reklam

28 Ocak 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Samsun Serbest Bölgesi’ndeki skandal büyüyor

ZAMAN'ın duyurduğu dilekçe skandalının arkasında Samsun Serbest Bölgesi ile özel ilişkileri olan bir firmanın bulunduğu ileri sürüldü.

Samsun Serbest Bölgesi’nde yaşanan dilekçe skandalının arkasında Bayındır Holding’in şirketlerinden Bayındır Samsun Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ’nin (SASBAŞ) olduğu iddia edildi. 6 Mart 1996’da imzalanan sözleşmeyle serbest bölgenin yapımını ve işletmesini üstlenen SASBAŞ’ın Samsun Serbest Bölge Müdürlüğü’ne makam otomobili aldığı, yakacak, yemek ve kira giderlerini karşıladığı belirlendi. SASBAŞ’ın bu ilişkiler nedeniyle Samsun Serbest Bölge Müdürlüğü üzerinde baskı oluşturduğu ileri sürülüyor. TURKPAN AŞ’nin kuruluş faaliyetlerini yürüten Teknik Müdür Bülent Akkaş ise, tehdit edildiği iddiasıyla Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı’na müracaat ederek can güvenliği için koruma istedi.

Zaman’ın “Arz ederiz demedikleri için üretim yapamıyorlar” başlığıyla duyurduğu Samsun Serbest Bölge’de yaşanan dilekçe skandalı büyüyor. Bayındır Holding’e bağlı SASBAŞ ile Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) arasında imzalanan sözleşmede de “Alt ve üstyapı tesislerinin yapımı” başlıklı bölümünde yer alan 2. maddenin c fıkrasında, “Bölge’nin faaliyete geçirilmesinden önce ve sözleşme devamınca Serbest Bölge Müdürlüğü’ne bir adet lojman ve bir adet binek otomobili tahsis eder.” ifadesi yer alıyor. Ayrıca, sözleşmede yer almamasına rağmen maaşını SASBAŞ’ın ödediği bir şoför halen Serbest Bölge Müdürlüğü’nde makam şoförü olarak çalışıyor. Serbest Bölge Müdürü Halittin Tok, SASBAŞ’ın tahsis ettiği bir şoför, bir otomobil, yemek ve kira giderlerinin sözleşmeden kaynaklandığını, ikili ilişkilerde bir usulsüzlük olmadığını kaydetti. SASBAŞ Genel Müdürü İrfan Başer ise, sözleşmeden kaynaklanan Serbest Bölge Müdürlüğü’ne ait giderlerinin aylık bin doları aştığını söyledi.

Sözleşmeye göre iki yıl sonra 6 Mart 1998 yılında alt ve üstyapılarıyla eksiksiz bir şekilde hizmete açılması gereken Samsun Serbest Bölgesi, SASBAŞ üzerindeki denetimin iyi yapılamaması ve sözleşmeden doğan ilişkiler nedeniyle 2000 yılının Ağustos ayında eksiklerle dolu olarak açıldı. Aradan sözleşmeye göre 4 yıl, fiili uygulamaya göre 2 yıl geçmesine rağmen enerji başta olmak üzere alt ve üstyapı eksiklikleri hâlâ giderilemedi. DTM Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’nün kurduğu Serbest Bölgeler’de ise bu tür sıkıntıların yaşanmadığı öğrenildi.

Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in temel atma töreninde “Fedakarlık örneği gösterdi. Beni kırmadı. Memleketine zarar pahasına yatırım yapıyor.” dediği Kamuran Çörtük’e ait SASBAŞ’ın yükümlülüklerini yerine getirmemesi bugün milyonlarca dolarını Samsun Serbest Bölgesi’ne yatıran işadamlarını zarara sokuyor. Birçoğu eksiklikler nedeniyle yatırımını yavaşlatırken, bir kısmı verilen sözlere güvenerek hesapladığı üretime başlama tarihini baz alarak yaptığı sözleşmeleri ertelemek zorunda kaldı.

Tehdit edildiği iddiasıyla Samsun Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunan Samsun Serbest Bölgesi’nde yatırım yapan TURKPAN AŞ’nin kuruluş faaliyetlerini yürüten Teknik Müdür Bülent Akkaş, Samsun Serbest Bölgesi’ndeki eksikliklerin işletici firmadan kaynaklandığını söyledi. Akkaş, 1 yıla yakın süredir yaşadıklarını şöyle anlattı: “İşletici firma görevini yapmıyor. Devletin bölge müdürüne bu işin çözülmesi için dilekçe veriyoruz. Ama çözülmüyor. Arkasından devletin Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’ne dilekçe yazarak şikayetimizi iletiyoruz. Israrlı şikayet ve taleplerimizin yoğunlaştığı günlerde işletici firma SASBAŞ ve Serbest Bölge Müdürlüğü’ne yazılan evraklarımız serbest bölge içindeki büromuzdan çalındı. Aynı gün Serbest Bölge Müdürlüğü’ne verdiğimiz evrakı da Serbest Bölge Müdürlüğü neden göstermeksizin almadı. Yine aynı gün yazıyı noter kanalıyla bölge müdürlüğüne tebliğ ettim. 27.12.2001’de aynı yazıyı üst yazıyla Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’ne gönderdim. Genel müdürlükten, yazımın neden alınmadığının tetkik edilerek bilgi verilmesini istedim. Devletin ve işletici firmanın kayıtlarında daha önce enerjiyle ilgili hiçbir müracaatımızın olmadığı söylendi. Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen’den randevu talep ettik. 3 Ocak’ta durumu kendisine aktardık. 7 Ocak’ta müfettişler geldi. Müfettişler gittikten sonra dilekçelerimiz yine kabul edilmedi. Bunca girişimimizden sonra hâlâ sonuç alamayınca birilerinin devletin bürokratlarına baskı uygulayarak, serbest bölge içindeki denetimleri engelleyerek yatırımların yapılmasını geciktirdiğini düşünüyoruz.” dedi.
Zaman

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz