reklam

11 Mart 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Dereye 4 şeritli yol

Bornova EVKA-3'teki Kazankulpu Deresi'nin tam ortasına ana yolun yanı sıra 12 katlı dev bloklar dikildiği ortaya çıktı.

İZSU'nun, kentte bu kış yaşanan sel felaketlerinden sonra dereler için yaptığı araştırmalar derinleştikçe akıl almaz uygulamalar da birer birer ortaya çıkmaya devam ediyor. İZSU'nun son olanak Bornova EVKA-3'te yaptığı incelemede Kazankulpu Deresi'nin ortasının yok edildiği saptandı.
İzmir'in en büyük derelerinden olan Kazankulpu'nun ortasında şu anda 4 şeritli bir yol ile 12 katlı binalar yer alıyor. Yaşanan bunca felakete ve bunun nedeninin de dere yataklarının işgali olduğunun bilinmesine rağmen Kazankulpu Deresi'nin tam ortasında bina inşaatları hala devam ediyor. Kimse de buna dur deyemiyor.

Yeraltına kanal
İZSU yetkilileri, dere yatakları ile ilgili olarak yaptıkları incelemelerle çarpıcı ve kendilerini dahi hayrete düşüren sonuçlara ulaştıklarını açıkladılar. Yetkililer, "Havadan çekilen resimler, İzmir'in eski haritalarıyla birleştirilince durumun vehameti daha iyi anlaşılıyor. Sonuçta onlarca derenin artık kayıp olduğunu, görünen derelerin de olması gerektiğinin birkaç katı daha küçük bir kesitle aktığını gördük" dediler.
Bornova Kazankulpu Deresi'nin buna en güzel örneklerden birisi olduğuna dikkat çeken İZSU yetkilileri, şöyle devam etti: "Derenin, başı ve sonu var. Ancak, ortası yok. Onun yerine 10-12 katlı binalar ve bir de 4 şeritli ana yol var. Hem de bunlar kenarda da değil. Tam derenin ortasında yer alıyor. Yani dereyi kurtarmaya imkan yok. Bu yüzden derenin altından bir kanal açmaya deneyeceğiz. Tabii ki bu çok masraflı olacak. Üstelik, çok sağlıklı bir çözüm de olmayacak."

FACİAYA DAVETİYE
EVKA-3'teki Kazankulpu Deresi'nin tam ortasında bugün 4 şeritli ana yol ile 10-12 katlı dev binalar yer alıyor. Yaşanan sel felaketlerine rağmen hala ders alınmamış

GEÇ KALINDI
Başkan Cengiz Bulut, "Artık yapacak birşey yok. Zira, vatandaşın müktesep hakkı olmuş" diyor.
olacak ki, inşaatlar bütün hızıyla devam ediyor.

Engellememiz mümkün değil
Bornova Belediye Başkanı Cengiz Bulut, EVKA-3'teki söz konusu yerlerin 1990'lı yılların başında imara açıldığını söyledi. Burada yalnızca dere yatağına değil ormanlık araziye de imar verildiğini hatırlatan Bulut, şöyle konuştu: "Ancak, artık yapacak birşey yok. Zira, vatandaşın müktesep hakkı olmuş. Bizim plan tadilatı yapıp, buradaki yapılaşmayı engelleme olanağımız yok. Biz, dere yatağının içi de olsa inşaat ruhsatı vermek zorundayız. Ancak, İZSU kapsamlı bir rapor hazırlayıp konuyu gündeme getirirse belki kamulaştırma yolu ile bir çözüm bulunabilir. Bu da çok yüksek kamulaştırma bedellerini gerektirir. Bazı şeyler için çok geç kalındı."
Yeni Asır

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz