reklam

6 Nisan 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Fay değil önlemler tartışılsın

Prof. Dr. Aykut Barka anısına düzenlenen "İstanbul ve Deprem Gerçeği" konulu panelde söz alan uzmanlar, Marmara depreminden bugüne dek depreme hazırlık için hiçbir somut adım atılmadığına dikkat çekerek artık fayın yerini tartışmak yerine binaların sağlamlığını tartışmak gerektiğini belirttiler.

Meslek odaları başkanları İstanbul'un, dünyanın hem depreme en yakın hem de depreme en hazırlıksız metropolü olduğuna dikkat çektiler. Oda başkanları, 17 Ağustos Marmara depreminden bugüne dek depreme hazırlık için hiçbir somut adım atılmamasından yakınarak İstanbul'da hâlâ ciddi bir durum tespiti yapılmadığını belirttiler. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Prof. Dr. Aykut Barka anısına Mecidiyeköy Kültür Merkezi'nde, ''İstanbul ve Deprem Gerçeği'' konulu panel düzenledi. Panelde, Aykut Barka'nın ikiz kardeşi Günkut Barka , Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci 'ye plaket verdi. Oktay Ekinci, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin, dünyada depremi en umursamayan hükümet olduğunu ifade ederek ''Depreme karşı en çaresiz yerel yönetimler de depreme karşı en korkusuz halk da Türkiye'de. İnsanlar hâlâ dere yataklarına ev kuruyor, binalarına ek kat çıkıyor, kaçak inşaat yapıyorlar'' dedi.

İstanbul kaçak kent
İstanbul'un kaçak, yasadışı bir kent olduğunu belirten Ekinci, İstanbul'un yüzde 60'ının kaçak olduğunu anlattı. Bu kaçak yapılarda yaklaşık 4 milyon insanın yaşadığına dikkat çeken Ekinci, bu yurttaşların büyük bir risk altında olduğunu söyledi.

Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Oğuz Gündoğdu da Marmara'da 50 yıl içinde 2-3 büyük deprem daha olacağına dikkat çekerek deprem riskine karşı önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Gündoğdu, İstanbul'daki yapıların depreme karşı güvenli olmadığının altını bir kez daha çizerek TMMOB'ye sorumluluğun yanında yetki de verilmesini, Deprem Konseyi'ne de işlerlik kazandırılmasını istedi. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Yıldırım Güngör de artık İstanbul'da deprem olup olmayacağının tartışılmasının gereksiz olduğunu belirterek ''Şimdi, fayın Marmara'nın neresinde kırılacağı tartışılıyor. Nerede kırılırsa kırılsın İstanbul zarar görecek'' dedi.
Cumhuriyet

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz