reklam

25 Mart 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

‘Sağlam bina, sağlam zeminden daha önemli’

BÜ Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, depremde ağır hasar alacak ya da yıkılacak binaların mutlaka belirlenmesi, devlet desteğiyle tamir takviye edilmesi ya da bu binalarda oturan insanlara başka yerler gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, “Türkiye, konut sanayiinde endüstrileşmiş olsaydı, bugün İstanbul’daki muhtemel can kaybını değil, depremden sonra insanların sıkıntılarını nasıl atlatacağını konuşuyor olurduk.” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen “Muhtemel İstanbul depremi öncesinde kentimizdeki mevcut yapıların değerlendirilmesi” konulu panel, Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Panelde konuşmacı olan Prof. Dr. Erdik, Türkiye’de 1970 yılından sonra plansız büyüme ve enflasyon döneminin başladığına dikkat çekerek, bu dönemde kat karşılığı bina yapmak veya yap–sat modelinin ortaya çıktığını anlattı.

Erdik, “Türkiye, konut sanayiinde endüstrileşmiş olsaydı, bugün İstanbul’daki olası can kaybını değil, depremden sonra insanların sıkıntılarını nasıl atlatacağını konuşuyor olurduk.” dedi. İstanbul’da 900 bin civarında bina olduğunu belirten Prof. Dr. Erdik, beklenen İstanbul depreminin olması halinde 50 bin binanın ya ağır hasar göreceğini ya da yıkılacağını öne sürdü.

Depremde ağır hasar alacak ya da yıkılacak binaların mutlaka belirlenmesi, devlet desteğiyle tamir takviye edilmesi ya da bu binalarda oturan insanlara başka yerler gösterilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Erdik, “İş, yerel idareye, siyasi idareye, mevzuatların değişmesine ve proje üretilmesine kalıyor.” diye konuştu.

Kadıköy’deki durum

Kadıköy Belediyesi İmar Müdürü Sadık Kayhan da, Kadıköy’de 43 bin binadan 33 bin 540’ının risk altında olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Kayhan, Kadıköy’de çoğunluğu okul olan 11 resmi kurumda inceleme yaptıklarını ifade ederek, bunlardan sadece bir tanesinde beton değerlerinin normal çıktığını, 10 tanesinin ise risk altında olduğunu kaydetti.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Geoteknik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutay Özaydın, sağlam bina kavramının sağlam zemin kavramından daha önemli olduğuna dikkat çekerek, bir binanın sağlam olması halinde nerede olursa olsun ayakta kalacağını söyledi.

Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yıldırım Güngör de, halkın depremle ilgili tartışmalarla ilgilenmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bırakın depremi yer bilimcileri tartışsın. Sizler uzmanlarla işbirliği yaparak, bir an önce binalarınızı sağlamlaştırmaya bakın.” diye konuştu.
Zaman

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Haydar Karabey 2 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Haydar Karabey hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz