reklam

26 Ocak 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Kuleler neden yıkıldı?
Aydın Boysan

New York'taki ikiz kuleler, neden yıkıldı?... Binlerce yıllık tarihe iz bırakacak olan bu dram acaba kulelerin yanlış yapılmasından mı, kaynaklanmıştı?

Müthiş merak edilmesi, doğaldır. Hem bu merak, işin içindeki mühendis ve mimarlarla sınırlı kalamaz. Herkese yayılır. Son haberlere göre B.Amerika hükümeti, 33 kişilik bir uzmanlar heyeti kurmuş, incelemeyi başlatmıştır. Heyet çalışmalarını, kapalı olarak sürdürmektedir.

Facia akşamı ben de rastlantı sonucu, evimdeydim. Birinci uçağın çarpması üzerine kopan feryatları duymuş ve hemen televizyon seyretmeye başlamıştım. İkinci uçağın da çarpması ve Washington'da Savunma Bakanlığı'na saldırı haberleri üzerine artık, dizi olayların kaza olmadığı, anlaşılmıştı.

Müthiş hayretler içinde gördüğüm sahnelerde kulelerin birisindeki çöküşü seyretmiş, tepede bulunan belki 100 metre yüksekliğindeki TV anteninin nasıl da şakulünde hızla aşağı kaydığına, dikkat etmiştim. Dikkat ediyordum, çünkü serde çok yapı planlamış 56 yıllık mimarlık geçmişim vardı.

Basına yansıyan haberlere göre bir mühendislik şirketi direktörü Mr.Roth'a göre: 'Antenin çöküş biçimi, yıkımın öncelikli sebebini belirtecektir.'

Şimdi artık yıkımın asıl sebebi konusunda, bin türlü söz söylenecektir. İddia ederim ki uzmanlar, anlaşamayacaktır. Şimdiden söylenenlere göre sebeplerden birisi, iç kolonların çökerek binanın kendi üstüne yığılmasıdır. Bir başka uzman, dış kolonların zayıf olduğundan kuşkulanmaktadır. Bazı uzmanlar ise, yangına karşı alınmış önlemlerin yetersizliğinden dem vurmaktadır.

Bir başka söylenti ise, 30 yıl önce yapılmış bu binaların, bir Boeing 707 çarpmasına dayanıklı inşa edilmiş olduğu iddiasıdır. Bu iddia, tümüyle palavradan ibarettir.

Dünyada hiçbir bina, bu yükseklikte bir uçağın, hele yüzlerce tonluk bir uçağın, uçak hızıyla çarpmasına dayanacak gibi hesap ve inşa edilmiş, değildir. Bundan sonra da edilemez.

Bu güçte binalar inşa edilmeye kalkışılırsa, buna B.Amerika'nın bile parasal gücü yetmez. Böyle yapılacak her binanın masrafı dünyada, belki 100 milyon kişiyi daha, aç bırakır.

Yangına karşı alınabilecek hiçbir önlem de, bir uçak çarptıktan sonra dağılacak olan bu önlemlerin dayanıklı olmasını, sağlayamaz. Tonlarca kerosin'in alevine, önlem alınamaz.

Dünya insanlarının tavşanlar gibi üremesi önlenmedikçe (1960 dünya nüfusu üç milyar, 2000 nüfusu altı milyar), insanların tümüne birden insan yaşama biçimi ve kültürü (bir derecede farklı da olsa), dağıtılmadıkça, kör yürekli caniler kör vicdanlı uşaklar bulabildikçe, benzeri olaylar önlenemez.
Akşam

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz