reklam

25 Ocak 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Emlak vergisi arapsaçına döndü

Başbakan Ecevit'in emlak vergisiyle ilgili soruna bir an önce çözüm bulunması için Maliye Bakanı Sümer Oral'a talimat vermesinin ardından, Bakan vergi oranlarında bir değişikliğin düşünülmediğini bildirdi.

Oral oranların değil, takdirlerdeki hak ve adaletten uzak uygulamaların sorun yarattığını belirtirken, Türk Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu da, emlak vergisi uygulamasında geri adım atılmasına karşı çıktı.

Öte yandan, Bakan "değişiklik yok" dediği halde TBMM Başkanlığı'na vergi artışıyla ilgili gelen yasa teklifleri de kafaları iyice karıştırıyor.

Oral: "Haksızlıklar giderilecek"

Oral, emlak vergisine ilişkin yeni düzenlemede beyan esasının kalkacağını, belediyelerin "asgari değerler" üzerinden vergi tahakkuk ettirip mükellefe ileteceğini söyledi.

Bakan Oral, ortaya çıkan haksızlık ve adaletsizliklerin giderilmesine dönük çalışmaların da devam ettiğini vurgularken, bu konuda hazırlanmakta olan taslağın pazartesi günkü Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacağını belirtti. Oral, "Hazırlanmakta olan yeni kanuni düzenlemeyle birlikte, beyan esası kalkacak" dedi.

Maliye Bakanı, yeni sistemde isteyenin yine beyanname verebileceğini, ancak emlak vergisi tutarlarını belediyelerin, "asgari değerler" üzerinden tahhakkuk ettirip mükelefe ileteceğini bildirdi.

Oral, "şu anki sistemden farkı, vatandaş sadece beyanname vermeyecek. Belediyeler 4 yılda bir asgari değerleri, yine komisyonlar kanalı ile tespit edecek" dedi.

Bakan Oral, bu yılki arsa değerleri konusunda ortaya çıkan haksızlık ve adaletsizliklerin giderilmesi konusunda ise en uygun formülü bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

Bu konudaki çalışmaların sürdüğüne dikkati çeken Oral, her türlü alternatifin değerlendirildiğini söyledi

Maliye Bakanı, sorunun vergi oranlarıyla ilgisinin bulunmadığını vurgularken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Emlak vergi oranlarında bir değişiklik düşünmüyoruz. Sorun oranlar değil, takdirlerdeki hak ve adaletten uzak uygulamalardır. Vatandaşın başını sokacağı ev, kendisine dert kaynağı haline getirilmemelidir. Yeni düzenlemeler ile bu sağlanacaktır."

Yasa teklifleri

Dün DSP İstanbul Milletvekili Masum Türker ve arkadaşlarının verdiği teklif, emlak vergilerinin yeniden değerleme oranının günün ekonomik koşullarına göre ayarlanması için Bakan Kurulu yetkili kılarken, ANAP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın sunduğu tekif emlak vergisi değerlerinin 2001 yılı rakamlarının yüzde 50'si kadar artırılarak belirlenmesini öngörüyordu.

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ise 2002 yılına ait emlak vergilerinin, geçen yıla göre yüzde 40 artırılarak belirlenmesini öngören yasa teklifi verdi.

Enginyurt'un, Emlak Vergisi Kanunu'na geçici madde eklenerek vergide yeni düzenlemeler getiren teklifi, 2002 yılına ilişkin emlak vergisi beyannamelerinin, Bakanlar Kurulu'nca tespit ve ilan edilecek bir yılda verilmesini, ancak 2002 yılı emlak vergilerinin, 2001 vergi değerinin yüzde 40 artırılmasıyla belirlenmesini öngörüyor.
Turk.net

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz