reklam

20 Mart 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

2002 jeotermal yılımız olacak

Gelecek yıl jeotermal enerjinin kullanıma gireceğini belirten Başkan Ülkü, "MTA'ya açtırdığımız 3 kutuda 10 bin konutu ısıtmaya yeterli kaynak bulundu. Bir yıl içinde 2 bin dolara konutlara jeotermal bağlanacak" dedi.

Kanalizasyonun 380 milyar harcamayla yıl sonunda tamamlanacağını belirten Ülkü, Aliağa'nın rüzgarından faydalanmak için ilçeye 1.2 MW'lık rüzgar santralı kurulması için Hindistan Hükümeti ile anlaştıklarını söyledi.

GURUR PROJEMİZ ...
Başkan Ülkü, Aliağa jeotermal enerji projesinin ilçenin geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi. İlçede 100 bin konuta enerji sağlayacak rezerv olduğunu anlatan Ülkü, "Bu proje ilçemizin yüz akı olacak" dedi.
Doğalgaz, güneş ve rüzgar enerjisi imkanlarına sahip Aliağa'da, jeotermal enerjinin kısa süre sonra hizmete girecek olması herkesi sevindiriyor. Aliağa Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, jeotermal enerjinin bu yıl sonuna kadar bitirileceğini kaydederek, "2002 yılı Aliağa'nın jeotermal enerji projesinin gerçekleştirildiği yıl olacak" dedi. Başkan Ülkü, ilçedeki sanayileşme, altyapı, sosyal hizmetler konusundaki sorularımızı yanıtladı:

-Aliağa göç alan bir yer. Nüfus dalgalanması var mı? Ulaşım nasıl sağlanıyor?
- Varolan sanayilere ek olarak kısa bir süre sonra inşatına başlanacak olan Organize Sanayi Bölgesi'nin de yapımı ile 25-30 bin kişiye yeni ekmek kapısı açılacaktır. Aliağa, 80 ilin hemen hepsinden göç almaktadır. Gündüz nüfusu 60 bin, gece nüfusu da 40 bin dolayındadır. Böylesi bir kentte gecekondulaşma olmaması bir çok çevreyi şaşırtmaktadır. Karmaşık bir nüfusa sahip olmasına karşın, yaşayan halkın ortak mekanlarda bir araya gelmeleri de mümkün kılınmıştır.

- Nedir bunlar?
- Bu, çocuklar için 15 bin kitap kapasiteli kütüphanedir, gençler için dershane ve spor alanlarıdır, Gündem 21 Evi'dir. Halkın bütünü için Kent Parlamentosu'dur, Emek Şenlikleri'dir. Ayrıca sanayi kenti olmasına rağmen denizi Mavi Bayrak alacak kadar temizdir.

13 yıldır uğraşıyoruz

- Aliağa'yı kısaca nasıl tanımlarsınız?
- Aliağa'yı ulaşımda çeşitlilik, sanayi tesislerine verilecek olan doğalgaz, 24 saat evleri ısıtacak olan jeotermal su, bol park ve yeşil alanlar, her tür sporun yapılabileceği tesisler, temiz sokak ve caddeler, yakın bir gelecekte su sporlarına aday düzenli bir bir kent olarak tanımlayabilirim. 13 yıldır bu uğraşı veriyoruz. Tanımı daha da kısaltırsak, sanayisi var-gecekondusu yok, sanayisi var-denizi temiz, sanayisi var-yüksekokulu yok, bol iskelesi var-limanı noksan, antik kenti var-müzesi bitiyor, bol suyu var-arıtma tesisi var, kanalizasyonu var-arıtması noksan, kent parlamentosu var-kentlilik bilinci oluşuyor. Özetle kentine sahip çıkan bir yerleşim biriminin tüm organlarını yerleştirme çabamız sürüyor.

- Altyapı ne durumda?
- Kanalizasyona 1992 yılında başlandı. Yüzde 90'ı tamamlandı. Bu yıl sonunda bitirilmesi hedeflenmektedir. Bu yıl için 380 milyar TL ödenek ayrıldı. Arıtma tesisine başlanamadı. Kamulaştırması yapıldı.

- Sizce Aliağa'da temiz enerji kaynakları nelerdir?
- Aliağa yıllardır sanayi mi, çevre mi ikilemi yaşamaktadır. Doğal gaz termik santralının yanı sıra başka enerji çeşitleri denenmelidir. Örneğin rüzgar enerjisi. Aliağa'da yılın 10 ayında rüzgar vardır. Doğanın bu lütfunu değerlendirmek gerek. Bu anlamda 1.2 MW'lık bir rüzgar santralının kurulması için Hindistan hükümetiyle prensipte anlaştık, bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Şimdi Enerji Bakanlığı'ndan izin bekliyoruz. Örneğin güneş enerjisi.. Bu amaçla Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü ile görüşmelerimiz sürüyor. Örneğin doğalgaz... Botaş doğalgaz boru hattını Aliağa'ya kadar getirdi. BOTAŞ yetkilileri bize, "Doğalgaz yalnızca sanayide kullanılacaktır. Evlerde kullanılması kesinlikle rantabl değildir" diyerek Aliağa'da ki "Jeotermal mi, doğalgaz mı?" tartışmasına son noktayı koydu.

Başkan Ülkü, Aliağalıların jeotermale kısa süre sonra kavuşacaklarını müjdeledi.
- Yani Aliağa'da ısıtma jeotermal ile mi yapılmalı?
- Zaten bende 2002 yılını Aliağa için jeotermal yılı ilan ettim. Çünkü, Aliağa'da en temiz, en ucuz, yenilenebilir ve tükenmez enerji bize göre jeotermal enerjidir. Şu anda MTA'ya açtırdığımız 3 kuyuda 10 bin konutu ısıtmaya yeter jeotermal kaynak var. Daha da ötesi Aliağa 100 bin konutluk bir rezerve sahip. Ve 2 bin dolara bir yıl içerisinde konutlara jeotermal bağlanabilir.

- Müze inşaatı ne durumda?
- 1982 yılından beri Kyme'de kazı çalışmalarını yürüten Catania Üniversitesi, Arkeoloji Bölüm Başkanı Ord.Prof. Sebastiana Lagona ülkemizde örneğine ilk kez rastlanan bir girişimi de gerçekleştirerek Belediye ile ortaklaşa müze yapımını da üstlenmiştir. Bu yıl sonuna dek bitirilmesi öngürülen müzede ören yerinden çıkan eserler, Aliağa müzesinde toplanacaktır.

- Hayvan barınağı kapanacak mı?
- Belediyemiz, ülkemizdeki 3 bin 200 belediyenin içinde ancak bir kaçında görülecek örnek bir hizmet alanını ilçemizde kurulu Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği (ASKOD) ile birlikte yürütmekteydi. Ancak Milli Savunma Bakanlığı bir yazı ile kendi kullanım sahasında olan barınağın boşaltılmasını istemiştir. Milli Savunma Bakanlığının bu isteği başta ASKOD olmak üzere tüm hayvan severleri şaşkına çevirmiş, belediyemiz ve kaymakamlığımızı da kara kara düşündürmektedir. Ayrıca tüm kamuoyu burada barınan 250 adet kedi ve köpeğin sokağa salınması halinde ne yapacağını merak etmektedir.

- Aliağa Spor Salonu'na ne zaman kavuşacak?.
- Yıllardır salon sporları olarak bilinen hentbol, basketbol, voleybol, güreş, jimnastik gibi dallarda spor yapma olanakları bulunmayan, Aliağa gençliğinin bu özlemi bu yıl sonunda sona eriyor. İlçemizde Birinci ligde mücadele eden Bayan Hentbol takımımız salonsuzluk yüzünden ligden düştü. Yapılacak salonda hentbolü tekrar canlandıracağı gibi, basketbol ve voleybol gibi diğer salon sporlarının da gelişmesine olanak sağlayacaktır. 2 bin 500 kişilik ve 70 x 50 metre ebatında olimpik ölçülerdeki salon muhtemelen 2005 yılında İzmir'de yapılacak olan Üniversite olimpiyatları için programa dahil edildi.

- Gecekonduyu nasıl önlediniz?
- Aliağa, gecekondularını kendileri yıkanların ilçesidir. Nasıl mı? Önce bir gecekondu önleme bölgesi oluşturdu, parselledi. Altyapısını yaptı, projelerini kendi çizdi, kontrolluğunu üstlendi, Hafriyatına da belediye araçlarıyla katkı sağladı, kura çekerek arsaları dağıttı. 10 yıl ödemeyle sattı. 2 yıl içinde evini yap dedi. Eski evini yık, malzemesini yeni evinde kullan. İşte örnek model. Daha sonra toplu konut yapımını örgütledik. İlk etapta 660 konut yapıp, teslim ettik. Şimdi de 300 konutluk yeni bir projeye başladık, Şimdi konutlar yükseliyor.

- Belediye Şirketi "Bit" mi?
- Kimilerince sizin de ifade ettiğiniz gibi alaycı bir uslupla "BİT" diye tanımlanan belediye şirketi Aliağa'da çok farklıdır. Sağlıklı, ucuz ve günde yaklaşık 15 bin ekmek üreten fırını, akaryakıt istasyonu ile Aliağa halkının ekonomisine, kreş ve üna okulu, aerobik ve jimnastik salonu, plaj tesisleri ile sosyal ve kültürel katkı sağlarken, park ve bahçe hizmetleri ile de belediyenin yükünü hafifletmektedir. Dolaysıyla devletin içi boşaltılıp haraç mezat satılan "KİT"leri ile hiç bir zaman kıyaslanamaz.

Kirlenme bu sayede önlenecek
Kirletici sanayinin her türüne karşı olduklarını ifade eden Başkan Ülkü şunları söyledi: "Genel enerji politikamız budur. Aliağa'da yapımı sürmekte olan doğalgaza yönelik elektrik santralının yanı sıra mevcut rafineri, Petkim ve demir çelik tesisleri ile kimya sektöründeki diğer kuruluşların yakıtlarını doğalgaza dönüştürmeleri ile kirlilik büyük ölçüde azalacaktır düşüncesindeyiz."

Kadın Sığınma Evi açıyoruz
Kadın sığınma evi açılması için belediye olarak 4 daireli bir binayı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na verdiklerini anlatan Başkan Ülkü, "Açılış tarihini Vakıf belirleyecek ve yönetimini üstlenecek. Yaşlı fakir ve yardıma muhtaç 20 kadar vatandaşın barınacağı bina aynı zamanda kadın sığınma evi olarak ta kullanılacak. Yardımseverlerin desteğini bekliyoruz" diye konuştu.
Yeni Asır

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Haydar Karabey 2 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Haydar Karabey hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz