reklam

21 Ocak 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Türkiye, rayı bile Güney Afrika’dan ithal ediyor

Üç demir-çelik fabrikası bulunan ve 136 yıldır demiryolu ulaşımı yapılan Türkiye’de tren tekerleği ve ray üretilmiyor. Tekerler Romanya’-dan, raylar Güney Afrika’dan alınıyor. Demiryollarının 2001 yılındaki 500 trilyonluk zararının beşte birini bu alımlar oluşturuyor.

136 yıldır demiryolu ulaşımı yapılan Türkiye’de tren tekerleği, ray ve elektronik malzeme üretilmiyor. Romanya’dan tren tekerleği alan Türkiye, Güney Afrika’dan ray ve Almanya’dan elektronik donanım ithal ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi’nin 2001 yılı zararı ise 500 trilyon lirayı aştı. Bu zaranın 5’te 1’ini yurtdışı alımlar karşılığında ödenen paralar oluşturuyor.

Bütün giderleri Hazine tarafından karşılanan TCDD, bu zararı azaltmak için tekerlekleri normal sürelerinden daha fazla kullanma yoluna gidiyor. Zamanla aşınmaya bağlı olarak kalınlığı incelen tren tekerleklerine Kırıkkale’deki Makine Kimya Endüstrisi’nde (MKE) çelik malzeme ilavesi yapılıyor. Ancak uzmanlara göre bu, tekerleğin maliyetine yakın bir masraf gerektirdiği gibi kaza riski taşıyan bir yöntem. İki hafta önce Ankara Polatlı yakınlarında meydana gelen ve 1 kişinin ölümü, 2 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazaya tekerlek kırılması yol açmıştı. Türkiye, her yıl başka ülkelere ödediği trilyonlarca lirayı kendi bünyesindeki tesislerin modernleştirilmesi için kullanabilseydi hem TCDD’nin ihtiyaç duyduğu malzemeyi üretecek hem de ihracat yaparak döviz girdisi sağlayacaktı. Sektöre yakın kaynaklar ray ve tekerlek gibi temel malzemelerde dışarıya bağımlı hiçbir ülkenin demiryolu taşımacılığında gelişme gösteremediğini belirtiyor.

Üç demir-çelik fabrikası ve üç ayrı entegre tesisine rağmen Türkiye, ray ve tekerlek üretemiyor. Karabük (KARDEMİR), Zonguldak Ereğli (ERDEMİR) ve Hatay İskenderun’da (İSDEMİR) olmak üzere 3 demir-çelik fabrikası bulunuyor. Bunlardan KARDEMİR’de 1950’li yıllarda TCDD için ray üretimi yapıldı. Ancak ilerleyen dönemlerde geliştirme çalışmaları yapılamadığı için üretim kesintiye uğradı. Uzmanlar 50 yıl önce Karabük’te üretilen rayların hâlâ kullanıldığını hatırlatarak burada üretime ara verilmesini tarihi bir hata olarak değerlendiriyor. Yurtdışından getirilen rayların kısa sürede kullanılamaz hale gelmesinden yakınan TCDD, kendi içinde ‘Yerli Sanayiye Dönüş’ projesi başlattı. Proje çerçevesinde KARDEMİR’de 50 yıl aradan sonra yeniden deneme amaçlı ray üretimi yapıldı. Devletten gerekli kaynak desteği alınabilirse Karabük’te seri ray üretimine geçilecek. TCDD Genel Müdürü Vedat Bilgin de demiryollarında ihtiyaç duyulan malzemelere tek tek yer verilen Yerli Sermayeye Dönüş kitapçığının sunuş metninde, ithalatın maliyetine dikkat çekiyor. Yurtiçi ve yurtdışı alımlar için yapılan harcamaları kıyaslayan Bilgin, yurtdışı harcamalarının daha fazla olduğunu belirtiyor. Bilgin, yurtdışına bağımlı bir demiryolu politikasının bir yarar sağlamayacağını vurguluyor.

TCDD’ye bağlı Eskişehir’deki lokomotif (TÜLOMSAŞ), Sivas’taki yük vagonu (TÜDEMSAŞ) ve Adapazarı’ndaki yolcu vagonu (TÜVASAŞ) fabrikalarında bugüne kadar teknolojik yenileme yapılmadı. Oysa bu üç fabrikadan herhangi birine bir yıllık ithalat bedeli olan 100 trilyon liralık kaynak aktarılsaydı tren tekerleği ve elektronik malzemeler ülkemizde üretilebilecekti. Türk Ulaşım-Sen Başkanı Nazmi Güzel, yerli sanayinin gelişmesine yönelik yatırımların yıllardır ‘yüksek maliyetli’ diye engellendiğini söylüyor. Güzel, ‘kaynak yok’ gerekçesini öne sürerek demiryollarını giderek dışa bağımlı hale getirenlerin gerçekte ülkenin kaynaklarını heder ettiklerini vurguluyor. Güzel, uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalara göre, dışarıdan 25 milyon lira karşılığında alınan bir malzemenin ülkemizde 2 milyon liraya mal edilebileceğinin altını çiziyor. Şehiriçi taşımacılığında raylı sistemlerin tercih edilmesiyle TCDD’nin dışında belediyelerin de ray ve vagon alıcısı konumuna geldiğini söyleyen Güzel, “Yurtdışından getirilen ürünlerin çoğu trenlerimize uygun değil. Bunların işletme maliyeti de büyük. Kısa sürede arıza yapıyorlar ve yedek parçası dışarıdan getiriliyor. Döviz kaybı sürekli oluyor.” diye konuşuyor.
Zaman

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ikinci Gökhan Avcıoğlu  22 Ocak  2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Gökhan Avcıoğlu
Arkitera Forum'da bu buluşmayı  okumak için...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz