reklam

6 Nisan 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Film gibi mimari

Çağdaş Türk mimarlığının önemli kurumlarından Gadarchitecture Mimarlık Ofisi, çalışmalarını retrospektif bir sergiyle izleyiciye sunuyor.

Karanlık ve üç ayrı odadan oluşan bir sergi salonu... Her birinde dev ekranda mimari projeler... Binanın ilk halini görüyoruz önce... Yavaş yavaş değişime uğruyor. Ve sonunda bambaşka bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bir başka odada bomboş bir arazide yükselen yapıları izliyoruz; esin kaynaklarını, nereden yola çıktıklarını... Modern mimarlığın kısa metrajlı filmi her biri.

Türkiye’de ilk
Gökhan Avcıoğlu tarafından kurulan ve 2001 yılında Durmuş Dilekçi’nin de ortak olduğu Gadarchitecture Mimarlık Ofisi’nin hazırladığı projeler, retrospektif bir sergi ile izleyicilere sunuluyor. Bir mimari grubunun çalışmaları sergilenerek Türkiye’de bir ilke imza atılıyor.
"Gadarchitecture Retrospektif Sergisi"nde yer alan çalışmalar üç ana başlık altında toplanıyor; çeşitli yarışmalara öneriler - gelecekte gerçekleşebilecek projeler, hayata geçirilmiş projeler ve renovasyon - iç mekân projeleri. Aralarında Changa, Boxer Cafe, Borusan Park Orman ve Mülkiyeliler Birliği Sosyal Tesisleri’nin de bulunduğu 20’ye yakın projenin renkli bir animasyon filmle yansıtıldığı çalışma, şimdiye kadar kâğıt üzerinde ya da maket ile gerçekleştirilen mimarlık sergilerinden ayrılıyor.
Burada projeler tamamen dijital ortamda ve dev ekranlarda sunuluyor. Gadarchitecture Mimarlık Ofisi’nden Yasemin Arpaç sergide video gösterisini kullanmalarının nedenini şöyle açıklıyor: "Şu ana kadar neler yaptık ve neler yapabiliriz, görmek istedik. Ve 10 yıllık birikimimizin örneklerini sunduk. Çalışmaların video gösterisi şeklinde sunulmasının nedeni ise kolay taşınır olması. Bu bizim için çok önemli. Çünkü sergi Berlin, Philedelphia ve New York’ta da sergilenecek."
Sergide öncelikle bir projeye başlarken nelerden etkilenildiği, nelere dikkat edildiği, ilham kaynakları kısacası uygulama sonuna kadarki her aşama animasyonlarla sunuluyor. Ayrıca izleyicinin farklı konseptteki binaların içinde de gezebilmesine olanak sağlıyor. Arpaç, "Oluşumumuz, neden böyle çalışmalar yaptık, nereden etkilendik ve sonuçta ortaya ne çıktı? Hepsini ortaya döktük" diyor.
Gadarchitecture Mimarlık Ofisi’nin doğayla uyumlu projelerinin görsel bir şölenle sunulduğu sergi, bir yandan merak yaratıyor, öbür yandan ise binaları görme ve içinde olma isteği uyandırıyor.
Bitiş tarihi: 6 Nisan 2002
Milliyet

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz