reklam

23 Ocak 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Evi değil dışarıyı ısıtıyoruz

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Zeki Arslan, genelde binaların dış yalıtımı iyi olmadığı için verimli bir ısınmanın sağlanamadığına dikkat çekti. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de binalarda döşeme, çatı ve dış duvar yalıtımının çok önemli olduğunu vurguladı.

Enerji ihtiyacı giderek önem kazanırken enerji kayıpları da korkutucu boyutlara ulaştı. Son 10 yılın en soğuk kışını yaşayan Türkiye, doğalgaza yapılan fahiş zamlardan sonra ısınma sorunuyla uğraşmaya başladı. Uzmanlar, binalardaki yapı statiği ve ısıtma sistemlerinin standartlara uygun olmaması nedeniyle ısı kaybının çok fazla olduğuna dikkat çekerek ''Biz evimizi değil, dışarıyı ısıtıyoruz. Önce binaların ısı yalıtımı sağlanmalı. Doğru bir yalıtım, yakıttan da tasarruf sağlar'' dediler. İstanbul'daki binaların yaklaşık yüzde 90'ının ısı yalıtımı yok ve bu nedenle konutlarda yüzde 40'lara varan ısı kayıpları yaşanıyor. Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Zeki Arslan , genelde binaların dış yalıtımı iyi olmadığı için verimli bir ısınmanın sağlanamadığına dikkat çekerek ''Binalarda ısı kaybı çok fazla. Bu kaybı gidermek için ısıyı arttırıyoruz ve bu yüzden binaların içini değil dışını ısıtıyoruz'' dedi.

Kaçak yapı sorunu

Arslan, binaların yapı statiğinin ve ısıtma tesisatının standartlara uygun olmadığını ifade ederek bunun nedeninin, belediyelerin seçim döneminde oy ve rant uğruna kaçak yapılara göz yumması olduğunu söyledi. Yapı statiği ve ısıtma tesisatıyla ilgili standartların ilgili meslek odalarınca belirlenmesi gerektiğini belirten Arslan, binalarda ısı yalıtımının sağlanması halinde yakıtta yüzde 50'lere varan oranlarda tasarruf yapılabileceğini söyledi. Doğalgazda basınç sorununun olmadığını da kaydeden Arslan, ''Kış aylarında doğalgazın daha fazla kullanılması nedeniyle İGDAŞ, basıncını arttırıyor. Ama bu ısınmaya yansımıyor, çünkü binalardaki kazanların kombinelerin önünde bulunan regülatörler basıncı sabitliyor. Basıncın arttırılmasının nedeni, doğalgazı çok çeşitli bölgelere ulaştırabilmek'' diye konuştu. Regülatörlerin bozulması halinde yanmayan gazın bacalar aracılığıyla dışarıya atıldığını ve bu durumun kazanın verimliliğini düşürdüğünü vurgulayan Arslan, ''Periyodik olarak baca gazı analizleri yapılmalı'' diye konuştu. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de binalarda döşeme, çatı ve dış duvar yalıtımının önemli olduğunu vurgulayarak ''Hem ısınamıyoruz hem çok para ödüyoruz. İzolasyonun yapım maliyeti yüksek ama sonrasında işletim maliyeti düşüktür'' dedi. Evlerde iyi ısınabilmek için alınması gereken bazı önlemler şöyle:

* Peteklerin arkasına yansıtıcı konulmalı.

* Pencerelerdeki kayıplar çift cam kullanılarak aza indirilmeli.

* Peteklerin önü eşyalarla kapatılmamalı.

* Binaların dış yüzeyi mutlaka sıvalı olmalı.

* Evdeki ısıtıcı araçların üzeri ve önleri kapatılmamalı.

* Binanın dışarıya bakan duvarlarına vitrin, dolap gibi büyük eşyalar konulmalı.
Cumhuriyet

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ikinci Gökhan Avcıoğlu  22 Ocak  2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Gökhan Avcıoğlu
Arkitera Forum'da bu buluşmayı  okumak için...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz