reklam

21 Ocak 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Galata ortada kaldı

Birinci dereceden sorumlu kontrol mühendislerinin tamirden önce saptamalarının ve uyarılarının dikkate alınmadığına ilişkin belgelere ulaşıldı. İlgili kuruluşların açıklamaları ise yetersiz. Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Zeki Numanoğlu, 7-8 Şubat'ta yapılacak değerlendirmeye kadar yeni bir açıklama yapılmayacağını söyledi.

Tamirden önce köprüyü sorunlu haliyle devralmayacağını belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise İTÜ'nün Eylül 2001 tarihli raporu üzerine köprünün işletmesini almayacağını açıkladı. Köprüyü yapan STFA-Thyssen Konsorsiyumu adına aranan STFA Genel Müdürü İbrahim Özen de ''bu konuda basına söyleyecekleri bir şey olmadığını'' kaydetti.

'Yanlışta ısrar edilmemeli' İTÜ'nün raporunu inceleyen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe: Gelecekte olabilecek ''can ve mal kayıplarının önlenmesi'' için raporun dikkate alınması gerektiğini söyledi. Gökçe, ''Yanlışta ısrar edilmemeli'' dedi.
Köprü ortada kaldı Sorumlu kontrol mühendislerinin tamirden önce uyarılarının dikkate alınmadığına ilişkin belgelere ulaşıldı. İlgili kuruluşların açıklamaları ise yetersiz. Karayolları Genel Müdürlüğü: Bekliyoruz. STFA: Söyleyecek sözümüz yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi: Köprüyü alamayız.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ar-Ge İşletmesi'nin Eylül 2001 tarihli ''Yeni Galata Köprüsü Kontrolü'' raporunu inceleyen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe , raporda dile getirilen ''risklerin'' , gelecekte olabilecek ''can ve mal kayıplarının önlenmesi'' için dikkate alınması gerektiğini söyledi. Gökçe, rapora göre, ''Biz doğru yaptık, tehlike yok'' anlayışıyla hareket edilmesi durumunda ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti.

Öte yandan, birinci dereceden sorumlu kontrol mühendislerinin tamirden önce saptamalarının ve uyarılarının dikkate alınmadığına ilişkin belgelere ulaşıldı.

Yüzde 95'i tamamlandığı halde daha önceki yıllarda sürekli tamirlerle gündemde kalan köprüden kuşku uyandıran sesler çıkması ve ardından çatlakların saptanması üzerine art arda uyarılar yapan mühendislerin deney ve tahkik talepleri ''müteahhidin bütün eksiklikleri giderme taahhüdünde bulunduğu gerekçesiyle'' dikkate alınmadı.

Ele geçen yazışmalara göre birinci dereceden sorumlu kontrol mühendisleri 1999 yılında, yani köprüdeki tamire başlanmadan önce, yanlış onarım projesi uygulanmaması için tahkik ve deneyler yapılmasını istedi.

Mühendislerden şartlı onay
Köprünün müteahhidi, STFA-Thyssen Konsorsiyumu'nun tamir projesini, ''proje hatasından kaynaklanan sorunları gidermeyeceği, yanlış ve eksik olduğu'' gerekçesiyle onaylamayan mühendisler, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün ''Müteahhit projesine güveniyor, yine sorun olursa bize tamamen giderme taahhüdü vermiştir'' yanıtını aldılar.

Bunun üzerine ''şartlı onay'' veren mühendisler, STFA- Thyssen Konsorsiyumu'nun, verdiği taahhüdü geri çekmesi üzerine aynı talebi yeniden gündeme getirdiler. Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'ne hâlâ süren onarımla ilgili taahhüdün ortadan kalktığını anımsatarak bunun sonucunda ''tasdik şartı'' ortadan kalkmış bir tamir projesi uygulandığını anlatan mühendisler, itirazlarında şöyle dediler:

''Sonuç olarak gelinen noktada tamirden sonra çelik köprü kapaklarında teknik olarak tehlikeli olabileceği hususu mühendisin ilgi yazısında belirtilen sehmler oluşmuştur. Bu sehm nedenlerinin müteahhit projecisi tarafından açıklanması gerekmektedir. Bu nedenle mühendis, çalışmaları durdurmuş bulunmaktadır. Buna bağlı olarak deneylerle ilgili testlerin de acilen başlatılması çok zaruri ve hayati bir önem almıştır.''

Mühendislerin ısrarlı talebi ve sorumluluğu kimsenin üstlenmemesi üzerine STFA- Thyssen'e yazı yazan Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü; ''Esasen idareye verilen projelerin dinamik tesirler de dahil olmak üzere emniyetli ve yeterli olduğuna inanılıyorsa, bağımsız bir kuruluşa yaptırılacak tetkik ve tahkik sonuçlarından da çekinilmemelidir'' dedi. Böylece, İTÜ Ar-Ge İşletmesi'nin deney yapması sağlandı.

Gökçe: Niye saklıyoruz?
İMO şube Başkanı Gökçe, ''Can ve mal güvenliğini tehdit eden sonuçlara ulaşılmıştır. Yanlışta ısrar edilmemeli'' dedi. Gökçe, ''Bu konuda, 'biz doğru yaptık' anlayışıyla can ve mal güvenliğinin tehlikeye atılması ve bu ülkenin kaynaklarının, milyonlarca dolarının boşa harcanması söz konusu. Bu iki olay ayrı değerlendirilmeli. Niye saklıyoruz ki'' dedi. Gökçe, ayrıca, bu riskleri saptayan ve dile getirenlerin kendilerini savunma durumunda hissetmemeleri gerektiğini belirtti.

Köprü ortada kaldı
Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Zeki Numanoğlu , 7-8 Şubat'ta yapılacak değerlendirmeye kadar yeni bir açıklama yapılmayacağını söyledi. Tamirden önce köprüyü sorunlu haliyle devralmayacağını belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise İTÜ'nün Eylül 2001 tarihli raporu üzerine köprünün işletmesini almayacağını açıkladı. Belediye'nin Atelyeler Müdürü Safa Şahpatoğlu , ''Rapor olumsuzdur. Bu durumda, köprünün işletmesini almayacağız'' dedi.

Köprüyü yapan STFA- Thssen Konsorsiyumu adına aranan STFA Genel Müdürü İbrahim Özen de ''Bu konuda basına söyleyecekleri bir şey olmadığını'' bildirdi.
Cumhuriyet 

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ikinci Gökhan Avcıoğlu  22 Ocak  2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Gökhan Avcıoğlu
Arkitera Forum'da bu buluşmayı  okumak için...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz