İtalyan milli takımının futbolcuları da var. Müşteri listesi ile ilgili oldukça ketum davranan otel yöneticilerinin ağzından kaçan isimler bundan ibaret. Bunun dışında "Kraliyet ailesi üyeleri, işadamları, şov dünyasının ünlüleri ve futbolcular en iyi müşterilerimiz" demekle yetiniyorlar. Dileyen müşteriler uçaktan alınarak doğrudan helikopterle otele geliyorlar.
Dünyanın öteki ucu gibi görünen ama hiç de uzak olmayan bu yöreye ulaşmanın yolculuğu da bir o kadar da keyif verici ve konforlu. Emirates Havayolları’nın Airbus A330-200 uçakları Dubai’nin simgesi haline gelen ünlü Burj Al Arab’ın (Yelken Otel) başahçısı Ademir Husagi’nin hazırladığı bir mönü ile ağırlıyor yolcularını. Video kanallarının dışında ise Business Class’ta 50 filmden oluşan bir film arşivinden seçim yapmak mümkün. Uçaktaki en önemli yeniliklerden biri de engelliler için özel olarak tasarlanmış tuvalet. Her yolcunun, iniş ve kalkışları koltuk arkası ekranlardan izleyebilmesi ise uçak korkusu olan yolculara da güven sağlayan yeni bir detay... D.A.

Amaç çevreyi korumak
• Doğayı korumak amacı ile otelin çamaşırları şehirde yıkanıyor.
• Air condition sistemini mümkün olduğu kadar az kullanmak için duvarlar doğal kalın taşlardan yapılmış ve özel izolasyonlu.
• Su, güneş enerjisi ile ısıtılıyor.
• Pencerelerin konumu çok ışık ve az güneş alacak şekilde tasarlanmış.
• Bütün eşyalar ve kumaşlar doğal malzemelerden üretilmiş.
• Büyük bir su rezervinin üstüne kurulan otelde harcanan su, geri dönüştürülerek yeniden kullanılabiliyor.
Milliyet  

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ikinci Gökhan Avcıoğlu  22 Ocak  2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Gökhan Avcıoğlu
Arkitera Forum'da bu buluşmayı  okumak için...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz