reklam

28 Ocak 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Ceyhan Nehri haritadan silinecek!

Ceyhan Nehri’nin doğduğu yer olan Pınarbaşı-Kaynarca su kaynağı, Afşin Elbistan Termik Santralı’nın yapımı devam eden B ünitesine soğutma suyu sağlamak için yapılan boru hattının devreye girmesinden sonra kuruyacak.

Pınarbaşı’nda doğduktan sonra 560 kilometre yol alarak Akdeniz’e dökülen Ceyhan Nehri, böylece susuz kurbağa deresine dönecek. Santrala soğutma suyu sağlanmasının farklı alternatifleri bulunurken, boru hattı inşaatında yolsuzlukların yapıldığı ifade ediliyor.

Ceyhan Nehri, kaynağında 5 metreküp debi ile akıyor. Bu miktarın 3 metreküpü Termik Santral’ın faaliyette olan A ünitesi, Şeker Fabrikası ve Elbistan ilçesinde içme suyu olarak kullanılıyor. 20 metre genişliğindeki nehir yatağına bırakılan 2 metreküplük suyu ise Afşin Elbistan Termik Santralı’nın yapımı devam eden B ünitesine soğutma suyu olarak iletilecek. Bu amaçla yapılan 35 kilometrelik boru hattının inşaatı tamamlandı. Elbistan Belediye Başkanı Abdullah Paksoy ve Elbistan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Poyraz Poyrazoğlu, Ceyhan’ı kaynağından kurutacak bu projeye karşı çıkıyor. Poyraz Poyrazoğlu, pahalıya patlayacak projeden vazgeçilip daha kârlı olan Karakuz Barajı’ndan santralın su ihtiyacının karşılanması gerektiğini savunuyor. Santralın soğutma suyunun Ceyhan Nehri’nin kaynağından alınması için rapor hazırlayan Devlet Su İşleri (DSİ), daha sonra bundan vazgeçti. DSİ suyun Pınarbaşı yerine Pınarbaşı’na 4 kilometre mesafedeki Kalealtı Regülatörü’nden alınmasını önerdi. Elbistan Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan bir davada söz konusu boru hattıyla ilgili bilirkişi raporu hazırlayan Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Yüceer ve Yrd. Doç. Dr. Fuat Budak, B ünitesinin soğutma suyunun Pınarbaşı’ndan alınması halinde Ceyhan Nehri’nin kuruyarak “kurbağa deresine’’ dönüşeceğini ve ortaya çıkan kirliliğin hastalık riskini artıracağını vurguladı. Yüceer ve Budak, 4.4.2001 tarihli raporlarında soğutma suyunun Pınarbaşı-Kaynarca mevkiinden sağlanması projesinin durdurulmasını istedi.

Elbistan Belediye Başkanı Abdullah Paksoy, Ceyhan’ın bir kurbağa deresine dönüşeceğine dair raporlarından sonra iki bilirkişiyi 2. defa inceleme yapmak için tehditler nedeniyle ilçeye getiremediklerini ifade etti. Başkan Paksoy, boru hattının geçtiği güzergah yumuşak bir zemin olduğu halde sert zeminde yapılıyormuş gibi gösterilerek ihale bedelinin yüksek tutulduğunu savundu. Boru hattını döşeyen taşeron firmanın bir yetkilisi ise kaynağa yakın bölgenin 4-5 kilometrelik bölümünün kayalık olduğunu, 3 ay kırıcı ile çift vardiya çalışarak kaya kırdıklarını ifade ederek, “yumuşak zemin” iddialarını reddetti.
Zaman

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz