reklam

21 Ocak 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Endüstri Bölgeleri Yasası çıktı / Yatırım için bürokratik işlemler en geç üç ayda tamamlanacak

Endüstri bölgelerindeki yatırımlar için gerekli bürokratik işlemler en geç üç ay içinde tamamlanabilecek.
Yabancı sermaye yatırımlarını teşvik etmeyi ve yurtdışında çalışanların tasarruflarını Türkiye'de yatırıma yönlendirmeyi amaçlayan Endüstri Bölgeleri Yasası, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yasa, sözkonusu amaçları gerçekleştirme anlayışı çerçevesinde uygun bulanan yerlerde "endüstri bölgeleri" kurulabilmesini öngörüyor. Yasayla kurulması öngörülen Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulu da Başbakanlık Müsteşarı'nın başkanlığında, ilgili bakanlık ve kuruluşların temsilcilerinden oluşacak.

Endüstri bölgeleri, ülke ekonomisinin gelişmesi; teknoloji transferini sağlamak, üretim ve istihdamı artırmak, yatırımları teşvik etmek ve yabancı sermaye girişini artırmak amacıyla kurulabilecek. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın önerisi üzerine Kurul'ca belirlenen yerlerde, Bakanlar Kurulu tarafından endüstri bölgeleri oluşturulabilecek.

Endüstri bölgesi ilan edilecek yerler, tarıma elverişli alanlar dışında belirlenecek. Bu alanlar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekle kamulaştırılabilecek. Endüstri bölgelerinin yönetim ve işletmesi, o ilin valisi başkanlığında oluşturulacak bir komisyon tarafından yürütülecek. Uygun bulunan organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgesine dönüştürülebilecek. Yasayla getirilen bazı düzenlemeler özetle şöyle:

İşlemler hızlanıyor:

Endüstri bölgelerinde yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişiler, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvuracak.

Çevre Bakanlığı'na verilecek ÇED raporu üzerinde yapılacak inceleme ve değerlendirme sonucu olumlu karar verilen faaliyetler hakkında ilgili kurumlarca başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın 15 gün içinde gerekli izin, onay ve ruhsatlar verilecek.

Yatırım için gerekli olan izin, ruhsat ve benzeri işlemleri 3 ay içinde sonuçlandırılacak.

Endüstri bölgeleri içinde kalan özel mülkiyet konusu arazi ve arsalar, kamulaştırma kanunu hükümlerine göre kamulaştırılarak Hazine adına tescil edilebilecek.

Kamulaştırılan bu taşınmaz mallarla ilgili yatırımcıların kullanım hakkına ilişkin tüm işlemler, Maliye Bakanlığı'nca yürütülecek.
Dünya

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ikinci Gökhan Avcıoğlu  22 Ocak  2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Gökhan Avcıoğlu
Arkitera Forum'da bu buluşmayı  okumak için...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz