reklam

26 Ocak 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Hazine Arsalarını Satma Yanlışlığı...

Aylardır hükümetin ve basının gündeminden düşmeyen Hazine taşınmazlarının satışı ile ilgili çalışmalar bugünlerde geçen Kasım ayından beri hız kazanarak son aşamasına geldi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Yunanlılarla aramızda mübadele 'yi izleyen günlerde, mübadil 'lerin yerleşmeleri tamamlandıktan sonra kalan Hazine taşınmazlarının Milli Emlak eliyle hızla satışları yapılmıştır. Halk arasında ''Metruke Malları'' (terkedilmiş, bırakılmış mal) diye tanımlanan bu taşınmazlardan kamu yönetimi kendine gerekli olanları ayırmamıştır. Tapuya yeniden tescil ettirdiği yerleri haraç mezat satmıştır. Anadolu'nun içlerinden Batı kıyılarına kadar tüm yerleşimlerden giden Rumlardan manastır ve kiliseler kamuda kalması gerekirken yok pahasına elden çıkarılmıştır.

O zamanlar ''Kültür Varlıkları'' , ''Kültür Mirası'' gibi kavramlar oluşmadığından gidenlerden kalan bu malların değeri bilinmemiş, 1960'lı yıllara kadar halk arasında ''Gâvur Malı'' deyimi yakıştırılıp ne yazık ki her şey silip süpürülmüştür. Bu arada, talan, yalnız bu mallarda kalmamış, yerli halkın kendi kalıtı (mirası) olan ve tarihin röperi, bir kentin tapusu sayılabilecek Müslüman mezarlıkları da bu yağmadan nasibini almıştır. Yol açma, park yapma ve başka gereksinmeler için daha önceden yer ayrılmamıştır. Kültür kalıtı olan mezar taşları, ki her biri sanat eseridir, bir dönemin sosyal yaşantısını kişilerin mesleğine varıncaya kadar simgelemiş taş başlıklar, ya kırılmış duvar taşı yapılmış ya da yol döşemesi olarak kullanılmıştır. Hatta bazı yerlerde yakınlarındaki kireç fırınlarında, kireç haline getirilmiştir. Tahta (ahşap) mimari örnekleri ise, bakımsızlıktan yıkılmış, yıktırılmış, yaktırılmış, yerine beton bloklar dikilmiştir.

Şimdi yeniden bir kalıt tasfiyesi ile karşı karşıyayız: Büyük kentlerde satışa çıkarılanlar esasen işgal altındadır. Ancak özellikle Batı Anadolu ve Marmara Bölgesi'ndeki küçük yerleşmelerde bu böyle değildir. Gelecek kuşaklar için gerekli, bizde emanet duran ve bir daha asla ele geçmeyecek olan Hazinece satışı yapılacak bu yerleri, belediyelerin imar planlarının el verdiği ölçüde elden çıkarmaya çalışıyoruz. Ne var ki satışa sunulan bu arsa ve arazilerin herhangi bir arkeolojik envanteri yapılmamıştır ve altında ne olduğu bilinmemektedir. Daha doğrusu taşınmazların kimliği belli değildir. Ama arsadır, arazidir. Bir taş ocağı ruhsatı için en az on kuruma sorulup izin alınması gerekirken tarihi ve arkeolojik değeri gözden kaçmış olabilecek bu yerler için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarından ya da müzelerin müdürlüklerinden, satışı yapan Hazine'den izin almasına gerek görülmeyişi vurdumduymazlığı içindeyiz. Birçok yerde makinelerle temel kazmaya başlandığında heykeller ya da lahitler çıktığı zaman gece karanlığında hem temizliği yapılır hem de bazen satılıp arsa değerinin üzerinde para kazanılır.

Kamunun gereksinimi olan yeşil alanlardan, oyun alanlarından sağlık ocağına, mesire yerlerinden ören yerlerine ve hatta trafo binasının kurulacağı yerlere kadar düşünülmeden ne var ne yok satıyoruz. Önce merkezi yönetimle yerel yönetimler, illerde her ay toplanan koordinasyon toplantılarında bir araya geldiklerinde en az elli yıllık bir gereksinim planı yapmalılar, kamuya gerekli olan yerleri ayırmalı ve belediyeler imar planlarında değişiklik yaparak bu yerleri plana işledikten sonra satış düşünülmelidir. Daha önceki yıllarda bu planlamalar yapılmadığı için, orta ölçekli yerleşim birimlerinde Adliye ile Hükümet Konağı arası bir kilometre, Maliye ile Tapunun arası beş yüz metre, Kadastro ve Nüfus gibi halk için lüzumlu yerleri sokak sokak dolaşarak bulmakta güçlük çekilmektedir. Hata üzerine hata yaparak halkımız cezalandırılmaktadır. Yarın kendimize gerekli olanları ayırmadan elimizdekilerini satarsak ileride yapacağımız kamulaştırmalarla Hazine'nin ve belediyelerin zararı bugün gelir arttırıcı gibi görünen değerlerin kat kat üzerinde olacaktır.
Ahmet ENÖN Marmara Adası Belediye Başkanı
Cumhuriyet
  

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz