reklam

06 Mart 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Balyoz gibi karar!

Yatırım yapanın engellenmemesini isteyen İzmirli işadamları, adaletin yerini bulduğunu belirterek, "Bu karar İzmir'le oynayan zihniyete balyoz gibi indi" dediler.

Ege Palas Oteli'nin yıkılmasını isteyen yerel mahkeme kararını Danıştay'ın iptal etmesi, İzmir'in iş dünyasında büyük sevinçle karşılandı. Kent ekonomisinin önündeki engellerin kaldırılması isteyen işadamları, yıllarca süren yargılamalar yüzünden yine İzmir'in kaybettiğini belirtti. Herkesin hukuka saygılı olması gerektiğini vurgulayan işadamları, "Nihayet yüzümüz güldü. Amaç İzmir'i kalkındırmak olmalı. Bu karar İzmir ile oyuncak gibi oynayan zihniyetin tepesine balyoz gibi indi. Ama yine de yargının son kararını beklemekte fayda var" dediler.

Neler yaşanmıştı?
Ege Palas Oteli'yle ilgili olarak 1999'da imar değişikliği kararı alan Konak Belediyesi otelin gabarisinin 9.80'den 61 metreye çıkartılmasına karar verdi. Mimarlar Odası ve Makine Mühendisleri Odası İzmir şubeleri, belediyenin otelle ilgili imar değişikliği yapıp, gabari yükseltilmesini sağlamasına itiraz ederek, belediyenin almış olduğu kararın iptali için İdare Mahkemesi'ne başvurdu. İzmir 1. İdare Mahkemesi'nde görülen dava devam ederken mahkeme heyeti önce yürütmenin durdurulmasına, yargılama sonunda (1 Mart 2000'de) imar planı değişikliğini iptaline karar verdi.

Kanundışı ilanı
Yerel mahkemenin verdiği kararla Konak Belediyesi'nin mevzii imar planı değişikliği kararının yürütülmesi durdurularak 'eski hale iade' hükmü gereği eski plan yürürlüğe girdi ve otelin 50 metresi kanundışı olarak ilan edildi. Konak Belediye Başkanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Alsancak Turizm İşletmeleri yerel mahkemenin verdiği kararın yanlış olduğu ve kararın iptal edilmesi gerektiği belirtilerek Danıştay'a başvurdu. Danıştay 6. Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı inceledikten sonra kararı esastan bozdu. Danıştay, 15 Aralık 2001 tarihli kararında davanın yeniden ele alınmasını, kararın ve gerekçelerin yeniden gözden geçirilmesini istedi.

EBSO Başkanı Salih Esen:
Böyle yerlere ihtiyacımız var
"Karar bizi mutlu etti. Yatırım yapan cezalandırılmamalı. Artık buranın şahıs değil İzmir'in malı olduğu bilinmelidir. İnşallah yargı sürecinin sonunda bir daha dava açılmamasını gerektiren kararlar alınır. İzmir'in yeniden cazibe merkezi olması için böyle yerlere ihtiyacımız var."

* Ticaret Borsası Başkanı Tuğrul Yemişçi:
Hukuka sürecini beklemek gerek
"Net konuşmak için hukuk sürecinin sonunu beklemek lazım. Çünkü bazıları daha yargının ilk etabında burası yıkılsın, asılsın diye belgeler veriyorlar. İzmir için hayırlı olsun. Karşılıklı temyize gitmeler sırasında olan İzmir'e oluyor. Kaybolan yılları ve ekonomik değerler geri getirilmiyor."

* İTO Meclis Başkanı Necip Kalkan:
İki karara da saygılıyız
"Her iki karara saygılıyız. Gelişmiş ülke şehirlerinde 60 5 yıldızlı otel var. Bizde 2.5 tane. Kongereler şehri olmak istiyoruz. Ama elimizdekini yok etmeye uğraşıyoruz. 500 m. viyadüğe herkes karşı çıkıyor. Diğer ülkeler çift katlı yollara geçmişler. Hem yeşili koruyacaksın hem de kenti büyüteceksin."

EGİAD Başkanı Ziya Beşe:
İzmirle oynayana balyoz indi
"Bu karar İzmirle oyuncak gibi oynayan ziyniyete indirilen balyozdur. Bu tür insanlar milli servet düşmanlığı yapıyorlar. Burada binlerce kişi ekmek yiyor. Ekonominin bozuk olduğu bir dönemde hala çalışıyor. Yapılanlara karşı çıkanlar İzmir'e bir çivi çakmamıştır. Böyle zihniyet dünyada da kalmadı."

Baro Başkanı Özkan şikayet etmişti
İzmir Barosu Başkanı Noyan Özkan, aralıkta Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi'ye mektup göndererek, Ege Palas'ın yıkılması çağrısında bulunmuştu. Otelin "kaçak yapı" olduğunu savunan Özkan, İzmir 1.İdare Mahkemesi tarafından yüksekliğinin 9.80 m.'ye indirilmesi kararı alındığını hatırlatarak, mahkeme kararlarını 30 gün içinde yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında tazminat davası açılabileceğini de belirtmişti.
Yeni Asır

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz