reklam

23 Mart 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İmar planında reform

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında asansör zorunluluğundan, kat yüksekliklerine, kapıcı dairelerinden, duvar kalınlıklarına kadar yapılara ilişkin bütün ayrıntıların yer aldığı yeni imar planı oy birliğiyle kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki 9 ilçeyi kapsayan yeni yönetmelik, mahalli bir gazetede yayınlandıktan 30 gün sonra yürürlüğe girecek.
Yaklaşık 2 yıldır bayındırlık ve hukuk komisyonları tarafından incelenerek hazırlanan yeni imar yönetmeliğindeki en önemli değişiklikler, 4 katı geçen konut yapıları ile 2 katı geçen konut dışı yapılarda asansör zorunluluğu getirilmesi maddesinin yer alması oldu.

Yönetmelikte yapıların iç yüksekliklerinin yeniden belirlendi, kat sıkıştırılmasını engelleyecek şekilde kat izni verilmesi ve batar kat(çekme kat) kaldırıldı. Çatı arası kullanımı sadece 2 katlı dubleks konut yapılarında serbest bırakıldı. Halen işlem görmekte olan ruhsat talepleri, müracaat tarihinde yürürlükte olan hükümlere göre sonuçlandırılacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina "Yeni imar yönetmeliği 2 yıl süresince ilgili bütün kurumların görüşleri alınarak titizlikle hazırlandı. Yeni yönetmeliğin ilgili ilçe belediyeleri ve meslek kuruluşlarının da görüşleri alanırak titiz bir çalışma sonucu tamamlandı. İzmir için aldığımız kararın örnek bir karar olduğuna inanıyorum. Tüm emeği geçenlere ve oy birliği ile meclisten geçiren meclis üyelerine teşekkür ediyorum" dedi.

Ne yenilikler getiriyor?

4 kata asansör
Eski yönetmeliğe göre 5 katı geçen konutlarda asansör zorunluluğu varken, bina giriş katından itibaren yüksekliği 12.80 metreyi(4 katı) geçen konutlarda, yüksekliği 6.80 metreyi(2 katı) geçen işyerlerinde asansör zorunluluğu getirildi. Yüksekliği 12.80 metreyi geçen ve girişten itibaren daire adedi 20'den fazla olan meskenlerde de çift asansör yapılacak.

Kapıcı daireleri
Yeni İmar yönetmeliğine göre kapıcı dairelerinin büyüklüğü 30 metrekareden 45 metrekareye çıkarıldı. Kapıcı dairelerinin ve bekçi odalarının tabanının, zeminden veya bahçe kotundan daha aşağıda olmaması hükümleri getirildi. Kapıcı dairelerinin doğrudan ışık ve hava alabilecek şekilde düzenlenecek ve brüt alanı 45 metrekareden az olmayacak.

Yükseklikler değişti
İç yükseklikler maddesinde de değişiklik yapıldı. Buna göre konut, otel, pansiyon, iş hanı, büro yapılarında minimum iç yükseklik net 2.60 metre olarak; mağaza, dükkan, pastane, birahane, kafeterya, lokanta, kahvehane gibi binalarda net 3.00 metre, düğün salonu, oyun salonu, gece kulübü, gazino gibi yapılarda da 3.50 metre olarak belirlendi.

Kat sıkıştırılması
Kat sıkıştırılmasına olanak vermeyecek şekilde 18.80 metre yükseklikte 6 kat, 21.80 metrede 7 kat, 24.80 metrede ise 8 kat inşaat izni verilecek. Örneğin 18.80 metrelik bir yere 6 kat izni varken, sıkıştırma yapılarak 7 katlı bina yapılmasına izin verilmeyecek. Saçak ve güneş kesiciler ile çatılar maddeleri de yönetmeliğe göre değiştirildi. Çatı arası kullanımı sadece 2 katlı dubleks konut yapılarında serbest bırakıldı.

Yeni izinler
İnşaat ruhsatı, kullanma izni, ruhsat eki projeler ve yapım aşamasında alınması gereken izinler ile ilgili yeni hükümler getirildi. Ruhsat aşamasında belediyeye verilmesi gereken zemir etüdü, mimari proje, statik proje, mekanik tesisat projesi, elektrik tesisat projesi ve yapı yeri uygulama krokisi tanımlandı.

Ruhsat öncesi alınması gereken izinler;"Yapı Yıkım İzni", "İstinat Duvarı İzni", "Harfiyat İzni" ve "Vaziyet Planı Onayı" olarak belirlendi. Ruhsat sonrası alınması gereken izinler ise, "Temel Vizesi", "Subasman Vizesi", "Isı Yalıtım ve Kaba İnşaat Vizesi", "Yapı Kullanma İzni" olarak belirlendi. İnşaat mahallinde bulunamsı gereken önlemler ve bulundurulması gereken belgeler açıklandı.

Özel hükümler
Yönetmeliğin "özel hükümlere tabi binalar" bölümünde ise pasajlar, özel öğretim kurumları, düğün salonu, gazino, gece kulubü, diskotek, birahane, bar, kahvehane, oyun salonu, lokanta, kafeterya, intirnet cafe, sinema, tiyatro, açık hava sinemaları, dini tesisler, hamam ve sıhhi banyolar ile ilgili hükümler açıklandı. Bu madde adı geçen işyerlerinin yer alabileceği bölgeler, iç yükseklikleri, yapılaşma koşulları, merdiven, kapı, pencere boyutları, havalandırma koşulları belirlendi.

Engellilere kolaylık
Katlı ve açık otoparklar, okullar, resmi binalar, havaalanı, gar otogar, hastaneler, üniversiteler, sinema, tiyatro, kültürel yapılar, büyük marketler, açık ve kapalı yüzme havuzları, stadyum termal tesisleri, kapalı spor salonları, yatak kapasitesi 100'den fazla olan oteller moteller ve yurt binaları, toplam inşaat alanı 1000 metrekareden büyük sağlak tesislerinin projelendirme ve yapımı aşamasında engellilere yönelik şartlar getirildi.

Buna göre açık ve kapalı otopark yeri olarak ayrılan alanın en az %2'si engellelileren kullanımını sağlayacak şekilde düzenlenecek.

Bina girişinde asansör veya merdivene ulaşım sağlayan rampa yapılacak.

Katlar arasında ana giriş merdivenlerinde basamaklar çıkıntılı yapılmayacak.

Tutunma barları yapılacak. En çok 10 basamakta bir dinlenme sahanları olacak.
Asansör yapılması zorunlu bu binalarda asansörlerden biri özürlülere yönelik düzenlenecek.

Bedensel engellilerin kullanabileceği WCler yapılacak. Umumi binalarda bedensel engellilerin de kullanımını da uygun olacak şekilde en az bir lavabo ve WC yapılması zorunluluğu getirildi.
Yeni Asır

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Haydar Karabey 2 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Haydar Karabey hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz