reklam

28 Ocak 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İhale Yasası'nda eşik değer revizyonu 

Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Chhibber, İhale Yasası'nda yabancı yatırımcıların Türkiye'deki ihalelere katılma sınırı olan eşik değerin daha sonra tekrar ele alınabileceğini söyledi. Bakan Akcan da Chhibber'a hak verdi.

Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber, İhale Yasası'nda yabancı yatırımcıların Türkiye'deki ihalelere katılma sınırı olan eşik değerin daha sonra tekrar ele alınabileceğini söyledi.
Uluslararası Müteahhitler Birliği'nin Genel Kurulu'nda konuşan Chhibber, Kamu İhale Yasası hakkında bilgi verirken, düşüncelerini dile getirdi. Chhibber, Türkiye'deki eşik değerin bölge ülkelerinden daha yüksek olduğunu ileri süren, hükümetin bu yasayı hayata geçirme kararına Dünya Bankası'nı da desteklediğini belirtti. Chhibber, 'Kurumsal ve altyapısal reformları her zaman destekleyeceğiz. Bu yasa Türkiye'deki büyük değişikliklerin içindeki bir küçük değişiklik' diye konuştu.
Chhibber, hükümeti yaptığı çalışmalardan dolayı tebrik ederken, İhale Yasası'nın çok etkili olacağını ve adaleti artıracağını söyledi. Bu yasayla ihale açılma süresinin kısaldığını, prosedürlerin çok açık ve şeffaf olduğunu kaydeden Chhibber, satın alma için eşik değerin üzerinde bulunanların Resmi Gazete'de yeralması gerektiği için herkesin ihalelerden haberdar olacağını vurguladı. Yasadaki önemli maddelerden birisinin de kamu yetkililerine birtakım kararların alınmasında belirli yetki verilmesi olduğunu kaydeden Chhibber, kurulacak bir düzenleyici organla politikaların denetim altında olacağını belirti.
Chhibber, 2003 yılında yürürlüğe girecek olan bu yasayla projelerin sayısının azalacağını ve zamanında gerçekleşeceğini söyledi.

Bakan: Değişiklik olabilir
Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan da, İhale Yasası'ndaki eşik değerin düşürülmesine yönelik olarak bir çalışma yapılabileceğini söyledi. Yasayı, Türkiye'nin bir dünya devleti olma olgusu içinde düşündüklerini ve bu amaçla hazırladıklarını ifade eden Akcan, yasada bazı eksiklikler olabileceğini bildirdi. Yasanın TBMM'de görüşülmesi sırasında eşik değerin düşürülmesini de istediklerini söyleyen Akcan, 'Dışarıda kendi insanlarımıza ve müteahhitlerimize gösterilmesini beklediğimiz avantajın, başka ülkelere de aynı şekilde gösterilmesi gerektiği inancıyla tasarıyı sevk ettik. Ancak 120 maddelik tasarı 24 saatlik kısa bir sürede geçti ve genel kanun olarak mütalaa edildi' dedi. Akcan, eşik değerin Dünya Ticaret Örgütü normları içinde kalmasını istediklerini belirterek, 'Tabii ki karşılıklılık esasının göze alınması süretiyle konunun yeniden değerlendirilebileceği kanaatindeyim' dedi.
Müteahhitlik sektörünün etkin hale gelebilmesi için önlem alınması gerektiğini ifade eden Akcan, firmaların yurtdışındaki faaliyetlerini, ihale ilanlarını ve diğer teknik bilgileri sektörün ve diğer kamu kuruluşlarının kullanımına açan bir bilgi bankası oluşturulmasının zorunlu olduğunu kaydetti.
Akcan, sektörün tanıtımı için program hazırlanması ve yabancı ülke müteahhitleri ile çalışma grupları oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek, yabancı ülkelere iş yapan müteahhitlere güçlük çıkaran çifte vergilendirme, yabancı işçi zorunluluğunun giderilmesi yönünde adım atılmasını istedi.
Finansal Forum
 

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz