reklam

25 Mart 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Marmara sinyal verdi

Tekirdağ açıklarında meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem için Prof Görür, ‘Tehlikeli fay gerilme altında’ derken Prof. Ercan’ın görüşü de ‘Marmara’da gerilim yükseldi’ oldu.

Marmara depremi olurdu, olmazdı tartışmaları sürerken, dün Marmara fayı "Ben buradayım" dedi. Tekirdağ açıklarında 4.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem, İstanbul’un bazı kesimlerinde de hissedildi. Ve deprem sinyalinin ardından bilim adamları arasında görüş ayrılıkları da kendini gösterdi. İşte bilim adamlarının görüşleri...

Tehlikeli fay üstünde
Prof. Dr. Naci Görür
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, dünkü depremin birinci derecede tehlikeli olarak belirledikleri fayın üzerinde meydana geldiğini belirterek, şunları kaydetti: "Bu deprem, Orta Marmara Çukurluğu’nun hemen batısında olmuştur. Marmara Ereğlisi’nin 17 kilometre güneybatısı, Marmara Adası’nın 34 kilometre kuzeydoğusu, Tekirdağ’ın ise yaklaşık 60 kilometre güneydoğusunda. Bundan önce meydana gelen deprem bu çukurun doğusundaydı. Depremler sözünü ettiğimiz 110 kilometre uzunluğundaki tehlikeli fayın gerilme altında olduğunun belirtisidir."

Prof. Dr. Ahmet Ercan
Deprem sığda olacak
İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü ve Jeofizik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan da bu yıl meydana gelen 4’ün üzerindeki iki depremin Marmara’da gerilimin yükseldiğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Dünkü depreme "öncü" denilemeyeceğini vurgulayan Ercan, şöyle devam etti: "Son iki depremin derinliklerine bakıldığında beklenen depremin sığda olacağını söyleyebiliriz. Silivri’de üç yıldır su kimyası çalışmaları yapıyoruz. Perşembe ve cuma magnezyum değerlerinin düştüğünü ve diğer değerlerin olağanüstü yükseldiğini saptadık. Hidrojen sülfat değerleri yükseldi. Metan gazı çıkışları da normalde yüzde 3 iken dün 15’e çıktı. Toplam sertlik değerleri bir kuyuda 135’ten 162’ye çıktı. Magnezyum değerleri de 400 miligram litreden 220’ye düştü. Bunlar depremin 15 habercisinden biridir."

‘Sıradan bir deprem değil’
İTÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Berkant Ecevitoğlu da son bir ayda meydana gelen depremlerin "sıradan" görünmediğini vurgularken, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Şerif Barış, 4.8 büyüklüğündeki depremin "normal" olduğunu belirtti ve "İleride olabilecek depremler için yorumda bulunmak yanlış olur" görüşünü savundu.
Milliyet

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Haydar Karabey 2 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Haydar Karabey hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz