reklam

28 Ocak 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Minare var kılıfı yok

Cami yapmaya yardım arayan cemaat önce dev bir minare dikti. Umulan olmayınca göreni şaşırtan 'camisiz' minare ortada kaldı

Bağcılar Göztepe Mahallesi Papağan Sokak sakinleri, yedi yıl önce ramazan ayında teravih namazlarını boş bir dükkânda kılıyordu. Bir namaz sonrası bir araya gelen vatandaşlar, 'Herkes cami yaptırıyor. Biz de yaptıralım' dedi. Birkaç toplantının ardından mahallenin ileri gelenlerinden birinin önerisi ile caminin adının Hz. Muhammed'in hizmetkârı Enes Bin Malik olmasına karar verildi. Enes Bin Malik Camii'ni Yaptırma ve Yaşatma Derneği kuruldu. İlk başlarda işler yolundaydı. Belediyeden arazi tahsis edildi. Dernek iyi bağış topluyordu.

Para yok yapı paydos
Ancak kısa süre sonra bağışlar kesildi. Caminin sadece bir katı çıkılabilmişti. Çıkılan katta iki dükkân kiraya verilerek gelir elde edilmeye başlandı. Ancak ayda sadece 100 milyon lira kira geliri vardı. Ayrıca dernek üyelerinin büyük çoğunluğu aidat ödemeye yanaşmıyordu. Üstelik minare dikilmediği ve çıkılan katın pencereleri kubbeli olmadığı için kimse bir cami olduğunu fark etmiyor, normal bir inşaat sanıyordu. Cami yıllarca tek katlı bir inşaat görünümünde kaldı. Bu arada altı yıl geçti. Dernek yönetimi üç kez değişti. Son yönetim camiyi bitirmek için başka bir fikir ile ortaya çıktı: Minare yapılırsa herkes cami olduğunu fark edecek, bağış artacak ve cami bitirilecekti. Üstelik cami, TEM otoyolunun kenarında olduğu için yoldan geçenler de sadece minaresi bulunan camiyi görerek yardımda bulunabilirdi.
Ancak minare yapılacak para olmaması başka bir sorundu. Bunun için dernek, 5.5 milyar lira borçlandı. Minare altı aylık bir çalışma sonucunda tamamlandı. Ancak minare de bağışların artmasını sağlayamadı.
Cami, altı aydır minare ve altında tek katlı bir inşaat görüntüsünde. Musalla taşının bile tam olarak bitirilemediğini söyleyen Enes Bin Malik Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Kurucusu Servet Arslan, "Malum ekonomik krizler. Kimse aidatlarını ödemiyor.
Bağış yapmıyor. Bizim cami de böyle inşaat halinde yıllardır duruyor. Bitirdiğimiz katta eksiğimiz yok. Namazımızı kılıyoruz. Ancak inşaata tekrar başlayabilmek için 8
milyar liraya ihtiyacımız var. Ancak hiç paramız yok" diye konuştu.
Radikal

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz