reklam

07 Mart 2002 Perşemba
Ana Sayfa
>
Haberler

Yassı çelik üreticisi yaşadı

ABD'nin vergiyi arttırma kararı, Türkiye'yi sadece inşaat demirinde olumsuz etkileyecek.

Türkiye'nin, ABD'nin ithalatının yüzde 3'ünden az miktarda ihracat yaptığı 9 kategoride vergiden etkilenmeyeceği ifade ediliyor. Yassı ürün ihracatında Türkiye avantajlı konuma geçecek.

ABD'nin çelik ürünleri ithalatına getirdiği gümrük vergisi uygulamasından Türkiye'nin büyük ölçüde muaf olacağı bildiriliyor. Türkiye'nin, ABD'nin ithalatının yüzde 3'ünden az miktarda ihracat yaptığı 9 kategoride vergiden etkilenmeyeceği ifade ediliyor.

ABD Başkanı George W. Bush' un yabancı çelik üreticilerine uygulanan gümrük vergisini yüzde 8'den 30'a çıkarma kararının 10 kategorideki çelik ürününü kapsadığı, Türkiye'nin bunların 9'undan muaf kaldığı bildiriliyor.

ABD'nin çelik ithalatı ile ilgili kararından Türkiye'nin ABD'ye çelik ihracatında etkileneceği tek kategori inşaat demiri (rebar) olacak. 20 Mart 2002 tarihinden başlayarak 3 yıl süre ile inşaat demiri üzerindeki gümrük tarifesi yüzde 15 olacak. Bu oranlar her yıl yüzde 3 oranında düşürülecek.

Diğer gelişmekte olan ülkelerin çelik ihracatı, ABD'nin ithalatının yüzde 3'ünün altında kalması durumunda vergiden muaf olacak. Ancak bu yüzde 3'lük miktar, ithal edilen 10 çelik ürünü kategorisinde ayrı ayrı değerlendirilecek. ABD'li kaynaklar da Amerika'nın çelik ithalatına uyguladığı gümrük vergisini yüzde 8'den 30'a çıkarma kararından, ithalattaki payı yüzde 3'ü geçmeyen ülkelerin etkilenmeyeceğini doğruluyor.

Dolayısıyla Türkiye'nin ABD'ye çelik ihracatında yüzde 3'ün altında kaldığı çelik ürünlerinde vergiden muaf olunacak.

'Yassı'da büyük şans
Yüzde 3'ün aşılması durumunda ise Türkiye vergiye tabi olacak. 10 çelik kategorisinde bu değerlendirme çerçevesinde, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin durumu henüz liste halinde açıklanmadı.

Buna göre, Türkiye özellikle yassı ürünlerde avantajlı konuma geçecek. Yassı ürün ihracatında dünya devleriyle yarışan ERDEMİR ile Borçelik'in bu anlamda

ihracatlarını katlamaları beklenirken uzun ürün (inşaat demiri) ihraç eden şirketlerin ise olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Bu alanda faaliyet gösteren 12-13 demir-çelik şirketi bulunuyor.

Türkiye'nin toplam 171 milyon dolarlık çelik ihracatı içinde inşaat demirinin payı 40 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. Türkiye'nin ABD'ye toplam çelik ihracatı içinde inşaat demirinin payı yüzde 1 iken Türk çelik üreticileri, diğer dokuz kategoride gümrük tarifesi olmadan ihracat yapabilecekler.

ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri ve Uzakdoğu'dan sonra Türkiye'nin 4. büyük pazarı konumunda.

Olumsuz etkileri de olacak
Vergiden etkilenmesi beklenen kategorilerin Türkiye ihracatındaki payı ise ortalama yüzde 1'lik paya sahip. Vergi uygulamasının bu yüzde 1'i zorlayacağını belirten Demir-Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan , ''Olağanüstü duraklamalara neden olacak ölçüde etkisi olmaz'' dedi. ABD'nin kararının Türkiye açısından ''yarısı dolu, yarısı boş bir bardak görüntüsünde'' olduğunu belirten Yayan, olumlunun yanı sıra olumsuz etkilerinin de olacağını dile getirdi. Yayan, vergi nedeniyle ABD pazarında zorlanan rakiplerin diğer pazarlarda da Türk şirketlerle daha sıkı yarışa gireceğini belirtti.
Cumhuriyet

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz