reklam

11 Mart 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Oyak, ahşap konutlardan modern şehirler kuracak

OYAK, başta konut olmak üzere dev projelere imza atmaya hazırlanıyor. Oyak'ın Yeni İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aydın Müderrisoğlu, Oyak'ın 2003 yılından itibaren, şehir dışında, iki katlı, bahçeli, modern konutlar inşa edeceğini, bunları da 15-20 yıl gibi uzun vadeli finansman yöntemleriyle satacağını söyledi.

KRİZ yılında gösterdiği büyüme ve yeni yatırımlarıyla dikkatleri üzerine çeken Oyak, önümüzdeki yıldan itibaren de başta konut olmak üzere dev projelere imza atmaya hazırlanıyor. Oyak'ın Yeni İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aydın Müderrisoğlu, Oyak'ın 2003 yılından itibaren, şehir dışında, iki katlı, bahçeli, modern konutlar inşa edeceğini, bunları da 15-20 yıl gibi uzun vadeli finansman yöntemleriyle satacağını söyledi. Fazla lüks olmayan villa tipi evleri İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerin yanısıra Güneydoğu'da da yapmak istediklerini belirten Müderrisoğlu, Oyak'ın başta enerji ve Telekom olmak üzere, turizm ve madencilik sektöründe de yeni yatırımlar yapmak istediğini bildirdi. Aydın Müderrisoğlu ile Oyak'ın yeni projelerini ve hedeflerini konuştuk.

Kriz yılını birçok gruba göre iyi sonuçlarla tamamlamanızda neler etkili oldu?

- 2001 yılı grubumuz için gayet iyi bir yıl oldu. Fırsatları iyi değerlendirdik. Krizin gelebileceğini belki diğer kuruluşlardan önce tesbit ettik, tedbirlerimizi ona göre aldık. İleriye dönük plan ve programlarımızı, stratejimizi ona göre tesbit ettik. 2001 yılında reel anlamda yüzde 50 ileriye gittik. Bu sadece Türkiye'deki mevcut kriz ortamında değil, normal koşullarda bile son derece iyi bir performans.

2002 nasıl geçiyor?

- Herkes havlu atıp beklerse, bu kriz daha uzun sürer. Akıllı olmak ve çok çalışmak lazım. Önümüzde son derece zor bir yıl var. İleriye dönük çalışmalarımızı buna göre değerlendiriyoruz. Korkuyorum ki 2002 Türkiye ekonomisi için, 2001'den daha zor bir yıl olacak. Çünkü Türkiye şu anda krizden çıkıyormuş havasında, ama bu hava krizden bir an önce çıkma isteğinyle doğan bir durum. Yapısal göstergelere baktığımız zaman hiç de iç açıcı bir durum yok gibi geliyor bize.

Oyak, 2002'de yeni projelere imza atacak mı?

- Oyak, 190 bin üyeli bir sosyal yardımlaşma kurumu. Üyelerimizin en büyük ihtiyaçlarından biri konut. Genel Müdürümüz Coşkun Ulusoy ile birlikte yaklaşık 1.5 yıl önce bu konuda çalışmalara başladık. Türkiye'de şehir dışında, iki ya da tek katlı Amerikan tipi evlerden oluşan çağdaş bir yerleşim sistemi, modern bir yaşam tarzı yaratmak istiyoruz. Türkiye'de evler şehir merkezlerinde yoğunlaşıyor ve hepsi betonarme. Projemiz öncelikle üyelerimize dönük olacak. Ama bu konudaki tecrübe ve birikimi kamuyla da paylaşmak istiyoruz.

Projenizin mevcut konut sitelerinden farkı ne olacak?

- İki önemli farkımız var, birincisi şu andaki mevcut villa projeleri 300-500 gibi sınırlı sayıda konuttan oluşuyor. Biz hem üyelerimize hem de kamuya açık şekilde binlerce, hatta onbinlerce konut yapmaya hazırlanıyoruz. İkinci farkımız ise ulaşılabilir, makul fiyatlara bu konutları mal etmeye çalışıyoruz. 400-500 bin dolarlara satılan değil, daha orta sınıfın alabileceği müstakil evler yaratmak istiyoruz. Çünkü Türkiye'nin yaşam tarzını değiştirebilmeyi amaçlıyoruz. Ortalama Türk halkının da ulaşabileceği rakamlara bunu yapmayı hedefliyoruz.

Çalışmalarınız hangi noktada?

- Konut projemizin üç ana yaklaşımı var. Öncelikle çok fazla sayıda konut için büyük arsalar üretmek lazım. Arsaları da makul fiyatlardan temin etmek gerekiyor ki, konutlar makul fiyatlara mal olsun. İstanbul'da İkitelli'de bir arsamız var. Ankara ve İzmir'de ise arsa temini konusunda çalışmalarımız sürüyor. İkinci konu yeni yapı teknolojileri ve yeni yapı malzemelerinin kullanılması. Artık betonarme konutlardan uzaklaşıp, daha çağdaş mekanlara yönelmemiz lazım. Teknoloji ve çağdaş malzemeler, inşaat süresini kısalttığı için, maliyetleri düşürücü katkı da sağlıyor. Üzerinde çalıştığımız üçüncü konu ise, konutu satabilmek için gereken finansmanın sağlanması. Batıda yaygın olan uzun vadeli konut finansman modeli Mortgage'i Türkiye'de de yerleştirmeye çalışıyoruz, Konutu ucuza üretmeyi başarıp, toplam maliyeti de 15-20 yıl gibi uzun yıllara bölersek aylık ödemeleri, büyük kesimlerin ödeyebileceği rakamlara getirmek mümkün olacak.

Projeye ne zaman ve kaç konutla başlayacaksınız

- Altyapı çalışmaları ilk önce hangi arazide bitirilirse o şehirde başlayacağız. En geç önümüzdeki yıl başından itibaren ilk projemize başlamak istiyoruz. İlk başta 500 ya da bin konutla başlamayı planlıyoruz. Projelerimiz apartman tarzı değil, müstakil villalardan oluşacak. Bu evleri Ankara, İzmir, ve İstanbul dışında Güneydoğu'da bile yapmak istiyoruz.

Konutlar ne kadar zamanda tamamlanacak?

- Betonarme bir konutu yapmak 300-500 konut 1.5-2 yıl sürer, ama bizim müstakil bahçeli evleri yapmak 3-4 ay gerektiriyor. Bu da inşaat maliyetlerinde tasarrufu getiriyor. Konut fiyatlarımız Türkiye'de yaşanan rakamların çok altında olacak.

Telekom ve enerjiye yakın takip

Yeni sektörlere girmek istiyor musunuz?

- Sümerbank'ın alımı ve diğer konulardaki girişimlerimiz, 2001'deki performansımızı etkiledi. 2002'de yeni fırsatları dikkatle izlemeye devam edeceğiz. Yeni alanlara girmek Oyak için çok önemli. Oyak'ın iki varlık sebebi var, biri likit bir fonu işletmek, diğeri de eskiden beri gelen iştiraklerini, yatırımlarını bir holding çerçevesinde idare etmek. Bu denge Oyak için çok önemli. Her konuda, hem yerli hem yabancı şirketlerle işbirliği yaparak yeni işlere girmeye hazırız. Enerji sektörüyle yakından ilgiliyiz. Bu yıl enerji sektörüne girebilmeyi planlıyoruz, telekom sektörü böyle. Hem enerji sektörünü, hem Türk Telekom'u yakın takibe aldık. Ayrıca madencilik, turizm, bilgi teknolojileri konusunda araştırmalarımız var. Hemen her sektörde yerli ve yabancı kuruluşlarla işbirliğine hazırız. Özelleştirmeleri de son derece yakından takip ediyoruz. Hükümet özelleştirmeyi yeniden faal olarak gündeme getirirse, biz de aynı şekilde bu konuları inceleyeceğiz.

Yurtdışında yatırım düşünüyor musunuz?

Yurdışından teknoloji transferinin yanısıra sınırlarımıza yakın bölgelerde ve ekonomileri hızla büyüyen ülkelerde değişik yatırımları değerlendirebiliriz.

İNŞAAT LOKOMOTİF SEKTÖR

Konut, krizden en çok etkilenen alanlardan biri. Neden böyle bir dönemde konut yapımına giriyorsunuz?

İnşaat sektörü krizden çok etkilendi, ancak Türkiye'de konut ihtiyacı artarak devam ediyor. Türkiye'de bir ihtiyaç var, kriz de olsa bu talebin karşılanması lazım. İnşaat sektörü tüm dünyada lokomotif sektör olarak değerlendiriliyor. Projemizi başarıyla sonuçlandırabilirsek, ekonomimize büyük bir katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.

Oyakbank, fırsatları değerlendirecek

Oyakbank, yeni satın almalar veya işbirlikleri düşünüyor mu?

Oyakbank yurtdışındaki bankaların da dikkatini çekiyor. İşbirliği için görüşmeler yapılıyor. Ama önemli olan bu hızlı büyümenin sonucunda Türkiye içinde sunduğumuz ürünlerin çok daha kaliteli daha geniş kitlelere yayılması. Kısa vadedeki stratejimiz bu şekilde. Oyakbank açısından yeni birleşme fırsatları çıktığı zaman bunları yakından inceleyeceğiz. Devletin elinde satışa sunulması sözkonusu bankalar var, bunları da incelemeye alacağız muhakkak. Fırsatları değerlendireceğiz.

AYDIN MÜDERRİSOĞLU

Oyak'ın Yeni İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Aydın Müderrisoğlu, 1971 yılında ODTÜ İşletmecilik Bölümü'nden mezun oldu. 1972'de ABD'ye gitti, University of Nortn Carolina at Chapel Hill'de MBA yaptı. Daha sonra Pennsylvania State University'de pazarlama konusunda doktora yaptı. 1980'de Houston University İş İdaresi Fakültesi'nde pazarlama ve iş idaresi profesörü olarak 7 yıl ders verdi. 1987-1995 yılları arasında ABD Massachusetts'de Babson College ve Harvard University'de pazarlama profesörü olarak öğretim üyeliği yaptı. 1990-95 yılları arasında Güney Amerika ve Çin'de pazarlama ve iş idaresi dalında şirketlere eğitim programları düzenledi. 1995 yılında Koç Holding'e Strateji Planlama Başkan Yardımcısı olarak Türkiye'ye döndü. 2000 yılında Yeni İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak Oyak Grubu'na katıldı.
Hürriyet

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz