reklam

16 Mart 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

‘Depreme çare güvenli konut’

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, depreme karşı alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu belirterek, bütün kurumların depreme hazırlık alanında işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

“Afet Yönetim Merkezi, İl Kriz Merkezi ve Sivil Savunma Koordinasyon Merkezi”nin temeli, Mesut Yılmaz’ın yanı sıra, İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, İstanbul Valisi Erol Çakır, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile sivil ve resmi birçok arama kurtarma ekibinin de katıldığı törenle atıldı.

Atatürk Hava Limanı karşısında inşa edilecek olan merkezin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, son 20 yılda Türkiye’de 6 büyük deprem, 3 büyük sel ve 2 büyük heyelan afetinin yaşandığını hatırlatan Yılmaz, ayrıca ülke olarak afet yönetim sistemindeki eksikliklerin de görüldüğünü anlattı. Yılmaz, bilim adamlarının hemen her platformda “Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve depremle yaşamaya alışmak gerektiğini” ifade ettiklerini kaydederek, “Depremle yaşamaya alışmak demek, depreme hazırlıklı olmak demektir. Deprem güvenli konut, sürekli eğitim demektir. Bunun için hepimize büyük görev düşüyor.” dedi.

Halen Meclis’te olan Mahalli İdareler Yasa Tasarısı ile belediyelere afet yönetiminde kullanılmak üzere arama ve kurtarma ekibi kurabilme, gerekli araç gereç ve malzeme temini için bütçeden yeterli ödenek koyabilme imkanı getirdiklerini de ifade eden Yılmaz, İstanbul’daki çalışmaların diğer illere örnek olacak şekilde yürütüldüğünü dile getirerek, muhtemel afetlere karşı halkın eğitiminin kesintisiz sürdürüldüğünü, mevcut arama ve kurtarma ekiplerine yardımcı olacak gönüllülerin eğitimlerinin gerçekleştirildiğini anlattı.

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen de bakanlık olarak sivil savunma teşkilatlarını güçlendirdiklerini ve 11 ilde afet yönetim merkezi açacaklarını kaydetti. İstanbul Valisi Erol Çakır ise “Devlet olarak kendi binalarımızı bile depreme hazırlamakta güçlük çekiyoruz. Devlet olarak vatandaşların binalarını depreme hazırlamamız mümkün değil. Herkes kendi binasını depreme hazırlasın.” dedi.

Temeli atılan merkezin İstanbul’a yetmeyeceğine dikkat çeken Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, aynı merkezden bir de Anadolu yakasına kurulması gerektiğini söyledi. Depreme hazırlık çalışmalarının devlet tarafından yapılması gerektiğini belirten Işıkara, başbakan yardımcısına bağlı olacak Acil Afet Yönetim Genel Müdürlüğü kurulmasını ve illerde valiye geniş yetki verilmesi gerektiğini vurguladı.

Yıl sonunda bitirilmesi planlanan Afet Yönetim Merkezi 1,1 trilyon liralık bedelle ihale edildi.
Zaman

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

gadarchitecture  mimarlık ortaklığının yaklaşık son on yıllık çalışmalarını içeren bir gösteri... 

Tarih: 09 Mart - 06 Nisan 2002 
Yer:
Galerist - İstanbul
Sergi: Salı - Cumartesi  arasında saat 11:00 - 18:00

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz