reklam

20 Mart 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

‘Mobil santralın inşası Anayasaya aykırı’

Samsun’da tepkilere yol açan mobil santralın kuruluşunda hukuk ve çevre sağlığı açısından iki büyük hata yapıldığı belirlendi. Santralın Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği kararnameye göre ihale edildiği ortaya çıktı. Samsun Barosu, Anayasa’nın ihlal edildiği gerekçesiyle inşaatın durdurulması için dava açtı. Santralda ayrıca kişi ve çevre sağlığı denetimini öngören yönetmeliğin uygulanmadığı tespit edildi.

Samsun’da inşaat çalışmaları devam eden mobil santralda hem hukuk hem de uygulama hatası yapıldığı belirlendi. Santralın Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği mobil santrallarla ilgili Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) dayanılarak ihale edildiği ortaya çıktı. Yine santralde Sağlık Bakanlığı’nın her işletmeden istediği Gayri Sıhhi Müessese Raporu ile Çevre Bakanlığı’nın zorunlu tuttuğu Su Kirliliği Kontrolü ve Hava Kalitesinin Korunması yönetmeliklerinden muaf gibi gösterilerek uygulanmadığı tespit edildi. Samsun Barosu Başkanı Arif Yılmaz Üney, santralın inşasının Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma istemiyle Samsun İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Üney, “TEDAŞ yetkisi olmayan bir işlem yapmıştır. Anayasa’nın 56. maddesi dikkate alınmamıştır.” dedi.

TBMM’de hararetli tartışmalara ve Samsun halkının yoğun tepkisine sebep olan mobil santralların yetkililerin yanıltılması suretiyle kurulduğu ifade edildi. 29 Eylül 2000’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren geçici maddelerle, mobil santralları sadece Çevre Etki Raporu ve imar kanunlarından muaf tutulurken, Gayri Sıhhi Müessese Raporu, Su Kirliliği Kontrolü ve Hava Kalitesinin korunması yönetmeliklerinden de muafmış gibi gösteriliyor. Söz konusu maddelerle kamuoyunun yanıltıldığını fark eden Samsun Sağlık Müdürü Dr. Nurullah Dikmen, inşaat çalışması devam eden mobil santraldan Gayri Sıhhi Müesse Raporu istemek için Sağlık Bakanlığı’nın görüşüne başvurdu. Dikmen, bakanlığın belirteceği görüş doğrultusunda hareket edeceklerini söyledi.

Gayri Sıhhi Müessese Raporu, toplum ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek tüm etkenlerin bertaraf edilmesini öngörüyor. Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde ise çevre ve toplum sağlığının korunmasını sağlayacak tedbirlerin alınması isteniyor.

Mobil santralın kurulmasına ilişkin hukuki dayanaklar, Fazilet Partisi’nin ‘TEDAŞ’a Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı müsteşarlıklarından izin almadan mobil santral kurma yetkisi’ veren KHK’nin iptali için yaptığı başvuru sonucunda Anayasa Mahkemesi’nin bu kararnameyi oybirliği ile iptal etmesiyle ortadan kalktı. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının yayınlandığı 26.10.2000 tarihinde Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) 5 adet mobil santral için ihaleye çıktı. TEDAŞ’ın bu tutumunu “yangından mal kaçırmak” olarak değerlendiren Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Sakoğlu, KHK’nın iptali ile bu ihalenin hukukî dayanağının tartışılır hale geldiğini söyledi. Sakoğlu, Samsun’a yapılan mobil santralın 26.10.2000 tarihinde yayınlanan ihale ilanında yer almadığını da kaydetti. Bu arada Çevre Bakanlığı’nın Samsun’da oluşan tepkiler ve 10 Samsun milletvekilinin ortak önergesi doğrultusunda hazırlattığı ön raporunda mobil santralın çevreye zarar vereceğinin tespit edildiği öğrenildi.
Zaman

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Haydar Karabey 2 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Haydar Karabey hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz