reklam

29 Mart 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Okul bahçesinden tarih fışkırdı

İzmir’in Ödemiş İlçesi’ne bağlı Günlüce Köyü İlköğretim Okulu bahçesinden Helenistik döneme ait levhalar çıkarıldı.

Ödemiş Kaymakamı Erkan Işılgan, her tarafı tarihi değerlerle dolu olan köyün başka bir alana taşınarak, Antik Kent’in zenginliklerinin gün ışığına çıkarılması için çalışmalar başlatacaklarını söyledi.

Günlüce Köyü İlköğretim Okulu bahçesinde beden eğitimi dersi için hazırlanan kum havuzu kazı çalışması sırasında, Helenistik döneme ait levhalara rastlandı. Yunanca ve Latince bilgilerin yer aldığı levhaların, okul bahçesinin altında var olduğu tahmin edilen 100 bin kişilik antik tiyatroya ait olduğu belirlendi. Antik yazılı levhalar, okul yöneticileri tarafından Ödemiş Müzesi’ne teslim edildi.
Müze yetkilileri, okul bahçesinde bulunan diğer tarihi kalıntıların yer ve zemin döşemeleri, hamam, ocak ve ev yapımında kullanıldığını, bu parçaların ileride birleştirilerek Hypaipa Antik Kenti’nde kullanılmasının mümkün olduğunu bildirdiler.
Yetkililer, okul bahçesinden çıkarılan eserlerin arkeologlar tarafından okunduğu ve eserlerde Lidyalıların para bastığı darphane merkezi olan Hypaipa isimlerine rastlandığını kaydederek, buranın Lidyalılardan sonra Persler ve Roma İmparatorluğu’nun da 35 bin nüfuslu kenti olduğunu ifade ettiler.
NTVMSNBC

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Haydar Karabey 2 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Haydar Karabey hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz